Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Την στιγμή που τα “φώτα” της δημοσιότητας έχουν εστιάσει στο πρόγραμμα ΑΡΧΥΤΑΣ της ΕΑΒ, η είδηση ότι η εταιρεία παρουσίασε στις 18 Απριλίου ενώπιον εκπροσώπων της ΓΔΑΕΕ και των Γενικών Επιτελειών τα ερευνητικά – αναπτυξιακά προγράμματά της στον τομέα των UAV, έδωσε τροφή για σενάρια και εκτιμήσεις.
Σε αυτά, γίνεται προέκταση και στο δεύτερο πρόγραμμα UAV που έχει εξαγγελθεί, αυτό του ΓΡΥΠΑ αλλά είναι σαφές ότι η κοινή γνώμη δεν έχει ευκρινή εικόνα για την φύση, τις πραγματικές διαστάσεις του και το μέγεθος της προκλήσεως που αντιπροσωπεύει.
Τί είναι όμως το πρόγραμμα ΓΡΥΠΑΣ;
Το πρόγραμμα ΓΡΥΠΑΣ εξαγγέλθηκε πριν ενάμιση χρόνο περίπου, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου 2023 πως «το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone)». Για τον σκοπό αυτόν, η ΕΑΒ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Στο πρόγραμμα ΓΡΥΠΑΣ, σε αντίθεση με το ΑΡΧΥΤΑΣ, συνεργάζεται εξαρχής το ΥΠΕΘΑ, με σκοπό το τελικό προϊόν να αποκτηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις προς κάλυψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών απαιτήσεων και των τριών Κλάδων. Για τον σκοπό αυτό, σε πρώτη φάση ορίσθηκε αρμόδιος για την παρακολούθηση του προγράμματος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, με έργο τον καθορισμό και των επιχειρησιακών προδιαγραφών και απαιτήσεων από πλευράς επιχειρησιακών χρηστών.
Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε αποκαλύψει τότε ότι το ΓΡΥΠΑΣ αφορά ένα μεγαλυτέρων διαστάσεων μονοκινητήριο UAV κατηγορίας Μέσου Υψομέτρου Μακράς Αυτονομίας (MALE) που θα φέρει και όπλα ενώ η χρηματοδότηση μέχρι και την φάση της αρχικής σχεδίασης, ανέρχεται σε 5 εκατ. € περίπου και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος είναι τριετές.
Τί σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά και αναλυτικά, με περισσότερες λεπτομέρειες.
Το ΓΡΥΠΑΣ όπως εκπονήθηκε, ΔΕΝ προβλέπει την παραγωγή πρωτοτύπου. Αφορά συγκεκριμένα μόνο την εκπόνηση Κρίσιμης Σχεδιαστικής Ανασκόπησης (Critical Design Review) και μελέτη βιωσιμότητος ως πρόγραμμα. Επομένως, πρόκεται για ένα πρόγραμμα που εξετάζει την αντίληψη (concept) ενός MALE και ακόμη δεν υπάρχει ομάδα που να έχει συγκροτηθεί για να εργαστεί σε αυτό.
Σε πρώτη φάση, αυτό που γίνεται, είναι η ανάλυση των απαιτήσεων, που προκύπτουν κατά βάση από τους υποψήφιους επιχειρησιακούς χρήστες. Επόμενη φάση, θα είναι η σχεδίαση των υποσυστημάτων που θα κριθεί απαραίτητο να φέρονται από το UAV.
Από εκεί και πέρα, η όλη αντίληψη του ΓΡΥΠΑ, περιγράφεται προς το παρόν με κάποια γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις που κρίνονται επιθυμητά, όσο και με κάποιες βασικές παραμέτρους που θα αφορούν την σχεδίαση. Στις σχεδιαστικές παραμέτρους, περιλαμβάνεται η ποικιλομορφία ωφέλιμου φορτίου, η ευχερής αλλαγή του κέντρου βάρους, η εφικτή κατασκευασιμότητα και σχεδίαση που να επιτρέπει ευχέρεια μετατροπής ώστε να γίνονται γρήγορες αλλαγές ωφέλιμου φορτίου.
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου