Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Ανάλυση CNN: Γιατί τώρα το «Περλ Χάρμπορ του Ισραήλ»* Ο κρυφός στόχος της Χαμάς και ο ύπουλος ρόλος της Τεχεράνης


An aerial view shows people gathering near the destroyed Al-Aklouk Tower following Israeli air strikes, in Gaza City, 08 October 2023. The air strikes, in retaliation for the 07 October Hamas rocket attacks on Israel, have killed over 300 people in the Gaza Strip, with almost 2,000 wounded, according to Palestinian official sources. EPA/MOHAMMED SABER

Η αιφνιδιαστική και άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς με τους χιλιάδες εκτοξευθέντες  πυραύλους από τη Γάζα και τις σώμα με σώμα μάχες, χτυπήματα και απαγωγές επί ισραηλινού εδάφους, είναι η ύστατη πλην εγκληματική απόπειρα να ανατρέψει μια αναδυόμενη διπλωματική συμφωνία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την περιοχή.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του, ο Πήτερ Μπέργκεν (Peter Bergen) αναλυτής εθνικής ασφάλειας του CNN, και καθηγητής στο Arizona State University.

Η Χαμάς επετέθη σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους και κρατά επίσης ομήρους άγνωστο αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών, πιθανώς για να τους ανταλλάξει κάποια στιγμή με αιχμαλώτους της Χαμάς που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Στο παρελθόν, το Ισραήλ έχει ανταλλάξει μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων με Ισραηλινούς που κρατούνται από τη Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί όμηροι που διερπάγησαν από τη Χαμάς θα περιπλέξουν επίσης οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική απάντηση στη Γάζα, καθώς οι όμηροι πιθανότατα θα διασκορπιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψουν το Ισραήλ από αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Αλλά φαίνεται ότι κάτι μεγαλύτερο παίζεται εδώ: ίσως είναι μια προσπάθεια να τερματιστεί η προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ με τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» (σσ: και που όσο και αν τις είχε ξορκίσει αρχικά η διακυβέρνηση Μπάιντεν ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει να τις επιδιώκει, να προσθέσουμε εμείς)

Με επικεφαλής τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, οι «Συμφωνίες του Αβραάμ » είχαν ως αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να υπογράψουν συμφωνίες για αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ. Για πρώτη φορά. Το Μαρόκο και το Σουδάν εξομαλύνουν επίσης τις σχέσες τους με το Ισραήλ.

Οι συμφωνίες ήταν μια εντυπωσιακή τομή καθώς, ιστορικά, τα αραβικά έθνη επικαλούνταν τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος.

Φοβούμενοι ότι η φωνή τους πλέον θα αγνοηθεί, οι Παλαιστίνιοι αντιτάχθηκαν στις συμφωνίες εκείνες.

Πράγματι, οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» έκαναν ελάχιστα για τους Παλαιστίνιους.

Το μόνο που είχε τάξει Κούσνερ ήταν ότι θα βοηθούσε να βρεθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για διάφορες παλαιστινιακές υποδομές, αλλά αυτό ούτε αυτό συνέβη επειδή οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρισαν το επενδυτικό συνέδριο που φιλοξένησε το Μπαχρέιν το 2019.

Η κυβέρνηση Τραμπ μετέφερε επίσης την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάτι που δεν είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, κίνηση προκλητική για τους Παλαιστίνιους που διεκδικούν τμήματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ: η πρεσβεία των ΗΠΑ παραμένει στην Ιερουσαλήμ και η ομάδα Μπάιντεν επιδιώκει να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, η οποία, αν συνέβαινε, θα βοηθούσε στην αναμόρφωση της Μέσης Ανατολής ακόμη περισσότερο από ό,τι έπραξαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ.

Αυτή η συμφωνία φαίνεται να έχει προχωρήσει ήδη με μικρά αλλά σημαντικά βήματα. Τα ισραηλινά επιβατικά αεροπλάνα έχουν πλέον δικαιώματα υπέρπτησης πάνω από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Επιπλέον, ένας ισραηλινός υπουργός επισκέφτηκε το βασίλειο τον περασμένο μήνα, πρώτη φορά που συνέβη αυτό. Και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος πραγματοποίησε εβραϊκή προσευχή στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα. Επίσης για πρώτη φορά.

Πιθανή συμφωνία εξομάλυνσης του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία -όπου και βρίσκονται οι δύο πιο ιερές τοποθεσίες του Ισλάμ – θα ήταν εξαιρετικά συμβολική και θα είχε πραγματικά οφέλη για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αλλωστε τόσο το Ισραήλ όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν έντονο κοινό συμφέρον σήμερα, καθώς και οι δύο βλέπουν το Ιράν ως τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία, αλλά οι Παλαιστίνιοι, που έμειναν έξω από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, μπορεί να έχουν λόγους να ανησυχούν ότι τα συμφέροντά τους δεν θα ληφθούν δεόντως υπόψη σε καμία μελλοντική συμφωνία Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας.

Η σημερινή κυβέρνηση στο Ισραήλ είναι η πιο δεξιά στην ιστορία της. Και η λιγότερο συμπαθής στους πολιτικούς στόχους των Παλαιστινίων.

Την ίδια στιγμή, ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αποκαλούμενος εν συντόμω ως MBS, φέρεται να ανησυχεί πολύ λιγότερο για την παλαιστινιακή υπόθεση από ό,τι ο πατέρας του, βασιλιάς Σαλμάν, ο οποίος παραμένει ο αρχηγός του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, πλην όμως ναριά άρρωστος . Ετσι ο MBS είναι ο de facto κυρίαρχος.

Σε μια σπάνια συνέντευξη πριν από δύο εβδομάδες, ο MBS είπε στο Fox News: «Κάθε μέρα πλησιάζουμε» πιο κοντά στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Όλα αυτά ίσως μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυσαν την αιφνιδιαστική τους επίθεση στο Ισραήλ τώρα.

Με τις μάχες στο εσωτερικό του Ισραήλ και τα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα, μια συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να ακυρωθεί στο άμεσο μέλλον.

Και ωφελημένος μια τέτοιας εξέλιξης θα ήταν το Ιράν, το οποίο έχει εδώ και καιρό μάι πολύ… προβληματική σχέση τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράν άλλωστε προσφέρει υποστήριξη στη Χαμάς, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2020 για την διεθνή τρομοκρατία.

Ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πρόσφατα προειδοποιήσει δημόσια κατά οποιασδήποτε προσέγγισης με το Ισραήλ.

Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωνε: «Οι χώρες που ποντάρουν στο στοίχημα της εξομάλυνσης με το Ισραήλ θα χάσουν. Ποντάρουν σε κουτσό άλογο».

Χθες Σάββατο, δε, ο κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ιράν θα υποστηρίζει τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ «μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ».

Με πληροφορίες από CNN: Did Hamas attacks have a hidden target?

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου