Προϋπόθεση για την ένταξη στο σχολείο υποβρύχιων καταστροφέων του Στρατού Ξηράς είναι να προηγηθεί η εκπαίδευση επί έναν μήνα στο σχολείο κολυμβητού μάχης. Πηγή εικόνας: Hellasjournal
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL
Σε δύο άξονες κινείται η επιτελική απόφαση που ελήφθη προσφάτως κι έχει να κάνει με την επαναλειτουργία του Σχολείου Υποβρύχιων Καταστροφέων του Στρατού Ξηράς.
Το συγκεκριμένο σχολείο λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Ν. Πέραμο για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2008, ενώ η τελευταία σειρά αμφίβιων καταδρομέων που απέδωσε στις μονάδες ειδικών δυνάμεων ήταν το 2016.
Ο πρώτος και πιο κρίσιμος άξονας έχει να κάνει με το ηλικιακό καμπανάκι για τους βατραχανθρώπους που στελεχώνουν, πλέον, τις μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου καθώς και τα Τάγματα Ειδικών Επιχειρήσεων των νησιών.
Ο δεύτερος αφορά το «βήμα πρόσθες» της ΔΕΠ, η οποία εφόσον τα τμήματά της πιστοποιούνται ως combat ready μετά τις Νατοϊκές αξιολογήσεις, επιχειρεί η τεχνογνωσία των commandos, να βοηθήσει ώστε να στηθεί Συμμαχικό Κέντρο Εκπαίδευσης Αμφίβιων Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο.
Σε αυτό, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, θα βοηθήσουν σημαντικά οι νέες εγκαταστάσεις που έγιναν στη Ν. Πέραμο, το νέο λιμάνι, το ανακαινισμένο συνεργείο συσκευών, κ.α. Έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αναβάθμισαν τις δυνατότητες του ΚΕΕΔ και που παρακολουθούσε στενά την πορεία τους ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά δεν αποκλείεται μέχρι να τελειώσει το έτος να ξεκινήσει η απαιτητική εκπαίδευση του 14ου Σχολείου Υποβρύχιων Καταστροφέων του Στρατού Ξηράς, αφού πρώτα όσα στελέχη δηλώσουν συμμετοχή περάσουν το Σχολείο Κολυμβητών Μάχης, διάρκειας περίπου ενός μήνα.
Από τους πολύπειρους ΕΜΘ στους νέους ΕΠ.ΟΠ
Αν πάρουμε τον πρώτο άξονα, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών, που η διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη της τελευταίας σειράς ΕΠ.ΟΠ τώρα ολοκληρώθηκε, είναι μια σημαντική ανάσα τόσο για τις ειδικές δυνάμεις, όσο βεβαίως και για όλο το στράτευμα.
Και αυτό διότι ο θεσμός των Εθελοντών Μακράς Θητείας οδεύει σταδιακά προς το τέλος του, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι μέσα στην επόμενη 5ετία θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης, οι ΕΜΘ που είχαν προσληφθεί κάποιες δεκαετίες πριν.
Μάλιστα έχει σημασία ότι ένα μέρος αυτών, αποτελούν σήμερα τους βατραχανθρώπους ειδικών επιχειρήσεων. Και το επιτελείο για να προλάβει όλη αυτή τη διαδικασία, θέλει να ενεργοποιήσει ξανά το συγκεκριμένο σχολείο το οποίο αφορά άλλωστε «χτισμένα» στελέχη των ειδικών δυνάμεων.
- Τα πότε είχαν γίνει οι προσλήψεις και τι αφορούσαν, είναι λίγο πολύ γνωστά, όπως επίσης και ο υπολογισμός των ετών υπηρεσίας αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρόνια στις ειδικές δυνάμεις προσμετρώνται ως διπλά.
Το απαιτητικό επτάμηνο στα ΟΥΚ
Το γνωστό Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφέων του Πολεμικού Ναυτικού από το οποίο έχει αποφοιτήσει η πλειονότητα των σημερινών στελεχών ειδικών επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει διάρκεια 7 μηνών.
Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών μπορεί να υποστηρίξει συγκεκριμένο αριθμό σχολείων ανά έτος, ωστόσο το ευρύ διάστημα των 7 μηνών σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα επίπονη εκπαίδευση, έχει καταγραφεί ως κατά μια έννοια αποτρεπτικός παράγοντας για τα στελέχη, ιδίως εκείνα που έχουν ήδη γνώσεις Ανορθόδοξου Πολέμου και προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.
Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα της ΜΥΚ χωρίζεται αρχικά στη σωματική βελτίωση/ φυσική κατάσταση, αμέσως μετά οι καταδύσεις και τέλος ο ανορθόδοξος πόλεμος και οποιαδήποτε τυποποίηση έχει να κάνει με καταδρομικές μεθόδους (ανταρτοπόλεμος, καταδρομικά περίπολα, προσεγγίσεις, CQB, κ.ο.κ.)
Στα προγενέστερα Σχολεία Υποβρύχιων Καταστροφέων του Στρατού Ξηράς, το μότο των εκπαιδευτών (σ.σ. όλοι ήταν προερχόμενοι από την ΜΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού) ήταν ότι «εκπτώσεις δεν γίνεται για κανέναν. Η εκπαίδευση και η ασφάλεια πρωτοστατούν καθημερινά σε κάθε πρόγραμμα». Και ήταν χαρακτηριστικό ότι από τα 60-70 άτομα που ξεκινούσαν την εκπαίδευση, μετά το 4μηνο την ολοκλήρωναν 4-5-6 στελέχη.
Με τα παραπάνω δεδομένα, τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων που προέρχονται από τον Στρατό Ξηράς, γνωρίζουν ήδη από τα Σχολεία ειδικών δυνάμεων τις καταδρομικές μεθόδους. Και το Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφέων του Στρατού Ξηράς είναι το «όπλο» που ευελπιστούν οι Επιτελείς να δώσει σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα νέους βατραχανθρώπους, που θα ενταχθούν στις μονάδες που κρίνει η υπηρεσία και θα μάθουν πολλά από τους πολύπειρους Εθελοντές Μακράς Θητείας, μέχρι να φτάσει ο καιρός της απομάκρυνσής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου