Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Κιλκίς: Ειδική προβολή της ταινίας «Η μπάντα» – Βασισμένη στο βιβλίο του Γ. Παπαδόπουλου από την Κερασούντα

Η τραγική ιστορία του μουσικού που συμμετείχε στην ορχήστρα του Τοπάλ Οσμάν που παιάνιζε όσο εκείνος έσφαζε Έλληνες

ΦΩΤΟ:Στιγμιότυπο από την ταινία, με τον Αλέξη Παρχαρίδη στο ρόλο του Γιάννη Παπαδόπουλου (φωτ.: Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Εκδήλωση για την προβολή του έργου του Νίκου Ασλανίδη Η μπάντα… οργανώνει τη Δευτέρα 15 Μαΐου η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το τουρκικό κράτος την περίοδο (1914-23).

Η ταινία-ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας, ο οποίος «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν.

Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες.

Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα, αλλά δεν ξανάπαιξε ποτέ μουσική.

Τα γυρίσματα διήρκησαν δύο χρόνια και έγιναν με τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου, αφού ο ίδιος δεν ζει πια. Επίσης, για τους σκοπούς της ταινίας πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις από αρκετά άτομα ποντιακής καταγωγής, απόγονοι θυμάτων του Τοπάλ Οσμάν.

Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Γιαννιτσών.

Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, ενώ η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδη. Το ρόλο του Γιάννη Παπαδόπουλου υποδύεται ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Η εκδήλωση, την οποία θα προλογίσει ο δημοσιογράφος και δημιουργός του ντοκιμαντέρ Νίκος Ασλανίδης, θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κιλκίς, στις 19:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Νίκος Ασλανίδης (φωτ.: Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου