*Του Κώστα Σαρικά
Σε καμία περίπτωση ο στόλος των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 200 αεροσκάφη διαμηνύει το Αεροπορικό Επιτελείο και σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, με στόχο την επόμενη δεκαετία το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας να διαθέτει μαχητικά 4,5ης και 5ης γενιάς, όπως Rafale και F-35, τα οποία θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα παλαιότερα αεροσκάφη.
Η αρχή θα γίνει με την απόσυρση των «γερόλυκων» F-4 Phantom τα οποία θα αντικατασταθούν σε πρώτη φάση με τα stealth μαχητικά F-35. Τα θρυλικά Phantom αναμένεται να σταματήσουν να πετούν έως το 2027 λίγο πριν παραληφθούν δηλαδή τα πρώτα «αόρατα» μαχητικά στο πλαίσιο της συμφωνίας για αγορά 20 αεροσκαφών F-35.
Η διαδικασία των συνομιλιών με τους Αμερικανούς ήδη έχει αρχίσει προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα αλλά το συνολικό κόστος το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την εκπαίδευση όσο και την υποστήριξη. Η απόσυρση των F-4 θα συνδυαστεί και με την έναρξη των εργασιών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα προκειμένου η «φωλιά» των ελληνικών F-35 να μετατραπεί στην πιο σύγχρονη Αεροπορική Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας βάσει και των προδιαγραφών που θέτουν οι Αμερικανοί για τα διαβαθμισμένα μαχητικά.
Ενδεχόμενο πώλησης των Phantom δεν φαίνεται ότι υπάρχει καθώς καμία χώρα δεν έχει έως τώρα δείξει ενδιαφέρον για την αγορά τους. Όσον αφορά την Ουκρανία, το Κίεβο όπως φαίνεται προσανατολίζεται μόνο σε απόκτηση μαχητικών, τα οποία μπορούν να υποστηρίζονται και επικεντρώνεται κυρίως σε F-16 πάνω στα οποία ήδη εκπαιδεύονται ιπτάμενοι.
Το μεγάλο στοίχημα για την Πολεμική Αεροπορία είναι η αντικατάσταση τόσο των γαλλικών Mirage 2000-5 της 331 Πολεμικής Μοίρας «ΘΗΣΕΑΣ» όσο και των F-16 block 30 της 330 Μοίρας «ΚΕΡΑΥΝΟΣ». Ήδη οι διαθεσιμότητες των «δελταπτέρυγων» βρίσκονται πλέον σε ικανοποιητικό επίπεδο έπειτα από τα «πέτρινα» χρόνια της περασμένης δεκαετίας όταν σχεδόν το σύνολο των μαχητικών είχε καθηλωθεί εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών και της αδυναμίας υποστήριξης.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί η προσπάθεια πώλησης των Mirage 2000-5 με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αναζητά αγοραστές ποντάροντας σε χώρες οι οποίες διαθέτουν τέτοια αεροσκάφη στο οπλοστάσιο τους όπως η Ινδία με την οποία ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές. Ο σχεδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπει την αντικατάσταση των Mirage με έναν μικρό αριθμό καινούργιων επίσης γαλλικών μαχητικών Rafale, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στις 24 «ριπές» που θα διαθέτει έως τα τέλη του 2025 η 332 Πολεμική Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ».
Στόχος είναι ο συνολικός αριθμός των Rafale τα οποία θα πρέπει να είναι πάνω από 30 να «σπάσει» στα δύο και η 331 να αποτελέσει την δεύτερη Μοίρα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Άλλωστε τα όπλα που βρίσκονται στις αποθήκες της Μοίρας «ΘΗΣΕΑΣ» μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τα καινούργια Rafale.
Το τελευταίο σκέλος του σχεδιασμού προβλέπει την αντικατάσταση των 32 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 block 30 της 330 Μοίρας «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όχι πριν την ολοκλήρωση αναβάθμισης των 82 F-16 σε διαμόρφωση Viper, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Και ενώ θα έχει ήδη αρχίσει και η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 επίσης σε διαμόρφωση Viper όπως ήδη έχει προτείνει το Αεροπορικό Επιτελείο και αποδεχθεί η πολιτική ηγεσία.
Τα block 30 μπορούν σχετικά εύκολα να πουληθούν όπως εκτιμάται, ειδικά σε αεροπορίες οι οποίες τώρα «χτίζονται» και να φέρουν στο ταμείο ένα αρκετά σημαντικό ποσό, το οποίο μπορεί να διατεθεί για την αγορά καινούργιων μαχητικών.
Επίσης, κονδύλια μπορούν να εξοικονομηθούν και από την πώληση συστημάτων που θα περισσέψουν από την αναβάθμιση των 38 block 50 αλλά και των 82 μαχητικών τα οποία ήδη μετατρέπονται σε Viper. Aυτό που επιθυμεί το Αεροπορικό Επιτελείο είναι η ενεργοποίηση της option για αγορά ακόμη 20 μαχητικών 5ης γενιάς F-35 με ταυτόχρονη αγορά ακόμη 20 καινούργιων μαχητικών F-16 Viper, ώστε η «οροφή» των μαχητικών να μην πέσει κάτω από τα 200 αεροσκάφη, όπως άλλωστε τόνισε πρόσφατα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Φωτογραφίες Eurokinissi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου