FILE PHOTO: Espen Barth Eide, former Special Adviser to the Secretary-General on Cyprus, speaks to journalists following Security Council consultations on Cyprus and the United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP). UN Photo, Rick Bajornas
Ανταπόκριση από το Όσλο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες η αναμενόμενη, σύμφωνα με αρκετούς εδώ στο Όσλο, τοποθέτηση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε (Espen Barth Eide) ως νέου Υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, στη θέση της άρτι παραιτηθείσας – λόγω του σκανδάλου χρηματιστηριακών συναλλαγών του συζύγου της – Anniken Huitfeldt.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που σίγουρα δεν θα πρέπει να αφήσει αδιάφορη την ελληνική εξωτερική πολιτική και φυσικά τον Ελληνισμό, σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο νέος Νορβηγός ΥΠΕΞ, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας από το 2017, και μέχρι σήμερα Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στην παρούσα κυβέρνηση του Jonas Gahr Støre, είναι παλαιός γνώριμος της Ελλάδας και της Κύπρου μας.
Έχοντας ήδη διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Jens Stoltenberg από τις 21 Σεπτεμβρίου 2012 και για ένα χρόνο, αναλαμβάνει κατά παράδοξη σύμπτωση εκ νέου την ίδια ημέρα, ακριβώς 10 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης Στόλτενμπεργκ (16 Οκτωβρίου 2013), τα ηνία της Νορβηγικής Διπλωματίας.
Από την μέχρι τώρα σταδιοδρομία του σε θέσεις ευθύνης άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της Νορβηγίας και τη διαδρομή πολιτικής συνεργασίας του με τον νυν Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, κατά την οποία έχει διατελέσει και Υπουργός Άμυνας, ασφαλώς ξεχωρίζουν τα χρόνια από το 2014, οπότε και τοποθετήθηκε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό (από τον Γ.Γ. Μπαν Κι Μουν) ως το 2017, τα οποία και παραμένουν αξέχαστα για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Είναι μάλιστα ενδεικτικό, ότι έκτοτε, από το ναυάγιο της θητείας του Μπαρθ Έιντε στην Κύπρο, δεν έχει τοποθετηθεί ξανά απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μεγαλόνησο.
- Τα έργα και ημέρες του νέου Νορβηγού ΥΠΕΞ κατά τη μεσολαβητική αυτή θητεία του για το Κυπριακό, είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, και αξίζει να αναφερθεί ως υπενθύμιση, σήμερα, που κατά σύμπτωση, και πάλι, η τοποθέτηση Μπαρθ Έιντε συμπίπτει με την έναρξη της νέας φάσης πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα, είναι το εξής.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε Νορβηγική εφημερίδα στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, η οποία έφερε τον ακόλουθο άκρως προκλητικό τίτλο και υποκεφαλίδα: «Σπάνια δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο εκάστου – 14 Τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο την Δευτέρα: Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε πιστεύει ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας», ο νέος Νορβηγός ΥΠΕΞ είχε προβεί σε εξίσωση Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο, δηλώνοντας τότε χαρακτηριστικά:
«Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ, διότι πρόκειται περί δύο νατοϊκών χωρών. Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε δύο χώρες του ΝΑΤΟ που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του άλλου. Με αυτή την έννοια, είναι ένα ζήτημα δύσκολο για το ΝΑΤΟ. Κυρίως διότι υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα για το ΝΑΤΟ σε αυτή την περιοχή, όπως η Λιβύη, η μάχη εναντίον του ISIS και ούτω καθεξής. Και θα ήθελε κανείς να το αποφύγει αυτό».
Στις δηλώσεις εκείνες, υπήρξε ωστόσο μια αναφορά που είχε προκαλέσει ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση, και είναι ίσως ενδεικτικό του ήθους αλλά και του βαθμού συναλλαγών των σκανδιναβικών πολιτικών ελίτ με το κράτος τρομοκράτη στα ανατολικά της Ελλάδος. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Μπαρθ Έιντε είχε δηλώσει.
«Υπάρχει πολλή ιστορία και παλιά συναισθήματα σε όλο αυτό. Εδώ οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι οι Έλληνες που παραβαίνουν, και οι Έλληνες ακόμη θρηνούν την απώλεια της Κωνσταντινούπολης, όπως την αποκαλούν ακόμη. Σ᾽ αυτό το επίπεδο είμαστε!».
- Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων σε σημείο που, όπως η Hellas Journal είναι σε θέση να γνωρίζει, όταν ο νύν Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, ενημερώθηκε τότε από Νορβηγούς διπλωμάτες για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία αναγκάστηκε – μολονότι σε ιδιωτικό επίπεδο – να ανακαλέσει και να απολογηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα λεγόμενά μου παρερμηνεύθηκαν, δεν ήταν αυτό, αυτό που εννοούσα».
Μένει πλέον να αποδείξει ο ίδιος κατά τη νέα θητεία του ως Υπουργός Εξωτερικών της, ειρήσθω, άκρως φιλελληνικής – σε επίπεδο λαού – σκανδιναβικής χώρας, εάν η Νορβηγική Διπλωματία έχει πλέον αρχίσει, και με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, να αντιλαμβάνεται τί πράγματι εστί Τουρκία.
Ή εάν τα συμφέροντα που συνδέουν τις νορβηγικές και λοιπές σκανδιναβικές πολιτικές ελίτ με τον επιτήδειο Νεοθωμανικό αναθεωρητή, έχουν μονίμως καταδικάσει σε δεύτερη μοίρα την ιστορική αλήθεια και τον απαρέγκλιτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, διαστρέφοντας κάθε έννοια «σωστής πλευράς της ιστορίας».
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου