Σε προχωρημένο στάδιο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ότι βρίσκεται η Ελλάδα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο.
Ο πρωθυπουργός θα θέσει των θέμα της επιστροφής των μαρμάρων με μια σειρά από επιχειρήματα. Όπως το πιο πρόσφατο, την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, το 2021 που πήρε σαφή θέση υπέρ του ελληνικού αιτήματος.
Σύμφωνα με αυτήν, η συζήτηση πρέπει να γίνει σε διακρατικό επίπεδο καθώς αφορά τα δύο κράτη και όχι σε διαμουσειακό, όπως επεδίωκαν το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική πλευρά.
Το δεύτερο επιχείρημα είναι η οριστική επιστροφή του θραύσματος Fagan από την κυβέρνηση της Σικελίας και την Ιταλική Δημοκρατία.
Το τρίτο είναι η γενναιόδωρη δωρεά του πάπα Φραγκίσκου αλλά και η υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης που είναι συντριπτικά υπέρ του ελληνικού αιτήματος. Τα ποσοστά της βρετανικής κοινής γνώμης στις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις το τελευταίο διάστημα είναι υπέρ της οριστικής επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα σε πολύ υψηλά ποσοστά.
Ο πρωθυπουργός όμως θα συναντήσει και τον ηγέτη του του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και έχει ενδιαφέρον δημοσίευμα των Financial Times που λέει ότι θα δηλώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως δεν πρόκειται να εμποδίσει μια αμοιβαία συμφωνία που θα προβλέπει δανεισμό μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ελπίζει να γίνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τον επόμενο χρόνο, θα πει στον Μητσοτάκη ότι δεν θα έβαζε εμπόδια σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου για το μέλλον των γλυπτών. Το τελευταίο περιστατικό των κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο κατέρριψε το επιχείρημα της βρετανικής πλευράς ότι τα Γλυπτά φυλάσσονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο απ ό,τι στην Ελλάδα αφού έγινε κλοπή εκ των έσω από τους θεματοφύλακες τους επιμελητές που προστάτευαν τα εκθέματα. Επίσης έχει καταρριφθεί το επιχείρημα των Βρετανών ότι οι συνθήκες φιλοξενίας των Γλυπτών στο Λονδίνο είναι καλύτερες από την Αθήνα.
Οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου είναι άκρως προβληματικές για τους επισκέπτες ενώ το Μουσείο της Ακρόπολης είναι από τα πλέον δημοφιλή στον κόσμο. Ωστόσο, οι προσδοκίες για άμεση λύση δεν μπορεί να υπάρξουν. Αλλωστε μόλις τον περασμένο Μάρτιο ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα. Ο Σούνακ είχε δηλώσει πως δεν υπάρχουν σχέδια να τροποποιηθεί η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το μουσείο μπορεί να διαθέτει αντικείμενα των συλλογών του μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Μάρμαρα του Έλγιν. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο γι' αυτή τη χώρα» είχε πει μόλις πριν από 8 μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου