Η «Καθημερινή» της Κυριακής 14ης Ιανουαρίου έφερε στο φως ντοκουμέντα σχετικά με την ταραγμένη περίοδο της Απελευθέρωσης από τους Γερμανούς και τη Δεκεμβριανή στάση που ακολούθησε.
Τα περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν προηγούμενα που έχουν ήδη δημοσιευτεί. Υπάρχουν, όμως, δύο αποκαλυπτικά έγγραφα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά και θα τα δούμε στη συνέχεια. Από την εξαιρετική δουλειά των κυρίων Ιωάννη Ιατρίδη και Ελίας Βλάντον ενισχύονται δύο βασικές θέσεις που δεσπόζουν στο αναθεωρητικό ερμηνευτικό σχήμα του εμφυλίου πολέμου 1943-1949.
ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πρώτον, η Σοβιετική Ένωση ήθελε το ΚΚΕ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και να πειθαρχήσει στις συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας. Είναι γνωστό πλέον ότι ο Στάλιν το φθινόπωρο του 1944 έβαζε υπεράνω όλων την ενότητα των Συμμάχων, διότι ο εφιάλτης του ήταν μήπως οι Αμερικανοβρετανοί συνάψουν χωριστή ειρήνη με τον Χίτλερ. Αμεση συνέπεια μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν η αποδέσμευση των 40 γερμανικών μεραρχιών που πολεμούσαν στο δυτικό μέτωπο και η μεταφορά τους στο ανατολικό. Επιπροσθέτως, το φθινόπωρο του 1944, όλοι γνώριζαν ότι η ναζιστική Γερμανία θα ηττηθεί, αλλά ουδείς γνώριζε πότε και με τι κόστος για τους Συμμάχους.
Δεύτερον, από τα δημοσιευμένα στην «Καθημερινή» έγγραφα επιβεβαιώνεται και η άποψη πως η αιτία των Δεκεμβριανών ήταν ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ. Το ΚΚΕ, σε όλη την κλίμακα της κομματικής ιεραρχίας, είχε αντιληφθεί πως χωρίς τα όπλα του ΕΛΑΣ θα ήταν αδύνατον αυτό να καθορίσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την Απελευθέρωση. Γι’ αυτό και στις 27 Νοεμβρίου το Π.Γ. του ΚΚΕ, σε συνεδρίαση που έγινε στο Αρεταίειο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο Γ. Ιωαννίδης, αποφάσισε ο ΕΛΑΣ να μην παραδώσει τα όπλα του. Εντύπωση προκαλεί ο κυνισμός του Μήτσου Παρτσαλίδη, ο οποίος, σε σύσκεψη του ΕΑΜ στις 6 Δεκεμβρίου 1944, είπε τα εξής: «Η παράταση του αγώνα θα προκαλέσει τον μέγιστο αριθμό θυμάτων στον ελληνικό άμαχο πληθυσμό και θα δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου μίσος για τους Βρετανούς. Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη για το ΚΚΕ». Οσο χειρότερα, τόσο καλύτερα!
Τα καινούργια στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα των Ιατρίδη και Βλάντον είναι η θέση του ΚΚΕ –όπως αποτυπώνεται σε επικοινωνία του Κόμματος με τον Γκεόργκι Δημητρόφ τον Νοέμβριο του 1944– να παραχωρηθούν οι επαρχίες Φλώρινας και Καστοριάς σε μια ανεξάρτητη Μακεδονία που θα αποτελούσε μέρος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Αυτή η ιδιαίτερη θεώρηση του ΚΚΕ για τη Μακεδονία επιβεβαιώνεται και από τη θέση του Γιάννη Ζέβγου στη σύσκεψη του ΕΑΜ της 6ης Δεκεμβρίου 1944, πως ακόμη και αν ηττηθεί ο ΕΛΑΣ στην Αθήνα, «οι αριστερές δυνάμεις θα συγκεντρωθούν στη Μακεδονία, η οποία θα ανακηρυχθεί αυτόνομο κράτος». Ούτως ή άλλως, η Μακεδονία, λόγω της γειτνίασης με τις λαϊκές δημοκρατίες, ήταν ο προνομιακός χώρος δράσης και του ΔΣΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου