Εικόνα από το πάρκινγκ του νοσοκομείου στη Γάζα
του Νίκου Μελέτη
Με το βλέμμα στραμμένο στην πιθανότητα ανοίγματος νέου μετώπου από τη Χεζμπολάχ στο Βορρά, αλλά και υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας για αποφυγή αιματοχυσίας στη Γάζα, το Ισραήλ έχει καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση για την οποία έχει προετοιμασθεί από την επομένη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Και ενώ όλοι ανέμεναν τα αποτελέσματα της προσωπικής παρέμβασης του προέδρου Μπάιντεν, που σπεύδει σήμερα στο Ισραήλ και επρόκειτο να έχει τετραμερή συνάντηση στο Αμάν με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς, του Ιορδανού μονάρχη Α. Χουσείν και του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι η «σφαγή» εκατοντάδων ανθρώπων από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας απειλεί να τινάξει κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης. Πρώτο αποτέλεσμα ήταν η ματαίωση της συμμετοχής στην τετραμερή συνάντηση από τον Μ. Αμπάς.
Οι «αρχές» της Χαμάς έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στο Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, με τον Ισραηλινό Στρατό μετά από μελέτη των στοιχείων να δηλώνει ότι τον πύραυλο εκτόξευσε η Ισλαμική Τζιχάντ και γεγονός είναι ότι επρόκειτο για ένα πολύ «βολικό» για τη Χαμάς χτύπημα, καθώς έτσι αντιστρέφει το κλίμα διεθνώς εις βάρος του Ισραήλ και υπονομεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης με το Ισραήλ και τη μεσολάβηση του προέδρου Μπάιντεν.
Εκτεταμένα επεισόδια στην σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη έξω από την πρεσβεία και το προξενείο του Ισραήλ
Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη όμως φέρνει πιο κοντά και την ανοικτή ρήξη του Ισραήλ με την Τουρκία καθώς το αντιισραηλινό κλίμα που είχε καλλιεργήσει τις προηγούμενες ημέρες η τουρκική ηγεσία κλιμακώθηκε χθες με την πρόσκληση φιλικών προς το κυβερνών κόμμα οργανώσεων για μαζικές διαδηλώσεις έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα και το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Αποτέλεσμα, ήταν η έκδοση έκτακτης ταξιδιωτικής οδηγίας από το Ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας με έκκληση προς τους ισραηλινούς να εγκαταλείψουν άμεσα το τουρκικό έδαφος…
Ο Αμερικανός πρόεδρος, με την παρουσία του στην περιοχή, θέλει να εκφράσει την απόλυτη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, συγχρόνως όμως απευθυνόμενος προς τους Άραβες, ώστε να διασωθεί και η κληρονομιά των Συμφωνιών του Αβραάμ θα επιμείνει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και αποφυγή δυσανάλογων απωλειών μεταξύ των αμάχων.
Ο διεθνής παράγοντας προειδοποιεί ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάφλεξη στην περιοχή με απρόβλεπτες διαστάσεις καθώς το Ιράν απειλεί ότι δεν θα μείνει αδρανές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια πρωτοφανή δύναμη πυρός έξω από τις ακτές του Ισραήλ ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάθε επιθετική ενέργεια από το έδαφος του Λιβάνου ή από το ίδιο το Ιράν.
Το Ισραήλ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε απέναντι σε εξαιρετικά δύσκολες επιλογές. Ο στόχος της εξόντωσης της Χαμάς από τη Γάζα θα απαιτήσει χερσαία επέμβαση μεγάλης κλίμακας και κυρίως δημιουργεί ερωτήματα για την επόμενη ημέρα, καθώς το Ισραήλ θα είναι υποχρεωμένο να διατηρήσει την κατοχή του στο εχθρικό αυτό περιβάλλον. Μια επιχείρηση που θα έχει αναπόφευκτα μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και χωρίς βεβαίως να διασφαλίζει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης των ομήρων.
Μια απλή Συμφωνία επιστροφής ομήρων για άρση του αποκλεισμού της Γάζας που προωθούσαν ορισμένοι μεσολαβητές δεν μπορεί εύκολα να γίνει αποδεκτός από το Ισραήλ καθώς ουσιαστικά θα σημαίνει ότι η Χαμάς παραμένει ατιμώρητη να συνεχίζει να κυριαρχεί στη Γάζα.
Όμως ούτε και το Ισραήλ θα ήθελε στην παρούσα συγκυρία να βρεθεί στο στόχαστρο μιας επίθεσης από τα proxies του Ιράν σε Λίβανο και Συρία καθώς αυτό μπορεί να το περιπλέξει σε μια γενικευμένη σύγκρουση όπου θα κινδυνεύει και πάλι να βρεθεί απομονωμένο στην περιοχή με μοναδική στήριξη τα δυο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ. Επίσης, η γενίκευση της σύγκρουσης θα έβαζε και πάλι το Ισραήλ απέναντι στον Αραβικό κόσμο, όταν ξοδεύτηκε τόσο διπλωματικό κεφάλαιο για τις Συμφωνίες του Αβραάμ και ήδη είναι εμφανή τα ρήγματα στην υποστήριξη του Ισραήλ στη Δύση, λόγω των απωλειών μεταξύ των αμάχων στη Γάζα.
Πάντως, ούτε και το Ιράν παρά τις μεγαλοστομίες και τις διαρκείς απειλές θέλησε να εκμεταλλευθεί το σοκ που υπέστη το Ισραήλ τη 7η Οκτωβρίου και να ξεκινήσει μια συντονισμένη επίθεση από τον Λίβανο και τη Συρία, καθώς αντιλαμβάνεται ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα το έβαζε ευθέως στο στόχαστρο των Αμερικανών αλλά θα διαρρήγνυε και τις σχέσεις του με τα Αραβικά καθεστώτα με τα οποία διατηρεί σχέσεις.
Η επίσκεψη Μπάιντεν στην περιοχή είναι ένα κορυφαίο δείγμα της αποφασιστικότητας των Αμερικανών να μην αφήσουν απροστάτευτο το Ισραήλ, ενώ η έκκληση του Αμερικανού προέδρου για να μην υπάρξει νέα Κατοχή στη Γάζα εκφράζει και την αγωνία της Ουάσιγκτον για δημιουργία ενός μεγαλύτερου αδιεξόδου από αυτό που ήδη υπάρχει.
Η ανακοίνωση του ισραηλινού Στρατού ότι εκτός της χερσαίας επέμβασης υπάρχουν κι άλλες επιλογές ίσως αναφέρεται σε περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις στη Γάζα με σκοπό την εξόντωση θυλάκων της Χαμάς και στελεχών της που οργάνωσαν τις επιθέσεις και ταυτόχρονα τη συναίνεση για άνοιγμα περιορισμένου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Αίγυπτο, ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες ανθρωπιστικών οργανώσεων και ξένων κυβερνήσεων, για την κατάσταση των αμάχων στη Γάζα. Αυτό βεβαίως απέχει κατά πολύ από την επίλυση της κρίσης…
Τα βλέμματα θα στραφούν στη Διεθνή Διάσκεψη που έχει προτείνει για το Σάββατο στο Κάιρο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι με την πρόσκληση σύμφωνα με πληροφορίες 18 ηγετών που θα αναζητήσουν τρόπους για αποκλιμάκωση, κάτι που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο ειδικά μετά και τη χθεσινοβραδινή «σφαγή» στο νοσοκομείο της Γάζας.
Η κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Άγκυρα και ο Τ. Ερντογάν αναζητούν ρόλο ώστε να προωθήσει τον ρόλο που θέλει να προσδώσει στη χώρα του ως περιφερειακής δύναμης που λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για την επίλυση κρίσεων και ακολουθεί μια αυτονομημένη εξωτερική πολιτική.
Μετά τις σφοδρές επιθέσεις του ίδιου του Τ. Ερνογάν εναντίον των Αμερικανών, ήρθε η ώρα για τον υπουργό Εξωτερικών Χ.Φιντάν να βγάλει τον «αληθινό χαρακτήρα» του και να επιτεθεί με μένος εναντίον του Ισραήλ. Ο κ. Φιντάν από τους εμπνευστές της πολιτικής στήριξης της Χαμάς σε δηλώσεις του από τον Λίβανο ουσιαστικά θέλησε να ανταγωνισθεί το Ιράν σε εχθρότητα προς το Ισραήλ, με στόχο και να εκθέσει άλλες Αραβικές χώρες οι οποίες ναι μεν καταδικάζουν τη δυσανάλογη αντίδραση του Ισραήλ αλλά αποφεύγουν ακραίες δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με αρκετό θράσος δηλώνει ότι μεσολαβεί με τη Χαμάς (το τρομοκρατικό τέρας το οποίο έχει εκθρέψει και ο ίδιος) για την τύχη των ομήρων. Βεβαίως, δεν αποκαλύπτει τι ανταλλάγματα ζητά η Χαμάς, την ώρα που ακόμη και τα ΗΑΕ δηλώνουν ότι η απελευθέρωση των ομήρων πρέπει να γίνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Όμως συγχρόνως ο κ. Φιντάν κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα ότι δεν τιμώρησε το Ισραήλ όταν έπρεπε και γι αυτό απορρίπτει τη λύση των δυο κρατών και συνεχίζει την πολιτική των εποικισμών και της έλλειψης σεβασμού στο Αλ Ακσά.
«Πρώτον, καταλαμβάνει τη γη κάποιου, κατάσχουν τα σπίτια τους, τα κατεδαφίζουν, φέρνουν καποιο άλλο σε αυτά, τον βαφτίζουν έποικο. Αυτό είναι κλοπή. Αυτά δεν γίνονται πλέον αποδεκτά. Αυτή η μέθοδος δεν φέρνει ασφάλεια και ειρήνη ούτε στους Ισραηλινούς ούτε στους Παλαιστινίους. Από τώρα και στο εξής, αυτό το ψέμα, η αδικία και η καταπίεση πρέπει να εγκαταλειφθούν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στις ευαισθησίες που σχετίζονται με το al-Aqsa,» Το ιερό αυτό δεν μπορεί να αλλοιωθεί, δεν μπορεί να παραβιάζεται με τρόπο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κρίση. Αυτά δεν φέρνουν ειρήνη και ασφάλεια στο Ισραήλ και την περιοχή».
(σ.σ. Για την Τουρκία βεβαίως η «κλοπή» και η κατοχή εδαφών στην Κύπρο, στη Συρία είναι «ειρηνευτικές επιχειρήσεις», ενώ η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι «σεβασμός σε ιερούς τόπους»…)
Όμως ο κ. Φινταν είχε προχωρήσει ακόμη περαιτέρω προτείνοντας καθεστώς… «Εγγυήσεων» για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με την πρόταση του οι χώρες που θα εγγυηθούν την παλαιστινιακή πλευρά, μεταξύ αυτών και η Τουρκία θα προέρχονται από την περιοχή, ενώ άλλες χώρες θα είναι εγγυητές στο Ισραήλ και μόλις υπάρξει συμφωνία θα αναλάβουν οι Εγγυήτριες δυνάμεις την εφαρμογή της.
Πολύ απλά ο κ. Φιντάν προτείνει ένα σύστημα Εγγυήσεων όπου το Ισραήλ θα μπει υπό διεθνή κηδεμονία ενώ αντίστοιχα οι Εγγυήσεις για τη Χαμάς θα εξασφαλίσουν τη διάσωση και την προστασία της…
από το liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου