Σε πολιτική κρίση βυθίζεται η Γεωργία έπειτα από μία νύχτα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Τιφλίδα, με αφορμή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για "ξένους πράκτορες" που προωθεί η κυβέρνηση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 63 ατόμων, ενώ έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Οι αστυνομικές δυνάμεις δήλωσαν ότι ενήργησαν προς αποτροπή του πλήθους που επιχείρησε να αποκλείσει κυβερνητικά κτίρια, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για απροειδοποίητη και αλόγιστη χρήση βίας από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας.
Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι καταδίκασε την "αδικαιολόγητη, απρόκλητη και δυσανάλογη χρήση βίας" από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, σφαίρες από καουτσούκ και αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος που διαδήλωνε έξω από το κοινοβούλιο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, "η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση".
Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει κατακριθεί ως "φιλορωσικό" τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ, με τις Βρυξέλλες να καταγγέλουν ότι υπονομεύει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας και να παροτρύνουν τη Γεωργία να το αποσύρει προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία ένταξη της στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το κυβερνών κόμμα δείχνει αποφασισμένο να περάσει το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως δηλώνει, υποχρεώνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να αποκαλύπτουν τις πηγές της ξένης χρηματοδότησής τους. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πέρυσι, με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό όμως να την αναγκάζουν να το αποσύρει.
Η Ζουραμπισβίλι έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο στον "ρωσικό νόμο" αν περάσει από το κοινοβούλιο και έχει ταχθεί στο πλευρό των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντείνει τις κινητοποιήσεις τους.
Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μία ημέρα αφότου ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ξέσπασε κατά της Δύσης και υποστήριξε ότι ξένες δυνάμεις, τις οποίες χαρακτήρισε "παγκόσμιο κόμμα πολέμου", επιχειρούν να εκδιώξουν την κυβέρνηση μέσα από τη λειτουργία ΜΚΟ.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ενωμένου Εθνικού Κινήματος δήλωσε ότι συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία. "Η μύτη και το πρόσωπό μου θα επουλωθούν, αλλά δεν θα παραδοθώ", δήλωσε ο Levan Khabeishvili.
Ο δημόσιος συνήγορος της Γεωργίας, Levan Ioseliani, επέκρινε επίσης την αντίδραση της αστυνομίας και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, λέγοντας ότι η διαδήλωση κατά του νόμου είχε "ειρηνικό χαρακτήρα και δεν υπήρχε κανένας λόγος να τη σταματήσουν και να ασκήσουν βία εναντίον της".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου