Καθώς τα πυρομαχικά πυροβολικού διαμετρήματος 155 χλστ. θεωρούνται πλέον πολύτιμα λόγω του υψηλότατων καταναλώσεων στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και της ανυπαρξίας ουσιαστικών αποθεμάτων σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει την πώληση πυρομαχικών πυροβολικού και απαρτίων τους, σε χαμηλές τιμές, τόσο από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού όσο και από την κρατικά ελεγχόμενη Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ (ΕΑΣ).
Γράφει ο ΚΑΥΣΙΜΑΡΧΗΣ
Ενώ λοιπόν σε επίπεδο ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι χώρες – εταιρίες παραγωγοί πυρομαχικών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να αυξήσουν την παραγωγή, ώστε αφενός να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας και αφετέρου να αναπληρωθούν και να αυξηθούν σε επαρκή επίπεδα τα αποθέματα που σήμερα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, φαίνεται ότι η Ελλάδα, για άλλη μία φορά, αποτελεί τη θλιβερή εξαίρεση.
Το DP με επανειλημμένα άρθρα του έχει αναφερθεί στην πορεία απαξίωσης που έχει τεθεί η ΕΑΣ, την οποία επί δεκαετίες οι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν αγόγγυστα. Όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, καταλύτης υπήρξαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις τον Απρίλιο του 2021 για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος εργοστασίων του Υμηττού. Τρία χρόνια μετά, η μετεγκατάσταση δεν έχει ακόμη αρχίσει, ο χώρος μετεγκατάστασης από το Λαύριο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, μετακινήθηκε στη Μάνδρα, οι μελέτες για τον υπολογισμό των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων είναι ελλιπείς ή/και λανθασμένες και όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η αποθήκευση του μεγαλύτερου μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού που βρίσκεται στον Υμηττό, καθίσταται η πιθανότερη επιλογή.
Παράλληλα, η απόφαση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΕΑΣ η οποία, χωρίς την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, αποφάσισε τη σύσταση κοινοπραξίας με τη σλοβακική εταιρεία MSM EXPORT s.r.o., μέλος του Ομίλου CSG (Czechoslovak Group) που περιορίζει την κρατική εταιρία σε ρόλο υπεργολάβου και βάζει ταφόπλακα στην εγχώρια παραγωγή πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων, αφού στο επενδυτικό σχέδιο δεν περιλαμβάνεται η μικρή σχετικά (1,5 έως 2 εκατ. ευρώ) δαπάνη επισκευής ή αντικατάστασης της πρέσσας κωνικοποίησης, που επιτρέπει την παραγωγή μεταλλικών μερών των βλημάτων (κορμών).
Προς το παρόν η σύσταση της κοινοπραξίας δεν έλαβε χώρα, καθώς η Deloitte Greece, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, αξιολογεί τις προτάσεις συνεργασίας με τα ΕΑΣ που κατέθεσαν οι δύο εταιρίες, η σλοβακική MSM EXPORT s.r.o., μέλος του Ομίλου CSG (Czechoslovak Group) και η αμερικανική Global Ordnance, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών, που αποτελεί τον κύριο μέτοχο της ΕΑΣ, ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη πρόταση συνεργασίας.
Δημιουργία εντυπώσεων
Ενώ όμως το μέλλον της ΕΑΣ παραμένει ασαφές και οι ευκαιρίες για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών και εμπορικών δυνατοτήτων της ευρωπαϊκής δράσης για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP: Act in Support of Ammunition Production) και του συμμαχικού Σχεδίου Δράσης Αμυντικής Παραγωγής (DPAP: Defence Production Action Plan), μοιάζουν με τρένο που απομακρύνεται από τον σταθμό, τις τελευταίες ημέρες, μέσω διαρροών στα μέσα ενημέρωσης, επιδιώκεται, οι υπεργολαβίες γόμωσης πυρομαχικών που έχει αναλάβει η ΕΑΣ να παρουσιαστούν ως επανέναρξη της παραγωγής και σημαντικό επίτευγμα.
Όμως, στην πράξη, σηματοδοτούν το ακριβώς αντίθετο. Αντί μέσω των ASAP και DPAP η ΕΑΣ να αποκτήσει παραγωγικές δυνατότητες αντάξιες της ιστορίας 149 ετών και μέσα από αυτή τη διαδικασία να εξυγιανθεί και να αποτινάξει όλες τις παθογένειες του απώτερου και πιο πρόσφατου παρελθόντος, αφήνεται να μετατραπεί σε… παρακολούθημα, που μάλιστα θα λειτουργεί ως υπεργολάβος αρκούμενος σε «ψίχουλα», σε ό,τι αφορά και τον όγκο του έργου που αναλαμβάνει και τις τιμές.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα:
>Τον Δεκέμβριο του 2022, η διοίκηση της ΕΑΣ υπέγραψε συμφωνία με την σλοβακική MSM EXPORT s.r.o. για τη γόμωση (εργασία) 50.000 βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας (HE) M107 διαμετρήματος 155 χλστ., έναντι 80 ευρώ / τεμάχιο.
>Τον Ιανουάριο του 2024, η διοίκηση της ΕΑΣ υπέγραψε και δεύτερη συμφωνία με την τσεχική MSM EXPORT s.r.o. για τη γόμωση (εργασία) 50.000 βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας (HE) M107 διαμετρήματος 155 χλστ., έναντι 90 ευρώ / τεμάχιο.
«Ξεπούλημα» σε ποιον;
Ταυτόχρονα όμως η έρευνα διαπίστωσε ότι από τον Δεκέμβριο του 2022 η ΕΑΣ έχει πωλήσει τα ακόλουθα απάρτια πυρομαχικών:
>4.160 κενούς κορμούς βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας (HE) M107 διαμετρήματος 155 χλστ., (βάρους 36,5 κιλών) έναντι 120 ευρώ / μονάδα
>16.400 κενούς κορμούς βλημάτων καιομένης βάσης (Base Bleed) τύπου ERMIS διαμετρήματος 155 χλστ., έναντι μόλις 25 ευρώ / μονάδα με τη δικαιολογία ότι επρόκειτο για παλαιάς παραγωγής. Άραγε η μακροχρόνια αποθήκευση σε έστω και σχετικά ελεγχόμενο περιβάλλον σε πιο βαθμό επηρεάζει ένα χαλύβδινο εξάρτημα ώστε να απομειωθεί σε τόσο μεγάλο ποσοστό η αξία του;
>5.450 κενούς κορμούς βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας (HE) M1 διαμετρήματος 105 χλστ., έναντι 40 ευρώ / μονάδα
>1.500 γομωμένους κορμούς βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας (HE) M1 διαμετρήματος 105 χλστ., έναντι 92 ευρώ / μονάδα.
Μέχρι στιγμής δεν έγινε δυνατό να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι αγοραστές των ανωτέρω απαρτίων πυρομαχικών. Όμως η δημοσιογραφική έρευνα για τον εντοπισμό της ταυτότητας τους και τη συγκέντρωση τιμών ώστε να μπορεί να γίνει αντικειμενική σύγκριση συνεχίζεται. Το λογικό θα ήταν βέβαια οι αρμόδιοι να προβούν σε ανακοίνωση επ’ αυτού, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο.
Σε «τιμές ευκαιρίας» πουλάει και ο Ελληνικός Στρατός
Τον Σεπτέμβριο του 2023 η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, γνωμοδότησε θετικά για την πώληση, μέσω διακρατικής συμφωνίας στις ΗΠΑ, των ακόλουθων ποσοτήτων πυρομαχικών:
>50.000 βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας (HE) τύπου M1, διαμετρήματος 105 χλστ., εκ των οποίων 40.000 εξοπλισμένα με κρουστικούς πυροσωλήνες Μ557 και 10.000 βλήματα με αντιαρματική κεφαλή κοίλου γεμίσματος (HEAT) M67, έναντι ποσού 210 ευρώ ανά μονάδα.
>20.000 βλήματα (μόνο το βλήμα με τη γόμωση του, άνευ πυροσωλήνα και προωθητικού γεμίσματος) υψηλής εκρηκτικότητας (HE) τύπου M107 διαμετρήματος 155 χλστ., έναντι ποσού 450 ευρώ ανά μονάδα.
>5.004 πλήρη (βλήμα, πυροσωλήνας, προωθητικό γέμισμα) βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας (HE) τύπου M106 διαμετρήματος 203 χλστ. (8 ιντσών), έναντι ποσού 1.128 ευρώ ανά μονάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου