Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Συναγερμός σε υπουργείο Εξωτερικών και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων: Για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την φλεγόμενη Μέση Ανατολή


FILE PHOTO: Τον πρώτο λόγο έχουν οι διπλωματικές αρχές που προσπαθούν να βρουν σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς το παράθυρο ευκαιρίας για την ασφαλή μετακίνηση των Ελλήνων πολιτών. Πηγή εικόνων: ΓΕΕΘΑ

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή επικοινωνία με τις διπλωματικές αρχές, βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε εφόσον απαιτηθεί να παρασχεθεί η οποιαδήποτε βοήθεια προς τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Ισραήλ.

Ήδη έχουν καταγραφεί από το υπουργείο εξωτερικών 149 Έλληνες που έχουν έρθει σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το γενικό προξενείο στα Ιεροσόλυμα, ζητώντας την απομάκρυνσή τους.

Η επαφή είναι διαρκής σύμφωνα με το ΥΠΕΞ και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία που απαιτείται ώστε να οργανωθεί ο ασφαλής διάδρομος που θα οδηγήσει τους Έλληνες μακριά από τη φλεγόμενη περιοχή.

Στην Αθήνα και το επιτελείο ζουν και πάλι στιγμές που θυμίζουν έντονα, τόσο τον περασμένο Απρίλιο και το Σουδάν, όσο και το 2014, όταν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κλήθηκαν να συμπράξουν με τις διπλωματικές αρχές της Λιβύης, ώστε ν’ απεγκλωβιστούν με ασφάλεια, Έλληνες που ζούσαν και εργάζονταν στην Αφρικανική χώρα στην οποία είχε ξεσπάσει ο αιματηρός εμφύλιος.

Πηγή ΓΕΕΘΑ

Οι πληροφορίες που έρχονται στην Hellasjounral λένε πως ήδη έχει δοθεί εντολή σε τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων να υπάρχει η προετοιμασία που χρειάζεται ώστε μόλις συγκεντρωθούν οι Έλληνες στο Ισραήλ να ξεκινήσει η απομάκρυνση ακόμη και με αεροσκάφος C-130.

Αν όντως υπάρξει η απαίτηση για την εμπλοκή των ειδικών δυνάμεων θα είναι η 2η που πραγματοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις εντός του 2023. Τον περασμένο Απρίλιο οι άνδρες τις Διοίκησης Ειδικού Πολέμου είχαν απεγκλωβίσει με επιτυχία Έλληνες και ξένους πολίτες από το φλεγόμενο Σουδάν.

Πηγή:ΓΕΕΘΑ

Στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων ήταν ο Α/ΓΕΕΘΑ με τον τότε υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά, με τον Στρατηγό Φλώρο να συντονίζει τις ενέργειες του τμήματος στο αφιλόξενο αεροδρόμιο που κρατούσαν με δυσκολία οι συμμαχικές δυνάμεις.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι πως τότε,  αμέσως μετά την ελληνική αποστολή, η τουρκική αναγκάστηκε να καθηλωθεί διότι το μεταφορικό της αεροσκάφος δέχτηκε πυρά από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Τόσο το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών αλλά και τμήμα της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης έχουν όλα εκείνα τα εφόδια που απαιτούνται για μια τόσο δύσκολη αποστολή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν αποκλείεται η μεταστάθμευση του τμήματος σε πιο κοντινό σημείο κι από εκεί εφόσον απαιτηθεί να γίνει η πτήση προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ή, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για το αεροσκάφος.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Στη UNIFIL η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ

Επιπλέον η Ελλάδα μετέχει με φρεγάτα στη μόνιμη επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών UNIFIL στον Λίβανο, που η Χεσμπολάχ έχει δηλώσει πως τάσσεται στο πλευρό της Παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή ως μονάδα που μετέχει στη UNIFIL και αυτό δίνει έναν επιπλέον βραχίονα ασφαλείας στον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις ελληνικές αρχές.

Μέχρι στιγμής ωστόσο τον πρώτο λόγο έχουν οι διπλωματικές αρχές που έχουν κληθεί να συνεργαστούν με τις αρχές του Ισραήλ ώστε να χτιστεί κομμάτι- κομμάτι το «παράθυρο ευκαιρίας» που χρειάζεται για να μετακινηθούν οι πολίτες με ασφαλή τρόπο και μέσα, κοντά στις μονάδες που θα σπεύσουν για τον επαναπατρισμό τους.

Επιπλέον γίνονται κι άλλες προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού, να υπάρξει απομάκρυνση Ελλήνων σε ασφαλείς προορισμούς, μέσω των αεροπορικών εταιρειών.

Το ρίσκο της χερσαίας επέμβασης στη Γάζα από το Ισραήλ

Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που το Τελ Αβίβ βρίσκεται σ’ ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο της ιστορίας του.

Τα πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας αρκούν ώστε να καταστρέψουν κρησφύγετα και οπλισμό της τρομοκρατικής Χαμάς ή η χερσαία εισβολή αποτελεί μονόδρομο;

Η χερσαία επιθετική κίνηση, στο παρελθόν έχει δείξει πως ενισχύει σημαντικά ομάδες αυτονομιστών που τάσσονται στο πλευρό της Χαμάς με αποτέλεσμα οι επιθέσεις κατά των Ισραηλινών να είναι ενισχυμένες.

Το ίδιο ισχύει και σ’ ένα πιθανό σχέδιο το Ισραήλ να επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας με μόνιμη στρατιωτική παρουσία.

Το 2005 ήταν η χρονιά της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη συγκεκριμένη περιοχή καθώς η παρουσία τους πυροδοτούσε καθημερινές εντάσεις και ένοπλα επεισόδια.

Πάντως από το 2005 και στη συνέχεια όσες χερσαίες επιχειρήσεις έγιναν από τους Ισραηλινούς, έγιναν με πολλές απώλειες κι από τις δυο πλευρές. Και στην παρούσα πολιτική συγκυρία, το Τελ Αβίβ πρέπει να διαχειριστεί στο εσωτερικό του τυχόν απώλειες.

Το Τελ Αβίβ όμως κοιτάζει και προς τον βορρά των συνόρων του στο Λίβανο. Ήδη από εκεί έχουν ενεργοποιηθεί θύλακες της Χεζμπολάχ που έχουν βάλλει κατά των ισραηλινών δυνάμεων που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου