Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

…ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε… και γρήγορα… πολύ γρήγορα!


Οι 10 πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο με βάση τη στρατιωτική ισχύ


Οι 10 πιο ισχυρές χώρες παγκοσμίως με βάση τη στρατιωτική τους ισχύ χρησιμοποιώντας ένα Παγκόσμιο Σύστημα Κατάταξης Στρατιωτικών, το οποίο κατατάσσει τα έθνη με βάση το σύστημα …ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε… και γρήγορα… πολύ γρήγορα!

«Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ», δηλαδή «το καλό δε βρίσκεται στο πολύ, αλλά το πολύ βρίσκεται στο καλό» και σημαίνει πως η ποσότητα δεν εξασφαλίζει την ποιότητα, αλλά η ποιότητα αντισταθμίζει την ποσότητα. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία η ποσότητα (το πολύ) όσο η ποιότητα (το ευ).

Οι 10 πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο με βάση τη στρατιωτική ισχύ

Οι 10 πιο ισχυρές χώρες παγκοσμίως με βάση τη στρατιωτική τους ισχύ χρησιμοποιώντας ένα Παγκόσμιο Σύστημα Κατάταξης Στρατιωτικών, το οποίο κατατάσσει τα έθνη με βάση το σύστημα PowerIndex του οργανισμού Global Firepower(έναν ιστότοπο δεδομένων που ειδικεύεται στις παγκόσμιες αμυντικές πληροφορίες).

6 Ιανουαρίου 2024

Οι 10 πιο ισχυρές χώρες παγκοσμίως, μετρημένες με στρατιωτική ισχύ, έχουν σημαντική επιρροή λόγω των προηγμένων αμυντικών συστημάτων, των καλά εξοπλισμένων ενόπλων δυνάμεών τους και των σημαντικών επενδύσεων σε τεχνολογία αιχμής.

Οι στρατιωτικές δυνατότητες των κρατών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων και των παγκόσμιων στρατηγικών ασφάλειας.

Παγκόσμιο Σύστημα Στρατιωτικής Κατάταξης: Ας δούμε ποιες χώρες είναι οι πιο ισχυρές με τη βοήθεια ενός Παγκόσμιου Συστήματος Στρατιωτικής Κατάταξης. Η Παγκόσμια Στρατιωτική Κατάταξη, όπως καθορίζεται από το Global Firepower (GFP) και εκφράζεται μέσω του PowerIndex (PwrIndx), προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις στρατιωτικές δυνατότητες των εθνών παγκοσμίως. Αυτή η κατάταξη βασίζεται σε μια λεπτομερή αξιολόγηση περισσότερων από 60 διαφορετικών παραγόντων που περιλαμβάνουν διάφορες πτυχές της στρατιωτικής ισχύος ενός έθνους.

Το PowerIndex (PwrIndx) είναι μια αριθμητική βαθμολογία που αντιπροσωπεύει τη συνολική στρατιωτική ικανότητα μιας χώρας σε έναν και μοναδικό αριθμό.

Μια χαμηλότερη βαθμολογία PwrIndx υποδηλώνει ισχυρότερο στρατό. Ως εκ τούτου, μια τέλεια τιμή PwrIndex θα ήταν 0,000, η οποία σύμφωνα με το GFP είναι ρεαλιστικά ανέφικτη.

Αυτό το μοναδικό σύστημα βαθμολόγησης λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως η ποσότητα και η ικανότητα των στρατιωτικών μονάδων, οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται για την άμυνα, οι υλικοτεχνικές δυνατότητες, οι γεωγραφικοί παράγοντες και πολλά άλλα.

Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της κατάταξης του GFP είναι η ικανότητά του να μπορεί να ξεχωρίζει και τα μικρότερα έθνη με προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες που μπορούν να ανταγωνιστούν στην ίδια βάση με μεγαλύτερες, λιγότερο προηγμένες τεχνολογικά χώρες. Αυτή η δίκαιη προσέγγιση επιτρέπει μια πιο λεπτή κατανόηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κατάταξη του GFP είναι δυναμική και εξελίσσεται ετησίως. Η συμπερίληψη ειδικών τροποποιητών, όπως μπόνους και ποινές, βελτιώνει περαιτέρω την κατάταξη. Αυτοί οι τροποποιητές λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως αλλαγές στις στρατιωτικές στρατηγικές, γεωπολιτικές αλλαγές και ενημερώσεις στον ίδιο τον τύπο GFP. Στην ανασκόπηση του GFP του 2023, συνολικά 145 έθνη αξιολογούνται και κατατάσσονται με βάση τη στρατιωτική τους ισχύ.

https://www.globalfirepower.com/countries-listing.php

Λίστα με τους 10 πιο ισχυρούς στρατιώτες του κόσμου για το 2023

Σύμφωνα με την Global Firepower, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερηφανεύονται για τον πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο, με τη Ρωσία και την Κίνα να ακολουθούν στενά στη δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ η Ινδία κατατάσσεται τέταρτη από άποψη στρατιωτικής ισχύος. Το Πακιστάν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, μπαίνοντας στην πρώτη δεκάδα της στρατιωτικής κατάταξης στην έβδομη θέση. Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία και η Γαλλία, που κατέλαβαν την πέμπτη και την έβδομη θέση πέρυσι, σημείωσαν μικρή πτώση, φτάνοντας στην όγδοη και ένατη θέση, αντίστοιχα.

Η λίστα Military Strength της Global Firepower για το 2023 αποκαλύπτει ότι η Ινδία κατέχει την τέταρτη πιο τρομερή στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως.

Τάξη      Χώρα    Δείκτης ισχύος (PwrIndx)

1            Ηνωμένες Πολιτείες       0,0712

2            Ρωσία   0,0714

3            Κίνα      0,0722

4            Ινδία     0,1025

5            Ηνωμένο Βασίλειο          0,1435

6            Νότια Κορέα      0,1505

7            Πακιστάν           0,1694

8            Ιαπωνία              0,1711

9            Γαλλία  0,1848

10          Ιταλία   0,1973

Ας δούμε τις ΗΠΑ

Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατέχοντας την κορυφαία θέση, οι πυρηνικές Ηνωμένες Πολιτείες διοικούν την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως. Με δείκτη ισχύος 0,0712 σύμφωνα με την Global Firepower, επιδεικνύει απαράμιλλες δυνατότητες σε αμυντικές τεχνολογίες και ένοπλες δυνάμεις. Από τον Απρίλιο του 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν εξέχουσα θέση παγκοσμίως, οδηγώντας από πολλές κρίσιμες προοπτικές. Αυτό περιλαμβάνει το εκτιμώμενο μέγεθος του εναέριου στόλου του, την ποσότητα των σκαφών στο οπλοστάσιό του και τη δύναμη της ειδικής ομάδας μεταφορών. Το στρατιωτικό οπλοστάσιο της χώρας περιλαμβάνει 92 πολεμικά πλοία, 11 αεροπλανοφόρα, 13.300 αεροσκάφη και 983 επιθετικά ελικόπτερα. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αμυντικών δαπανών. Με προϋπολογισμό συνολικού ύψους 761,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνά τον αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας κατά πάνω από τρεις φορές, καθώς η Κίνα λειτουργεί με προϋπολογισμό 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ας δούμε την Γαλλία

Με μικρή πτώση, η πυρηνική Γαλλία κατέχει την ένατη θέση με δείκτη ισχύος 0,1848. Συνεχίζει να διαθέτει έναν τρομερό στρατό, γνωστό για τις στρατηγικές του ικανότητες και την παγκόσμια συνεισφορά του. Η χώρα επέδειξε επάρκεια σε διάφορες πτυχές, περιλαμβάνοντας τον εκτεταμένο στόλο εναέριων τάνκερ αεροπλάνων, σημαντικά ελικόπτερα και έναν αξιοσημείωτο αριθμό πολεμικών πλοίων, συμβάλλοντας όλα στη συνολική ισχυρή στρατιωτική της ικανότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Γαλλία διαθέτει στόλο 438 ελικοπτέρων, συμπεριλαμβανομένων 69 επιθετικών ελικοπτέρων. Επιπλέον, το έθνος διαθέτει στόλο 10 μεγάλων πολεμικών πλοίων. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία, ακριβή από τον Ιανουάριο του 2023, συνυπολογίζουν τη βαθμολογία Power Index της Γαλλίας 0,1848, δείχνοντας τη σημαντική στρατιωτική της δύναμη.

Σύγκριση στρατιωτικών δυνάμεων Τουρκίας και Ελλάδας (2023)

Τουρκία PwrIndx: 0,2016 (Rnk 11 από 145)

Η Τουρκία είναι μια στρατιωτική δύναμη σε άνοδο, διευρύνοντας τις δυνατότητες μέσω μιας αυξανόμενης εγχώριας βιομηχανικής βάσης. Το σύνολο άμυνας GlobalFirepower.com κατατάσσει την Τουρκία ως Νο. 11 δύναμη στον κόσμο και Νο. 1 ως περιφερειακή δύναμη.

Ελλάδα PwrIndx: 0,4621 (Rnk 30 από 145)

 
Στρατιωτική ικανότητα και διεθνές καθεστώς

Το ιδανικό για τις εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών τους σε άμυνα και ασφάλεια θα μπορούσε να είναι να συμφωνήσουν σε μια συνολική στρατηγική αξιολόγηση του χαρακτήρα και της κλίμακας των απειλών που αντιμετωπίζουν και να επιδιώξουν να παράσχουν δυνατότητες που μπορούν, όσο το δυνατόν πιο στενά-οικονομικά να τις αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, η επιστροφή του ανταγωνισμού της μεγάλης δύναμης, ή του κραταιού κράτους ανάμεσα σε γειτονικά κράτη, οδηγεί σε μια ανανεωμένη εστίαση στον τρόπο αξιολόγησης της σχετικής στρατιωτικής ικανότητας.

Αποφασίζοντας ποιες στρατιωτικές δυνατότητες να αποκτήσουν ή απλώς να διατηρήσουν σε υπηρεσία, οι πολιτικοί ηγέτες και οι στρατιωτικοί σχεδιαστές πρέπει να βρουν λύσεις που φέρνουν σε κάποιο είδος ισορροπίας τις αναλύσεις των απειλών, τους διαθέσιμους πόρους και το επίπεδο φιλοδοξίας που ορίζει μια χώρα για τον εαυτό της.

Ο δημόσιος διάλογος για αυτά τα θέματα τείνει να ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο άκρα:

1.       Σε ένα, οι χώρες μπορεί να ομαδοποιηθούν σε κάποια μορφή δομής, όπως επίπεδα ισχύος, χωρίς πολλές υποστηρικτικές εξηγήσεις.

2.       Και στο άλλο, μια άλλη προσέγγιση είναι η ανάλυση της στρατιωτικής ικανότητας μέσω πολύπλοκων πλαισίων που συνδυάζουν κρίσεις, όπως το δόγμα, την οργάνωση, την εκπαίδευση, το υλικό, την ηγεσία και την εκπαίδευση, το προσωπικό, τις εγκαταστάσεις- υποδομές και τη διαλειτουργικότητα, γνωστά στη γλώσσα του ΝΑΤΟ ως DOTMLPFI (Doctrine, Organization, Training, Material, Leadership, Personnel, Facilities, and Interoperability), ή οι γνωστές Αμυντικές Γραμμές Ανάπτυξης που είναι: δόγμα, οργάνωση, εκπαίδευση, εξοπλισμός, ηγεσία, προσωπικό, υλικοτεχνική υποστήριξη και πληροφορίες).

Εκτίμηση στρατιωτικής ισχύος

Χρησιμοποιώντας μια λίστα βασικών κριτηρίων, είναι δυνατή μια διάκριση μεταξύ:

1.       παγκόσμιων στρατιωτικών δυνάμεων,

2.       εκστρατευτικών δυνάμεων και

3.       περιφερειακών στρατιωτικών δυνάμεων.

Αυτή η πρόταση προϋποθέτει ότι οι κρίσιμοι παράγοντες διαφοροποίησης στη μέτρηση της στρατιωτικής ισχύος είναι:

1.       μαχητική ικανότητα (πόλεμος για την επιδίωξη εθνικών συμφερόντων),·

2.       δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα των πραγματικών πολεμικών συγκρούσεων (και ακόμη περισσότερο),

3.       διατήρηση ισορροπημένης ικανότητας μάχης, υποστήριξης μάχης και υποστήριξης υπηρεσιών,

4.       το εύρος ή η απόσταση στην οποία μπορούν να εκτελεστούν οι λειτουργίες μακριά από την επικράτεια της χώρας προέλευσης,

5.       η ικανότητα τόσο για ταχεία παρέμβαση όσο και για υποστήριξη μόνιμων επιχειρησιακών απαιτήσεων για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.

Η όποια ανάλυση με την όποια επιλογή κριτηρίων για την αξιολόγηση της στρατιωτικής ισχύος, επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ είναι επί του παρόντος η μόνη παγκόσμια στρατιωτική δύναμη. Ειδικότερα, η συμβατική στρατιωτική της ικανότητα βρίσκεται σε μια κατηγορία από μόνη της, με την ικανότητα να αναπτύσσει και να διατηρεί παγκόσμιες αναπτύξεις και να διατηρεί αποστολές μάχης σε γη, θάλασσα και αέρα. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι οι αμερικανικές αναπτύξεις δεν οδηγούν σε σημαντικές πιέσεις στη δύναμη, αλλά η Ουάσιγκτον διατηρεί την ικανότητα να σχεδιάζει, να αναπτύσσει, να διατηρεί και να πολεμά σε απόσταση –και σε κλίμακα– μακριά των ΗΠΑ σε όλη τη γη, θαλάσσιους, εναέριους και διαστημικούς τομείς και σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα με τρόπο εφικτό και αδύνατο επί του παρόντος για κάποιο άλλο έθνος-κράτος.

Ο τίτλος «εκστρατευτική δύναμη» αναφέρεται σε χώρες με αποδεδειγμένη ικανότητα να αναπτύσσουν περιορισμένες δυνατότητες σε στρατηγικό εύρος. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία. Η Κίνα και η Ρωσία εντάσσονται επίσης σε αυτήν την κατηγορία, με τις δύο χώρες να διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά τις πυρηνικές τους δυνατότητες και τη συνολική κλίμακα των ενόπλων δυνάμεών τους, αλλά όχι –προς το παρόν τουλάχιστον– στην ικανότητά τους να προβάλλουν μεγάλης κλίμακας συμβατική ισχύ σε ηπειρωτική χώρα μακράν και σε εύρος για μια παρατεταμένη περίοδο.

Οι περιφερειακές στρατιωτικές δυνάμεις, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνονται στην εδαφική άμυνα και τα καθήκοντα εντός της άμεσης γειτονιάς τους. Ενώ μπορεί να είναι πολύ ικανοί σε αυτό το συγκεκριμένο περιβάλλον, γενικά δεν έχουν την ικανότητα για συνολική προβολή δύναμης. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ιράν, την Ιταλία, τις δύο Κορέες, το Πακιστάν τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Ο βασικός παράγοντας είναι ότι δεν πρόκειται για μια στατική, αλλά για μια δυναμική ανάλυση, σε φόντο σημαντικής στρατηγικής ανατροπής. Η φαινομενική τροχιά μεγάλων παικτών όπως η Κίνα και οι αποφάσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη –όπως το Ηνωμένο Βασίλειο – θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των δυνατοτήτων τους και τη θέση τους ως παγκόσμιες, εκστρατευτικές ή περιφερειακές στρατιωτικές δυνάμεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της συνεχώς και ραγδαία αναπτυσσόμενης στρατιωτικά Τουρκίας που δείχνει πως θέλει να μετασχηματιστεί στρατιωτικά από μία μεγάλη περιφερειακή σε μία εκστρατευτική δύναμη. Η Τουρκία είναι αναμφίβολα μια ανερχόμενη στρατιωτική δύναμη, που βασίζεται συνεχώς στην τοπική βιομηχανία για να ικανοποιήσει εξίσου τοπικές αμυντικές απαιτήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα αλλά και να εξάγει στρατιωτικό υλικό και στρατιωτική τεχνογνωσία για οικονομικά και πολιτικά της οφέλη.

Έφεδροι κάνουν μόνοι τους ασκήσεις, χωρίς την βοήθεια των ΕΔ.

Πικρό και μικρό σχόλιο

Είναι καλό να είμαστε προσγειωμένοι, διαβασμένοι, σοβαροί και ρεαλιστές. Καλύτερο βέβαια από όλα είναι να είμαστε και προετοιμασμένοι για όλα και αν … δεν είμαστε, ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε… και γρήγορα… πολύ γρήγορα!

 ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου