72 ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και της εκτεταμένης πολεμικής επιχείρησης που ξεκίνησε στο έδαφος της Γάζας με σκοπό την εξόντωση της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, το Ισραήλ δείχνει να έχει εγκλωβισθεί στην «παγίδα» της Χαμάς, κινδυνεύοντας πλέον να δει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας να ατονεί και το κλίμα να αντιστρέφεται.
Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι μια χερσαία επιχείρηση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και με δεδομένο ότι η Χαμάς θα χρησιμοποιούσε αμάχους και πολιτικές υποδομές ως «ανθρώπινη ασπίδα» για το οπλοστάσιο και τα κρησφύγετά της ο κίνδυνος για μια ανθρωπιστική καταστροφή και μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων θα ήταν αναπόφευκτα.
Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή δεν έχει πετύχει πλήρως κανέναν από τους στόχους του, ώστε να έρθει πιο κοντά η στιγμή μιας εκεχειρίας η οποία θα έθετε τέλος στην ανθρωπιστική κρίση και θα έθετε πιθανόν τις βάσεις για την έναρξη συζητήσεων για το μέλλον της Γάζας αλλά και για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος.
Η ισραηλινή ηγεσία δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις ούτε και στον πιο στενό σύμμαχο και υποστηρικτή του Ισραήλ, τις ΗΠΑ που εκφράζουν με κάθε τρόπο την ανησυχία τους για τις απώλειες αμάχων αλλά και για το γεγονός ότι δεν είναι ορατό το τέλος αυτού του πολέμου.
Ο Σύμβουλος Ασφαλείας Τ. Σάλλιβαν υποχρεώθηκε να ταξιδεύσει και πάλι στο Τελ Αβίβ για να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να στηρίζει το Ισραήλ, αλλά η πολεμική επιχείρηση πρέπει να περάσει σε νέα φάση, να είναι πιο περιορισμένη και στοχευμένη, να εγκαταλειφθεί η τακτική των μαζικών βομβαρδισμών και να προορισθεί η ένταση της χερσαίας επιχείρησης.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαϊντεν προειδοποίησε ότι οι «βομβαρδισμοί αδιακρίτως» οδηγούν σε μείωση της διεθνούς στήριξης του Ισραήλ.
Όμως το Ισραήλ δεν δείχνει καμιά διάθεση να ακολουθήσει αυτές τις συστάσεις των ΗΠΑ και δηλώνει ότι θα συνεχίσει με την ίδια ένταση την επιχείρηση προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, ενώ ο υπουργός άμυνας Γκαλάντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειασθούν μερικοί μήνες ακόμη για να ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.
Σοβαρή διάσταση όμως έχει προκύψει και για την επόμενη ημέρα στη Γάζα. Ο Τ. Σάλλιβαν επανέλαβε και πάλι ότι μια νέα κατοχή του Ισραήλ δεν έχει νόημα και θα ήταν λάθος, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ της ανάληψης της ευθύνης για τη Γάζα την επόμενη ημέρα του πολέμου, η Παλαιστινιακή Αρχή τονίζοντας όμως ότι αυτή η ίδια θα πρέπει να αναμορφωθεί.
Ο Μ. Νετανιάχου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν θα επαναληφθεί το λάθος του Όσλο» και δεν πρόκειται να αποδεχθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ο πρώην υπουργός άμυνας και μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου Μ. Γκατζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα έχει τον πλήρη έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα μετά τον πόλεμο.
Το Ισραήλ δείχνει αποφασισμένο παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και παρά τις συστάσεις των Αμερικανών να συνεχίσει την επιχείρηση αν και όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις ο στόχος εξόντωσης της Χαμας είναι δύσκολη υπόθεση και ότι θα απαιτηθεί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στη Γάζα ο Ισραηλινός Στρατός ώστε οι μικρές εστίες τρομοκρατών που θα επιβιώσουν να μην βρουν και πάλι την ευκαιρία να αποτελέσουν απειλή για το Ισραήλ.
Με τη στάση αυτή βεβαίως όχι μόνο φέρνει σε δύσκολη θέση τις αραβικές χώρες που προσπαθούν να αποφύγουν την ακραία αντιισραηλινή ρητορική, που έχει υιοθετήσει ο Τ. Ερντογάν αλλά χάνει ερείσματα και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως φάνηκε στη Σύνοδο Κορυφής και στη δυσκολία να διαμορφωθεί κοινή θέση των 27 για την κρίση στη Γάζα.
Σοβαρό πλήγμα για το Ισραήλ αποτέλεσε και το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το οποίο παρά το γεγονός ότι δεν είχε αναφορά στη Χαμάς και ζητούσε «ανθρωπιστική εκεχειρία» και απελευθέρωση των ομήρων, υπερψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και μάλιστα και από χώρες που είχαν κρατήσει αποχή στο προηγούμενο ψήφισμα το οποίο βεβαίως είχε υποβληθεί μόλις μια ημέρα μετά την έναρξη της πρώτης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στο έδαφος της Γάζας.
Και η Ελλάδα ήταν μεταξύ των 154 χωρών που ψήφισαν υπέρ αλλά με την προβλεπόμενη διαδικασία της επεξήγησης ψήφου, ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ και καταδικάζει τη Χαμάς και τη συνεχιζόμενη κράτηση ομήρων από την Οργάνωση.
Η Αθήνα και για λόγους αρχής ψήφισε υπέρ διευκρινίζοντας ότι θα έπρεπε το ψήφισμα να περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία ενώ διπλωματική πηγή ανέφερε ότι είχε υπάρξει ενημέρωση της ισραηλινής πλευράς για τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ώστε να μην διαταραχθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ.
Επίσης, με την υπερψήφιση του ψηφίσματος η Αθήνα κοιτά και προς την πλευρά των Αράβων ώστε να διατηρηθεί η αναγκαία ισορροπία και επίσης απευθύνεται και στις μεγάλες γεωγραφικές ομάδες των χωρών που ψήφισαν υπέρ και σε σύντομο διάστημα θα κληθούν να ψηφίσουν για τα νέα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, όπου υποψήφια θα είναι και η Ελλάδα.
Για το Ισραήλ είναι μονόδρομος η εξουδετέρωση κάθε στρατιωτικής δυνατότητας της Χαμάς, όμως η χρονική επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης και με την ίδια αμείωτη ένταση προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή, ενέχουν τον κίνδυνο απομόνωσης του Ισραήλ πυροδότησης της τρομοκρατίας με νέες γενιές τρομοκρατών ακόμη και στη Δ. Όχθη και απομακρύνουν την προοπτική λύσης των δυο κρατών, που είναι η μοναδική επιλογή που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη ειρήνευση την περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου