Του Niall Ferguson
Στο μεγάλο έπος του J.R.R. Tolkien, Lord of the Rings, γίνεται αντιληπτό μόνο σταδιακά ότι οι δυνάμεις του σκότους έχουν ενωθεί. Ο Sauron, με το μοχθηρό παντοδύναμο μάτι του, αναδεικνύεται σε ηγέτη ενός τεράστιου άξονα του κακού: οι Μαύροι Καβαλάρηδες, ο διεφθαρμένος μάγος Σάρουμαν, τα υπάνθρωπα Ορκ, η γιγάντια δηλητηριώδης αράχνη Shelob - βρίσκονται όλοι μαζί στο ίδιο κόλπο και η Mordor είναι το αρχηγείο τους.
Ο Tolkien ήξερε τι έγραφε. Βετεράνος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, παρακολουθούσε με τρόμο τον ερχομό μιας δεύτερης μεγάλης αναζωπύρωσης. Πίνοντας πικρές μπύρες και καπνίζοντας την πίπα του στο "Shire" - την εξιδανικευμένη του Μέση Αγγλία - δεν μπορούσε παρά να ανατριχιάσει όταν η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η ιμπεριαλιστική Ιαπωνία ενώθηκαν για να σχηματίσουν τον Άξονά τους το 1936-37, και να πει, "Σας τα έλεγα", όταν ο Hitler και ο Stalin ένωσαν τις δυνάμεις τους το 1939.
Είμαστε μάρτυρες του σχηματισμού και της εδραίωσης ενός Άξονα
Είμαστε και εμείς μάρτυρες του σχηματισμού και της εδραίωσης ενός Άξονα. Μου θύμισε έντονα τον Tolkien ένα tweet που δημοσίευσε ο συντηρητικός ραδιοτηλεοπτικός δημοσιογράφος Mark R. Levin την Τρίτη. Αξίζει να το παραθέσουμε: "Ο κατευνασμός είναι κλιμάκωση. Οι εχθροί μας κινούνται. Οι σύμμαχοί μας περικυκλώνονται και δέχονται ή σύντομα θα δεχτούν επίθεση... Ο συντηρητισμός και το MAGA (Make America Great Again - Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά, σύνθημα της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ) δεν αφορούν τον απομονωτισμό ή τον ειρηνισμό. Δεν έχουν να κάνουν με τον κατευνασμό...".
Η σημασία της παρέμβασης του Levin - που γράφτηκε από το Ισραήλ, το οποίο επισκέφθηκε - είναι ότι τον φέρνει ξεκάθαρα σε πορεία σύγκρουσης με τα απομονωτικά στοιχεία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπως η εκπρόσωπος Marjorie Taylor Greene, η οποία την περασμένη εβδομάδα απείλησε να εκδιώξει τον πρόεδρο της Βουλής Mike Johnson αν προωθούσε ένα νομοσχέδιο που θα αποκαθιστούσε την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. "Θα σταθούμε υπέρ της ελευθερίας και θα διασφαλίσουμε ότι ο Vladimir Putin δεν θα παρελάσει στην Ευρώπη", δήλωσε ο Johnson. "Πρέπει να δείξουμε στον Putin, τον Xi, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και οποιονδήποτε άλλον ότι θα υπερασπιστούμε την ελευθερία".
Για ανθρώπους όπως η Greene και ο πρώην συνάδελφος του Levin στο Fox News, Tucker Carlson, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απλώς "μια διαμάχη σε μια μακρινή χώρα μεταξύ ανθρώπων για τους οποίους δεν ξέρουμε τίποτα", όπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Neville Chamberlain για την Τσεχοσλοβακία τον Σεπτέμβριο του 1938. Φαίνεται ότι δεν ντρέπονται καθόλου να μετατραπούν σε "χρήσιμους ηλίθιους" του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, σε διαδοχή με τους απολογητές του Hitler και του Stalin στη δεκαετία του 1930.
Και όχι μόνο του Πούτιν. Επειδή, όπως επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Matthew Miller, πίσω από τη ρωσική πολεμική προσπάθεια βρίσκονται οι τεράστιοι οικονομικοί πόροι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. "Αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες είναι ότι έχουν μετακινηθεί υλικά από την Κίνα προς τη Ρωσία, τα οποία η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει για την ανοικοδόμηση της βιομηχανικής βάσης της και την παραγωγή όπλων που εμφανίζονται στα μέτωπα στην Ουκρανία", δήλωσε ο Miller στους δημοσιογράφους την Τρίτη. "Και ανησυχούμε απίστευτα για αυτό". Στο Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό της ότι θα υπάρξουν "σημαντικές συνέπειες" εάν η Κίνα συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.
Παρά τις διαμαρτυρίες τους ότι επιθυμούν να ενεργήσουν ως ειρηνοποιοί, οι ηγέτες της Κίνας έδωσαν την ευλογία τους για την εισβολή στην Ουκρανία λίγες ημέρες πριν - τι άλλο σήμαινε η αμοιβαία υπόσχεση για μια "χωρίς όρια" εταιρική σχέση; - και η υποστήριξη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του Πούτιν από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν από τα περίχωρα του Κιέβου πριν από δύο χρόνια.
Με την ίδια λογική, ο πόλεμος του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Η Τεχεράνη υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, προμηθεύοντας χιλιάδες drones και πυραύλους παρόμοιους με αυτούς που εξαπολύθηκαν προσφάτως κατά του Ισραήλ. Η Ρωσία, με τη σειρά της, πιθανότατα συμβάλλει στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ιράν. Η Κίνα δεν είναι μόνο ένας από τους κύριους αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου, καθώς ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi τηλεφώνησε στην Τεχεράνη αμέσως μετά την επίθεση κατά του Ισραήλ για να επαινέσει αντί να καταδικάσει τους Ιρανούς ομολόγους του. Η κινεζική προπαγάνδα είναι σταθερά αντι-ισραηλινή μετά τις δολοφονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.
Η εμφάνιση αυτού του νέου άξονα είχε προβλεφθεί από τον Zbigniew Brzezinski, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Jimmy Carter, ήδη από το 1997. Στο βιβλίο του The Grand Chessboard, ο Brzezinski έγραψε:
Ενδεχομένως, το πιο επικίνδυνο σενάριο θα ήταν ένας μεγάλος συνασπισμός της Κίνας, της Ρωσίας και ίσως του Ιράν. Θα θύμιζε σε κλίμακα και έκταση την πρόκληση που έθετε κάποτε το σινοσοβιετικό μπλοκ, αν και αυτή τη φορά η Κίνα θα είχε πιθανότατα τον ρόλο του ηγέτη και η Ρωσία θα ήταν ο ακόλουθος.
Ο Brzezinski ήταν προφητικός. Κοιτάζοντας πίσω τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο, είναι δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι διάδοχοί του στην κυβέρνηση Biden έκαναν πολλά, τόσο ακούσια όσο και εκούσια, για να κάνουν αυτόν τον συνασπισμό να μετατραπεί σε μια πραγματικότητα, ξεκινώντας με την εγκατάλειψη των Αφγανών στο έλεος των Ταλιμπάν το 2021, στη συνέχεια αποτυγχάνοντας να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να εισβάλει στην Ουκρανία το 2022 και, τέλος, αποτυγχάνοντας να αποτρέψουν το Ιράν από το να εξαπολύσει τους πληρεξούσιούς του του εναντίον του Ισραήλ το 2023. Ναι, ο Biden επενέβη για να βοηθήσει την Ουκρανία και το Ισραήλ όταν δέχθηκαν επίθεση, αλλά μια προηγούμενη επίδειξη δύναμης θα μπορούσε να είχε αποτρέψει και τις δύο καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο Levin και ο Johnson έχουν συνειδητοποιήσει, όπως έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ότι ορισμένες διαμάχες σε μακρινές χώρες εν τέλει να μας αφορούν. Αποτελούν μέρη ενός ενιαίου πολέμου που διεξάγεται από έναν νέο Άξονα εναντίον των θεμελιωδών αξιών που μας είναι πολύτιμες: δημοκρατία, κράτος δικαίου, ατομική ελευθερία. Προβλέπω ότι τα αντεπιχειρήματα των απομονωτιστών θα διαψευστούν.
Προς το παρόν, ευτυχώς, βρισκόμαστε στον Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο και όχι στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, ο Δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος εξελίσσεται μάλλον ταχύτερα από τον Πρώτο Ψυχρό Πόλεμο. Αν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το δικό μας ισοδύναμο του πολέμου της Κορέας του 1950-53, έχουμε (μέχρι στιγμής) προσπεράσει μια δεύτερη κρίση των πυραύλων της Κούβας - για την Ταϊβάν - και έχουμε ήδη εισέλθει σε μια περίοδο αποκλιμάκωσης, μια σειρά εξελίξεων που χρειάστηκε δύο δεκαετίες την προηγούμενη φορά. Από τη σύνοδο κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου στο Γουντσάιντ της Καλιφόρνιας, οι Κινέζοι φάνηκαν πραγματικά πρόθυμοι να αποφύγουν μια σύγκρουση και θέλουν να εμπλακούν σε σοβαρό, αν και παγωμένο, διάλογο με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, θυμίζοντας την περίοδο 1969-72.
Αλλά η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο μας οδήγησε μέχρι το 1973. Και αξίζει να θυμηθούμε ότι ο κατευνασμός δεν κράτησε για πολύ από την επιτυχή διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από τον Henry Kissinger μετά τον πόλεμο του Yom Kippur εκείνης της χρονιάς. Εν ολίγοις, στον Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο φαίνεται να έχουμε τις δεκαετίες του 1950, του 1960 και του 1970 συμπιεσμένες μαζί σε ένα κάπως μπερδεμένο συνονθύλευμα.
Τότε, όπως και τώρα, ο ψυχρός πόλεμος έχει ιδεολογική διάσταση: Τουλάχιστον ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι μιλούν για την υπεράσπιση της ελευθερίας. Για τον Putin και τον Xi, αυτό είναι απλώς μήνυμα για τις υποστηριζόμενες από τη CIA "έγχρωμες επαναστάσεις". Τότε, όπως και τώρα, ο ψυχρός πόλεμος είναι ένας τεχνολογικός αγώνας, αν και σήμερα τα όρια της καινοτομίας είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική πληροφορική, καθώς και τα πυρηνικά όπλα και ο "πόλεμος των άστρων" (πυραυλική άμυνα).
Τότε, όπως και τώρα, ο ψυχρός πόλεμος προκαλεί διχόνοιες στο εσωτερικό της χώρας. Τότε, όπως και τώρα, έχει μεγάλη σημασία αν η Κίνα και η Ρωσία είναι ενωμένες. Η σημερινή τους ενότητα αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι οποίοι βρίσκονται στην κατάσταση - που οραματίστηκαν πριν από έναν και πλέον αιώνα - της "Rimland" του Nicholas Spykman. Τότε όπως και τώρα, δεν υπάρχουν μόνο δύο, αλλά τρεις άξονες, επειδή ένας σημαντικός αριθμός χωρών προτιμά να είναι ουδέτερες παρά να πρέπει να επιλέξει μια πλευρά.
Επομένως, ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;
Πρώτον, η Κίνα είναι ένας πολύ μεγαλύτερος οικονομικός ανταγωνιστής από ό,τι ήταν ποτέ η Σοβιετική Ένωση. Δεύτερον, η Δύση είναι οικονομικά συνυφασμένη με την Κίνα, μέσω ενός τεράστιου δικτύου εφοδιαστικών αλυσίδων, με τρόπο που δεν είχαμε ποτέ με την ΕΣΣΔ. Τρίτον, είμαστε πολύ πιο αδύναμοι όσον αφορά την παραγωγική ικανότητα. Με την Κίνα να κατακλύζει τον κόσμο με φτηνά "πράσινα" πράγματα, η Δύση δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναβιώσει τον προστατευτισμό και τη βιομηχανική πολιτική, γυρίζοντας το ρολόι της οικονομικής στρατηγικής πίσω στη δεκαετία του 1970. Ο σύμβουλος για το κλίμα John Podesta το κατέστησε σαφές αυτό την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg’s BNEF Summit. Η Janet Yellen ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η κινεζική "πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ... σε "νέες" βιομηχανίες - όπως η ηλιακή ενέργεια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου" - "πλήττει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο".
Τέταρτον, η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε εντελώς μη βιώσιμη πορεία. Η διατήρηση ενός ελλείμματος 7% σε περίοδο πλήρους απασχόλησης δεν είναι, για να το θέσουμε ήπια, αυτό που συνιστούν τα εγχειρίδια μακροοικονομικής. Το πιο σημαντικό, όπως μόλις επισήμανε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, η αδιάκοπη αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους σε δημόσια χέρια προς το ΑΕΠ - από 99% φέτος σε ένα προβλεπόμενο 166% μέχρι το 2054 - θα περιορίσει αναπόφευκτα τις μελλοντικές κυβερνήσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι ένα αυξανόμενο μερίδιο των εσόδων θα πρέπει να πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Κάθε μεγάλη δύναμη που δαπανά περισσότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους (πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος) από ό,τι για την άμυνα δεν θα παραμείνει μεγάλη για πολύ καιρό. Αυτό ίσχυε για την Ισπανία των Αψβούργων, για τη Γαλλία του παλαιού καθεστώτος, για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τη Βρετανική Αυτοκρατορία και ο νόμος αυτός πρόκειται να δοκιμαστεί από τις ΗΠΑ από φέτος, όταν (σύμφωνα με το CBO) οι καθαρές δαπάνες για τόκους θα είναι 3,1% του ΑΕΠ, ενώ οι αμυντικές δαπάνες 3%. Αν υποθέσουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα παραμείνουν σταθερά στο 48% των συνολικών διακριτικών δαπανών (ο μέσος όρος των ετών 2014-23), το χάσμα μεταξύ εξυπηρέτησης του χρέους και άμυνας θα διευρυνθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2041, σύμφωνα με τις προβλέψεις του CBO, οι πληρωμές χρέους (4,6% του ΑΕΠ) θα είναι διπλάσιες από τον αμυντικό προϋπολογισμό (2,3%). Μεταξύ 1962 και 1989, για λόγους σύγκρισης, οι πληρωμές χρέους ήταν κατά μέσο όρο 1,8% του ΑΕΠ και οι δαπάνες για την άμυνα στο 6,4%.
Όπως υποστήριξαν πρόσφατα οι Michael Boskin και Kiran Sridhar, ο προτεινόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης Biden για το 2025 είναι ήδη "εξαιρετικά ανεπαρκής". Το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να δαπανά περισσότερα, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τους αντιπάλους μας. Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, φαίνεται βέβαιο ότι θα δαπανά λιγότερα.
Πέμπτον, οι συμμαχίες μας μπορεί να αποδειχθούν πιο αδύναμες από ό,τι ήταν στον Πρώτο Ψυχρό Πόλεμο. Στην Ευρώπη, η Γερμανία είναι ακόμη πιο διχασμένη για την ηγεσία των ΗΠΑ στην ατλαντική συμμαχία από ό,τι ήταν στις ημέρες της Οστπολιτίκ. Στην Ασία, οι ΗΠΑ μπορεί να πιστεύουν ότι η "Quad" έχει μετατρέψει την Ινδία σε ασιατικό σύμμαχο, αλλά αμφιβάλλω πολύ αν ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, θα σήκωνε το τηλέφωνο αν η Ουάσινγκτον ζητούσε βοήθεια σε μια κρίση στην Ταϊβάν.
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά σίγουροι για την έκβαση του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου. Ειδικότερα, όπως έχει προειδοποιήσει σταθερά ο Elbridge Colby, μια κρίση στην Ταϊβάν - αν η Κίνα αποκλείσει ή εισβάλει φέτος - θα βρει τις ΗΠΑ απροετοίμαστες. Και το Πεκίνο μπορεί να μην κινηθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αναμένουν ότι θα περιμένει μέχρι το 2027 για να κάνει την κίνησή του.
Μια ακόμη ομοιότητα
Ωστόσο, υπάρχει μια τελευταία ομοιότητα με τον Πρώτο Ψυχρό Πόλεμο που παρέλειψα παραπάνω. Τώρα, όπως και τότε, υπάρχει διακομματική συναίνεση στην Ουάσιγκτον ότι η κομμουνιστική υπερδύναμη αποτελεί σοβαρή απειλή. Το πολιτικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί φέτος είναι ποιος είναι ο καταλληλότερος να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή.
Κατά κάποιον τρόπο, ο Joe Biden και η Kamala Harris προσωποποιούν την προσέγγιση του Δημοκρατικού Κόμματος μετά το Βιετνάμ, η οποία διήρκεσε από τον Jimmy Carterκαι τον Bill Clinton μέχρι τον Barack Obama. Αυτή η προσέγγιση δίνει σχεδόν πάντα προτεραιότητα στην "αποκλιμάκωση" έναντι της αποτροπής (ακόμη και στην Ουκρανία αυτή ήταν η πραγματικότητα) και τείνει να περικόπτει τον αμυντικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, ο Donald Trump έχει ακροβατήσει μεταξύ της πολεμικής ρητορικής και απομονωτισμού, προτιμώντας σαφώς τους εμπορικούς πολέμους έναντι των πραγματικών πολέμων. Αλλά είναι καλός στην αποτροπή, επειδή οι αντίπαλοί μας τον βρίσκουν τόσο απρόβλεπτο. Υπό τον Trump οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν.
Εκτοξεύοντας το μπαράζ των drones και των πυραύλων τους στο Ισραήλ, οι Ιρανοί έδωσαν άθελά τους σε πολλούς Ρεπουμπλικανούς την άδεια να ακολουθήσουν τον Pompeo σε ένα δρόμο που κάθε άλλο παρά απομονωτικός είναι. Διαβάστε τη νέα έκθεση του Foreign Affairs από τον απερχόμενο αντιπρόσωπο του Ουισκόνσιν Mike Gallagher και τον πρώην σύμβουλο του Trump, Matt Pottinger για να πάρετε μια γεύση. "Η Κίνα", υποστηρίζουν, "υποστηρίζει επεκτατικές δικτατορίες στη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα". Για να αντιμετωπιστεί αυτό, "θα χρειαστεί μεγαλύτερη τριβή στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις" και "ταχεία αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ". Αποδέχονται το μακροχρόνιο επιχείρημά μου ότι βρισκόμαστε στον Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο". Εν ολίγοις, ο Pottinger και ο Gallagher θέλουν να μεταφέρουν αυτόν τον νέο ψυχρό πόλεμο γρήγορα στη δεκαετία του 1980.
Θα λάβει ο ίδιος ο Trump στα υπόψη του αυτές τις συμβουλές; Αν επιλέξει να επιμείνει στον απομονωτισμό, υποψιάζομαι ότι αυτό μπορεί να βλάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του. Αλλά αν απορρίψει αυτή την αυταπάτη, θα μπορούσε ξαφνικά να υπάρξει μια ατμόσφαιρα του 1980 - και όχι μόνο επειδή ο Trump ανακάλυψε εκ νέου το ερώτημα του Ronald Reagan: "Είστε καλύτερα από ό,τι ήσασταν πριν από τέσσερα χρόνια;" Παρά το γεγονός ότι έχει ακολουθήσει μια πολιτική τεχνολογικού περιορισμού της Κίνας που ήταν από πολλές απόψεις πιο σκληρή και πιο αποτελεσματική από εκείνη του Trump, ο Biden φαίνεται αδύναμος αυτή τη στιγμή. Δεν ήταν μόνο απογοητευτικός στο να αποτρέψει τους εχθρούς της Αμερικής. Δεν μπορεί καν να πείσει έναν στενό σύμμαχο των ΗΠΑ -το Ισραήλ- να κάνει ό,τι του ζητάει.
Ίσως, λοιπόν, η ιστορική σημασία της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ να είναι η επίδρασή της όχι στη Μέση Ανατολή αλλά στο ρεπουμπλικανικό συναίσθημα στις ΗΠΑ.
Τα χόμπιτ του Τόλκιν είναι επίσης απομονωτιστές, με τον τρόπο τους. Ωστόσο, παρά την έντονη προτίμησή τους για την ήσυχη ζωή, ο Frodo και ο Sam συνειδητοποιούν ότι πρέπει να πολεμήσουν για να φτάσουν στη Μόρντορ και να ρισκάρουν τη ζωή τους για να καταστρέψουν το Δαχτυλίδι του Sauron. Όταν επιστρέφουν στο Shire, διαπιστώνουν ότι και αυτό έχει κατακλυστεί από τον Εχθρό. Αλλά δεν είναι πολύ αργά για να σώσουν την κατάσταση. Συμβολικά, ο κακός μάγος Saruman πεθαίνει στο κατώφλι του αγαπημένου σπιτιού του Frodo:
- "Και αυτό είναι το τέλος", είπε ο Sam. "Ένα άσχημο τέλος, και μακάρι να μην χρειαζόταν να το δω, αλλά στο καλό".
- "Και το τέλος του Πολέμου, ελπίζω", είπε ο Merry.
- "Το ελπίζω", είπε ο Frodo και αναστέναξε. "Το τελευταίο χτύπημα. Αλλά που να σκεφτόμασταν ότι θα τελείωνε εδώ, στην πόρτα του Bag End! Ανάμεσα σε όλες τις ελπίδες και τους φόβους μου, τουλάχιστον αυτό δεν το περίμενα ποτέ".
- "Δεν θα πω ότι ήρθε το τέλος, μέχρι να καθαρίσουμε το χάος", είπε ο Sam μελαγχολικά. "Και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο και δουλειά".
Τροφή για σκέψη για τους απομονωτιστές για το 2024.
Απόδοση - Επιμέλεια: Σ. Κετιτζιάν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου