Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Οι φονικοί πύραυλοι Rampage που θα ενισχύσουν τα F-16 και θα προφυλάξουν το Αιγαίο – «Πράσινο φως» για την αγορά τους


Όπως αποκάλυψε το Newpost οι διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς βρίσκονται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο και πλέον άναψε το «πράσινο φως» για το επόμενο και τελικό βήμα πριν από τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων.

Το οπλοστάσιο της HAF, θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με δυο πανίσχυρα οπλικά συστήματα  Ισραηλινής κατασκευής τα οποία εκτινάσσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. 

Πρόκειται για τους καταστροφικούς πυραύλους κρούσης αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς Rampage αλλά και τις συλλογές στοχοποίησης Spice οι οποίες καθοδηγούν με «χειρουργική» ακρίβεια βόμβες μεγάλης ισχύος. Και ενώ τα δύο καίρια για την εξοπλιστική ενίσχυση της HAF προγράμματα έχουν ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Εξοπλιστικών του κοινοβουλίου και μάλιστα από τον Οκτώβριο του 2021 η υλοποίηση τους έχει καθυστερήσει.

«Πράσινο φως» για την αγορά τους

Όπως αποκάλυψε το Newpost οι διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς βρίσκονται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο και πλέον άναψε το «πράσινο φως» για το επόμενο και τελικό βήμα πριν από τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων.

Να σημειωθεί ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ βρίσκεται στις προτεραιότητες του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια. Τα δύο προγράμματα αναμένεται το προσεχές διάστημα να τεθούν προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ  και μάλιστα είναι πιθανό να είναι και τα πρώτα έπειτα από την εκλογή νέας κυβέρνησης. Για να ακολουθήσουν οι τελικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και των κατασκευαστριών εταιρειών Elbit και Rafael.

Πύραυλοι Rampage: Εκτοξεύονται από μεγάλες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 150 χλμ

Οι πύραυλοι Rampage αποτελούν εδώ και χρόνια στόχο των Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για πανίσχυρο όπλο αέρος-εδάφους πύραυλο τα οποίο εκτοξεύεται από μεγάλες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 150 χλμ και χτυπά στόχους με χειρουργική ακρίβεια ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί και να εξουδετερωθεί από την εχθρική αεράμυνα.

Το Stand Off Ισραηλινό όπλο μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στα Ελληνικά F-16 όπως ακριβώς έχει κάνει η Israeli Air Force στα δικά της μαχητικά και να βληθεί από μεγάλα ύψη απέναντι σε πολλαπλούς στόχους, όπως αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, κέντρων διοίκησης και κάθε είδους στρατιωτικών εγκαταστάσεων είτε υποδομών.

Όμως εκτός από τα δύο προγράμματα απόκτησης των Ισραηλινών οπλικών συστημάτων στο ΚΥΣΕΑ αναμένεται να τεθεί προς έγκριση και το πρόγραμμα υποστήριξης Follow On Support για τους πυραύλους αέρος-αέρος IRIS-T/AIM-2000 διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία.

Πρόκειται για ένας από τα πλέον εξελιγμένα όπλα που έχει στη «φαρέτρα» της η HAF το οποίο διαθέτει υψηλές επιδόσεις . Με εμβέλεια που αγγίζει τα 25 χλμ, καθοδήγηση μέσω του ερευνητή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR), ικανότητα αναγνώρισης και αντιμετώπισης αντιμέτρων (IRCCM/ECCM), εκρηκτική κεφαλή 12,7 κιλών, ταχύτητα 3 Mach, δυνατότητα ελιγμών έως και 60g, δυνατότητα «κλειδώματος» μετά την εκτόξευση (LOAL) και δυνατότητα να εμπλέξει εισερχόμενους πυραύλους αποτελεί ένα από τα βασικά Α/Α όπλα των αναβαθμισμένων Viper τα οποία αποτελούν τον κορμό του αεροπορικού στόλου της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου