Αναμφισβήτητα, στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα εντάσσεται στα εγκλήματα πολέμου.
Αυτό που έγινε χθες, είναι όχι μόνο έξω από κάθε συζήτηση, αλλά αντίθετα είναι πλέον ένας από τους κυριότερους λόγους που πρέπει η ισλαμική τρομοκρατία να ξεριζωθεί, αλλά κυριότατα να τιμωρηθούν τα κράτη που την ενισχύουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίζει να υπάρχει.
Γράφει η Άννα Κωνσταντινίδου
Και το μόνο βέβαιο είναι πίσω και από αυτό το χτύπημα εναντίον αμάχων, αυτήν τη φορά Παλαιστινίων, κρύβονται και πάλι συγκεκριμένα κράτη, και φυσικά αναφερόμαστε στην Τουρκία, το Ιράν και στο βάθος Ρωσία.
Το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από αυτό το χτύπημα του νοσοκομείου, γιατί:
1. Προτού βγει επίσημα ο IDF (ισραηλινος Στρατός) να αναφερθεί στο τραγικό γεγονός που συνιστά έγκλημα πολέμου, το είχε διερευνήσει εξονυχιστικά και μάλιστα για αυτό και άργησε να αντιδράσει, γεγονός που καταδεικνύει ότι εκτός των άλλων, υπήρχε σοκαριστική αντίδραση και από τους ίδιους τους Ισραηλινούς. Ο IDF κατόρθωσε να συλλέξει υλικό, το οποίο, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά δημοσιογραφικά δίκτυα, θα δοθεί στη δημοσιότητα, στο οποίο θα αποτυπώνεται τόσο η στιγμή της επίθεσης , το είδος των ρουκετών καθώς και ενδοεπικοινωνία των τρομοκρατών της Χαμάς που όλα αυτά συγκλίνουν ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από την εγκληματική ενέργεια.
2. Το Ισραήλ δεν είχε λόγο να το κάνει, μια και γνώριζε ότι θα ξεσήκωνε κύμα αντιδράσεων, ακόμα και από υποστηρικτές του από τη Διεθνή Κοινότητα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα ήταν να διεξαχθεί η τετραμερής (ΗΠΑ, Παλαιστινιακή Αρχή, Αίγυπτος, Ιορδανία) με επικεφαλής των πρόεδρο Μπάιντεν στην Ιορδανία
3. Η τετραμερής δεν ματαιώθηκε, αλλά αναβλήθηκε (και η διαφορά ανάμεσα στην ματαίωση και την αναβολή είναι τεράστια) λόγω της μη συμμετοχής του Μαχμούντ Αμπάς. Και φυσικά ήταν εύλογη μία τέτοια αντίδραση από μέρους του γιατί εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό και τα θύματα ήταν Παλαιστίνιοι. Η υπόθεση Παλαιστίνη πρέπει να μείνει στα χέρια των καθ’ ύλην αρμοδιων κι όχι στους τρομοκράτες. Από εκεί και ύστερα, η αναβολή λέει πολλά, καθώς εκ των πραγμάτων, ο Μπάιντεν, το μόνο σίγουρο είναι, ότι και μετά από αυτό το χτύπημα, θα παρουσιαστεί εκ νέου στους Άραβες ηγέτες και πλέον με απτά στοιχεία για τα Κράτη που κρύβονται τόσο πίσω από το χτύπημα εναντίον αμάχων όσο και την αναγκαιότητα να καταπολεμηθεί η ισλαμική τρομοκρατία που πρώτα και κύρια δημιουργεί πρόβλημα στα ίδια τα αραβικά κράτη
4. Η ανακοίνωση του Ιορδανού Υπουργού Εξωτερικών για την αναβολή κι όχι ματαίωση της σημερινής τετραμερους ήταν πολύ συγκρατημένη και άκρως ορθολογική, αναδεικνύοντας ότι τη δεδομένη στιγμή μία άστοχη ενέργεια, μόνο τους τρομοκράτες της Χαμάς, τα κράτη που τους υποστηρίζουν και κυρίως το Ισλαμικό Κράτος θα ωφελούσε.Ο κ.Safadi στη λιτή, αλλά περιεκτική ανακοίνωση αναφέρει: “Δεν έχει τώρα νόημα να μιλάμε για κάτι άλλο, παρά μόνο για τη διακοπή του πολέμου”
5. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είχαν καταρτίσει στρατιωτικούς χάρτες που δόθηκαν εδώ και μέρες στη δημοσιότητα, όπου ανέφεραν τις ασφαλείς διόδους και περιοχές που έπρεπε να συγκεντρωθεί ο άμαχος παλαιστινιακός πληθυσμός της Γάζας. Ωστόσο, εδώ και μέρες είναι επίσης γνωστό και μάλιστα τα ίδια τα αραβικά κράτη καταγγέλλουν, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν αφήνονται να μετακινηθούν από τις περιοχές που διαμένουν, που όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το egypttoday επειδή η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα.
6. Το χτύπημα στο παλαιστινιακό νοσοκομείο της Γάζας, ήρθε αμέσως την επόμενη ημέρα, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε πόλεις της Ευρώπης προκειμένου η Κοινή Γνώμη να επικεντρωθεί στο αποτρόπαιο γεγονός στη Γάζα, γιατί όχι αφενός αφήνοντας ανενόχλητους τους τρομοκράτες να δρουνε στα ευρωπαϊκά περιβάλλοντα, αφετέρου και κυρίως αποσπώντας την από την ουσία, που είναι μια νέα Τζιχάντ εναντίον της Δύσης.
7. Ο Χακάν Φιντάν, ΥπΕξ της Τουρκίας, σε χθεσινή δημόσια τοποθέτησή του ήταν σαφέστατος και περιεκτικότατος, ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει επικεφαλής του Παλαιστινιακού Ζητήματος με τη συμμετοχή των Αραβικών Κρατών. Ας μην ξεχνάμε, ότι η συγκεκριμένη δήλωση ήρθε λίγα 24ωρα πριν τη σύσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικών Κρατών στην Τζέντα, καθώς και την τετραμερής του Μπάιντεν στην Ιορδανία, όπου και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ουσιώδης περιθωριοποίηση του τουρκικού κράτους από την αμερικανική διπλωματία και τη διαχείριση των αραβικών ζητημάτων από τα ίδια τα αραβικά κράτη.
Τη δεδομένη στιγμή, ας μην ξεχνάμε ότι ο παράγοντας (όπως συμβαίνει και στο σύγχρονο πόλεμο)επικοινωνιακή διαχείριση πολέμου είναι αυτό το στοιχείο που θα αναδείξει νικητές και ηττημένους, καθώς είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή του. Μπορεί τώρα να άρχισε ο πόλεμος εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά τελικά πώς και κάτω από ποιο πλαίσιο θα διαμορφωθεί αυτή η σύγκρουση και τα χαρακτηριστικά που θα λάβει, δηλαδή πώς τα αραβικά κράτη πλέον θα την εκλάβουν, αφορά κυρίως το επικοινωνιακό παιχνίδι που σε αυτό, αναμφισβήτητα η Τουρκία υπερτερεί. Είναι στο χέρι του Μπάιντεν σήμερα, να διαχειριστεί την επικοινωνιακή τρικλοποδιά του τουρκικού κράτους που με έρεισμα το έγκλημα πολέμου που συντελέστηκε στο νοσοκομείο της Γάζας, είναι ικανό να καταστήσει τις αραβικές χώρες εκ νέου αθύρματα της τουρκικής πολιτικής, προκειμένου σε δεύτερο χρόνο η ισλαμική τρομοκρατία να διαμορφώσει πολιτικές και πολιτειακές ανακατατάξεις στο εσωτερικό τους περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου