Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προ ημερών ότι θα στείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία μετά από εβδομάδες εσωτερικού διαλόγου και δημόσιες διαφωνίες.
Η Ουκρανία ζήτησε αυτά τα πυρομαχικά, τα οποία είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά εναντίον στόχων περιοχής όπως το πεζικό, το πυροβολικό και οι συνοδείες οχημάτων. Ωστόσο, τα πυρομαχικά είναι αμφιλεγόμενα λόγω των υψηλών ποσοστών «σκουπιδιών» και του συνεπαγόμενου κινδύνου για τους αμάχους. Τα πυρομαχικά θα βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας καθώς συνεχίζουν την αντεπίθεση, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν καταλυτικά τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών σε ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία.
1 Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς;
Η διεθνής σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς του Οσλο του 2008 ορίζει τα πυρομαχικά διασποράς ως «συμβατικά πυρομαχικά που έχουν σχεδιαστεί για να διασκορπίζονται ή να απελευθερώνουν εκρηκτικά υποπυρομαχικά και το καθένα ζυγίζει λιγότερο από 20 κιλά». Ετσι, τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν διανομέα και υποπυρομαχικά φορτωμένα σε αυτόν. Τα υποπυρομαχικά είναι ουσιαστικά χειροβομβίδες με ουρά, πτερύγια ή σερπαντίνα για να τα βοηθήσουν να προσγειωθούν στον σωστό προσανατολισμό. Ο διανομέας απελευθερώνει τα υποπυρομαχικά πάνω από τον στόχο και τα υποπυρομαχικά απλώνονται καθώς πέφτουν. Τα υποπυρομαχικά εκρήγνυνται όταν χτυπούν στο έδαφος επηρεάζοντας μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Η πιο κοινή εναλλακτική λύση σε ένα πυρομαχικό διασποράς είναι μια «ενιαία» κεφαλή που έχει ένα μόνο εκρηκτικό πακέτο. Για παράδειγμα, ένας πύραυλος Multiple Launch Rocket System (MLRS) μπορεί να μεταφέρει 518 βόμβες (M26A1/A2) ή μία κεφαλή 200 λιβρών. Τα πυρομαχικά διασποράς μπορεί να έχουν τη μορφή βλημάτων πυροβολικού, ρουκετών ή πυρομαχικών που ρίχνονται από τον αέρα.
2 Γιατί τα πυρομαχικά διασποράς είναι αμφιλεγόμενα;
Είναι αμφιλεγόμενα επειδή τα υποπυρομαχικά έχουν υψηλούς ρυθμούς εξάπλωσης. Συχνά προσγειώνονται λάθος, επομένως η ασφάλεια δεν λειτουργεί. Τα ποσοστά dud ποικίλλουν από 2 τοις εκατό έως 40 τοις εκατό, με τα υποπυρομαχικά των ΗΠΑ στο κάτω άκρο και τα ρωσικά υποπυρομαχικά στο υψηλότερο άκρο. Λειτουργούν σαν νάρκες ξηράς και μπορούν να τραυματίσουν αμάχους. Για τον λόγο αυτό θεσπίστηκε η Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς. Υπογράφηκε από 123 κράτη και τέθηκε σε ισχύ το 2010. Η σύμβαση απαγορεύει τη χρήση, την ανάπτυξη, την παραγωγή, την απόκτηση, την αποθήκευση ή τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς. Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, το Πακιστάν δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση.
3 Γιατί η Ουκρανία θέλει άμεσα πυρομαχικά διασποράς;
Η Ουκρανία θέλει πυρομαχικά διασποράς επειδή είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά εναντίον στόχων περιοχής όπως το πεζικό, το πυροβολικό και οι συνοδείες οχημάτων. Πράγματι, τα πυρομαχικά διασποράς πήραν το παρατσούκλι «ατσάλινη βροχή» λόγω των έντονων και διαδεδομένων επιπτώσεών τους. Επειδή τα πυρομαχικά διασποράς εξαπλώνουν τις βόμβες σε μια ευρεία περιοχή, ένα μόνο πυρομαχικό μπορεί να καλύψει την ίδια περιοχή με πολλά ενιαία βλήματα.
Ετσι, για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί θα έπρεπε να εκτοξεύσουν πολλαπλά βλήματα με ενιαίες κεφαλές, μειώνοντας τα αποθέματα και εκθέτοντας τις μπαταρίες πυροδότησης σε ρωσικά πυρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ανάλυση της χρήσης πυρομαχικών διασποράς κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ βρήκε ότι ήταν οκτώ φορές πιο αποτελεσματικά στην πρόκληση απωλειών σε σχέση με τα τυπικά βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας. Σε δοκιμές εν καιρώ ειρήνης εναντίον οχημάτων, τα πυρομαχικά διασποράς ήταν 60 φορές πιο αποτελεσματικά. Τα πυρομαχικά διασποράς δεν έχουν αυξημένη αποτελεσματικότητα έναντι όλων των στόχων. Οι ενιαίες κεφαλές είναι πιο αποτελεσματικές έναντι σημειακών στόχων, όπως κτίρια. Η αντεπίθεση της Ουκρανίας είναι τώρα 4 εβδομάδων και, παρόλο που εξακολουθεί να προχωρά, δεν έχει επιτύχει την ταχεία πρόοδο που όλοι έλπιζαν Ετσι, η προσθήκη ενός όπλου με αυτήν την πρόσθετη δύναμη μάχης μπορεί να βοηθήσει στη επιτάχυνση της επίθεσης.
4 Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να παράσχει αυτά τα πυρομαχικά τώρα;
Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε δύο λόγους, την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και το ουκρανικό αίτημα. Υπήρχε πιθανότατα ένας τρίτος, μη δηλωμένος λόγος, η πολιτική πίεση. Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων προέκυψε επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει πάνω από 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, το απόθεμα των τυπικών (υψηλής έκρηξης) βλημάτων πυροβολικού είναι πλέον πολύ χαμηλό. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν ορισμένα βλήματα καθώς γίνεται διαθέσιμη νέα παραγωγή, οι αριθμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες πυροβολικού της Ουκρανίας. Τα πυρομαχικά διασποράς θα καλύψουν αυτό το κενό.
5 Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές στα πυρομαχικά διασποράς;
Ναι, αλλά κανένα που να είναι άμεσα διαθέσιμο. Για το πυροβολικό πυροβόλων μια εναλλακτική λύση είναι ένα τυπικό βλήμα υψηλής εκρηκτικότητας με πυρίτιδα εγγύτητας που προκαλεί την έκρηξή του στον αέρα. Αυτή η αεροπορική έκρηξη εξαπλώνει βομβίδια σε μια ευρεία περιοχή, όπως ένα πυρομαχικό διασποράς. Ωστόσο, η προσφορά τακτικών βλημάτων υψηλής έκρηξης είναι χαμηλή και η επίδραση των ριπών αέρα, αν και σημαντική, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή των πυρομαχικών διασποράς.
Πρόβλημα στο μέλλον
6 Θα αυξήσουν οι βόμβες διασποράς το μεταπολεμικό πρόβλημα αποναρκοθέτησης;
Ναι, αλλά αυτή η πρόκληση είναι ήδη τεράστια. Με ρυθμό 2% ένα βλήμα DPICM των 155 mm των ΗΠΑ θα παράγει 1,9 βλήμα. Ετσι, 10.000 βλήματα θα παρήγαγαν 19.000 βλήματα που θα έπρεπε να αφαιρεθούν ή να απενεργοποιηθούν. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί στην Ουκρανία από πυρομαχικά διασποράς, κανονικές οβίδες πυροβολικού που δεν λειτουργούσαν και νάρκες ξηράς που έχουν χρησιμοποιήσει και οι δύο πλευρές (ειδικά οι Ρώσοι).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου