Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ιαπωνία αποτελούσε ανέκαθεν πρόσκομμα στην επίτευξη μιας ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Μόσχας και του Τόκιο, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αναμένεται να έχει συνάντηση κορυφής αυτή την εβδομάδα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιάπωνα ηγέτη σε εννέα χρόνια.
Σκοπός της συνάντησης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. είναι να αναδειχθούν οι στενές σχέσεις σε επίπεδο ασφάλειας και οικονομίας, με τους δύο ηγέτες να αναμένεται να συζητήσουν τη συνεργασία για τον αμυντικό εξοπλισμό και την πιθανή αναβάθμιση της δομής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Ιαπωνία.
«Η de facto αμυντική συμμαχία είναι ήδη εκεί και γνωρίζουμε για τη στρατιωτική δυναμική των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Ιαπωνία -παρεμπιπτόντως, κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
«Αυτό ανέκαθεν αποτελούσε εμπόδιο στην προσπάθεια διευθέτησης του βασικού μας προβλήματος, του προβλήματος της ειρηνευτικής συνθήκης».
Η Ρωσία, το βασικό κράτος που διαδέχθηκε τη Σοβιετική Ένωση, και η Ιαπωνία δεν υπέγραψαν ποτέ επίσημα συνθήκη ειρήνης που τερματίζει τις εχθροπραξίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η εδαφική διαμάχη για μια αλυσίδα αμφισβητούμενων νήσων στον Ειρηνικό, γνωστές στη Ρωσία ως Κουρίλες Νήσοι και στην Ιαπωνία ως Βόρεια Εδάφη, αποτελεί κεντρικό θέμα.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις εδαφικές της βλέψεις για τα νησιά αυτά εάν θέλει να ολοκληρωθεί μια ειρηνευτική συνθήκη.
Η Μόσχα αποχώρησε από τις συνομιλίες για τη συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία και ‘πάγωσε’ τα κοινά οικονομικά σχέδια που σχετίζονταν με τα νησιά αυτά το 2022 λόγω των ιαπωνικών κυρώσεων αναφορικά με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Έκτοτε έχει κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου