Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα στην Κωνσταντινούπολη επιτέθηκε με πολύ σκληρά λόγια στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντάς του αυτή τη φορά, ότι «έχει τελειώσει»
«Ει Νετανιάχου, αυτές είναι οι καλές σου μέρες. Αυτές οι μητέρες μυρίζουν τα πτώματα αυτών των μωρών που έχει πεθάνει και τα πηγαίνουν στον τάφο. Ο οίκτος τους δεν θα σε αποκαταστήσει. Νετανιάχου, να ξέρεις ότι έχεις τελειώσει, έχεις τελειώσει. Τα βάσανα των καταπιεσμένων θα φτάσουν στο τέλος τους... Θα φύγει!», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
«Ξεκινώ νέα τηλεφωνική διπλωματία, δεν θα καλέσω τον Μπάιντεν»
Νωρίτερα ο Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Σαουδική Αραβία μετά την έκτακτη Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της Γάζας, δήλωσε έτοιμος για νέα διπλωματική πρωτοβουλία
«Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε εγγυήτρια χώρα. Θέλω να ξεκινήσουμε την τηλεφωνική διπλωματία μετά τη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ. Ελπίζω ότι θα την ξεκινήσουμε εντατικά. Θα καλέσω μία προς μία όλες τις χώρες που απείχαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για να τις πείσω να συνταχθούν για μία κατάπαυση του πυρός. Θα επισκεφθώ σύντομα τη Γερμανία και θα μεταφέρω μηνύματα στην Ευρώπη σχετικά με τον πόλεμο. Θα δούμε τι πραγματικά σκέφτονται οι Γερμανοί για τη Γάζα. Η Τουρκία, μαζί με την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου πρέπει να πιέσουν την Ουάσιγκτον να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ».
«Δεν είναι σικ να καλέσω εγώ τον Μπάιντεν»
Για τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όμως, είπε ότι: «Δεν θα ήταν σικ να καλέσω εγώ τον Μπάιντεν. Ήταν στην περιοχή μας και θα μας φιλοξενεί συχνά από εδώ και πέρα. Η Γάζα είναι η γη του παλαιστινιακού λαού. Η Αμερική πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό. Αν ο Μπάιντεν έχει τη στάση ότι "η Γάζα δεν είναι γη του παλαιστινιακού λαού, αλλά η γη αυτών των εποίκων κατοίκων, του Ισραήλ", είναι ήδη αδύνατο να συμφωνήσουμε. Αλλά η περιοχή μας πρέπει να απαλλαγεί από τις χώρες που έρχονται από δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και θέλουν να αποκτήσουν δικαιοδοσία εδώ».
Ο Ραΐσι στην Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πάντως έτοιμος να συνεργαστεί με το Ιράν.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Ιράν για να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικές οδούς για να πιέσουμε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα. Ο Ραΐσι του Ιράν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 28 Νοεμβρίου».
Χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην περιοχή
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγαγε για άλλη μια φορά τη χώρα του σε χώρα-κλειδί, χωρίς τη συμβολή της οποίας δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε καμία κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
«Δεν είμαστε οι μόνοι που λέμε ότι είμαστε μια χώρα-κλειδί για την επίλυση των κρίσεων και των προβλημάτων στην περιοχή στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή μας. Η Τουρκία είναι η χώρα που προσφέρει τις πιο εφικτές προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν πρωτοβουλίες και σχέδια σε αυτή τη γεωγραφία παρά την Τουρκία. Η θέση μας, η στάση μας, οι αξίες και οι αρχές μας είναι ξεκάθαρες».
Πόλεμος μεταξύ καλού και κακού
«Παρόλο που οι κυβερνήσεις των χωρών βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για να αγκαλιάσουν την ισραηλινή κυβέρνηση για τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, το Ισραήλ είναι πλέον μια χώρα-δολοφόνος μωρών στα μάτια των κοινωνιών», επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη Δύση, ενώ χαρακτήρισε τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ καλού και κακού.
«Θέλουν να πούμε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Όχι, δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Είναι άνθρωποι που αγωνίζονται να προστατεύσουν τα εδάφη τους και παλεύουν για την πατρίδα τους. Είδαμε για άλλη μια φορά ότι τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί είναι δυσλειτουργικοί και τυφλοί όταν πεθαίνουν μουσουλμάνοι. Αυτός ο πόλεμος δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο ημισελήνου-σταυροφόρων. Γιατί αυτός ο πόλεμος έχει γίνει ένας πόλεμος μεταξύ καλού και κακού. Οι δυτικές χώρες απλώς παρακολουθούν όλη τη βαρβαρότητα από την κερκίδα. Δεν είναι δυνατόν όσοι έχουν συνείδηση να σιωπούν μπροστά σε όλα αυτά».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε πάλι στα πυρηνικά του Ισραήλ, προτείνοντας αυτή τη φορά μια «Διάσκεψη Αποπυρηνικοποίησης» στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου