Η φράση «οπουδήποτε, οποτεδήποτε» είναι συνυφασμένη με την 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που έχει έδρα την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. ΠΗΓΗ: Hellas Journal
Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Τις τελευταίες δέκα ημέρες το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι άφησε η κακοκαιρία Daniel στο Θεσσαλικό κάμπο, όπου άνθρωποι χάθηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν και τα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων της περιφέρειας παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.
Συντεταγμένα η πολιτεία έχει εστιάσει στην αντιμετώπιση χιλιάδων προβλημάτων που άφησε πίσω του ο «Daniel».
Ωστόσο αυτή η μεγάλη καταστροφή που αντιμετωπίζει η χώρα στην περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου δεν θα έπρεπε να της είχε στερήσει τ’ αντανακλαστικά ώστε να αποστείλει την ίδια στιγμή έστω και συμβολικά, ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική Λιβύη, με την οποία αρκετά μας ενώνουν και άλλα τόσα μας χωρίζουν.
Έστω και καθυστερημένα η Αθήνα αποστέλλει το πρωί της Κυριακής, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ανθρωπιστική βοήθεια προς την δοκιμαζόμενη Λιβύη.
Ο ρόλος του ΓΕΕΘΑ στην ανθρωπιστική βοήθεια
Μάλιστα τις ώρες αυτές, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας συγκεντρώνονται όλα εκείνα τα εφόδια που θα ταξιδέψουν στην Τρίπολη. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αποστέλλει γιατρούς αλλά και νοσηλευτές των Ενόπλων Δυνάμεων, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν περάσει ως και ειδική εκπαίδευση που αφορά τις πρώτες βοήθειες μάχης.
Επιπλέον αποστέλλονται τόνοι τροφίμων, φαρμάκων και κλινοσκεπάσματα.
Ήδη στη Λιβύη, από τις γειτονικές χώρες έχουν σπεύσει πρώτη η Αίγυπτος με μια γιγαντιαία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς επίσης και η Τουρκία η οποία εκτός από τις αεροπορικές μεταφορές έχει χρησιμοποιήσει και αρματαγωγά πλοία.
Και είναι πολύ λογικό η Τουρκία να θέλει να δείχνει ηχηρό παρόν στη Λιβύη, διότι η επικαιρότητα των τελευταίων ετών, μας έχει κάνει μάρτυρες όλων όσα συμβαίνουν στο Λιβυκό πέλαγος αλλά και στην ενδοχώρα της Λιβύης καθώς η Άγκυρα έχει εισχωρήσει για τα καλά στο εσωτερικό της σπαρασσόμενης από αντιπαραθέσεις Αφρικανικής χώρας.
Οι άγνωστοι ήρωες της διπλανής πόρτας και εκτός συνόρων
Πάντως από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων εδώ και δέκα ημέρες με αφορμή τον Daniel που κατέπνιξε τον Θεσσαλικό κάμπο και αμέσως μετά άφησε χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους στη Λιβύη, έχουμε δει τους αγνώστους ήρωες της διπλανής πόρτας που έχουν σπεύσει να βοηθήσουν τους πληγέντες.
Επιστημονικό και τεχνολογικά καταρτισμένο προσωπικό, με αποστολή την
προστασία της δημόσιας υγείας βρίσκονται με όπλο την επιστήμη ανά
χείρας. Γιατροί, νοσηλευτές, πολιτικοί μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί και
άλλες ειδικότητες από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν σταματούν να
εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και ορισμένοι εξ αυτών από το πρωί
της Κυριακής και
εκτός συνόρων στην δοκιμαζόμενη Λιβύη.
Στη γειτονική χώρα ο έως τώρα απολογισμός είναι τραγικός και δυστυχώς μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 11.300, όσοι χρειάζονται άμεση βοήθεια είναι περισσότεροι από 884.000 ενώ όσοι έχουν εκτοπισθεί από τα σημεία που διέμεναν ανέρχονται σε περίπου 38.640.
Και εκεί που οι κάτοικοι καταγγέλλουν την αδιαφορία των τοπικών αρχών και της προσωρινής κυβέρνησης, τα στελέχη με την γαλανόλευκη θα ενωθούν με άλλους διασώστες από χώρες που έχουν σπεύσει να βοηθήσουν.
Η Ελλάδα που διαχρονικά βοηθά παντού
Η φράση «οπουδήποτε, οποτεδήποτε» είναι συνυφασμένη με την 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που έχει έδρα την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.
Τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130, παρά τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος στόλος, εκτός των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που έχουν, είναι ταγμένα να μετέχουν στην μεταφορά εφοδίων, υλικών και προσωπικού σε περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή.
Από το τσουνάμι στο βόρειο τμήμα της Ινδονησίας στο Μπάντα Άτσεχ το 2003, μέχρι τους σεισμούς στην Ινδία, το Μεξικό, το Ιράκ, το Ιράν, έχει ταξιδέψει ο ελληνικός «Ηρακλής» μεταφέροντας καταρτισμένο προσωπικό για να παράσχουν βοήθεια στον πλησίον.
Η πιο πρόσφατη ανθρωπιστική αποστολή εκτός συνόρων έμελλε να είναι εκείνη της 6 ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου το C-130 μετέφερε τους πυροσβέστες της 1 ης ΕΜΑΚ ώστε να βοηθήσουν στον φονικό σεισμό.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στόλος των C-130 είναι γνωστά και τα παραδέχονται τόσο η στρατιωτική, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας.
Μένει να φανεί τι είδους αποφάσεις θα ληφθούν για αυτά τα πολύτιμα μεταφορικά μέσα διότι η κλιματική κρίση ήδη έχει
προειδοποιήσει για τι είδους μέτρα οφείλει η πολιτεία να λάβει…
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου