Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα αντιστέκονται στην Κύπρο: Η λύση του Κυπριακού να είναι στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίστηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία


Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με τίτλο «Η Κύπρος πάνω από όλα…», η οποία διοργανώθηκε από την Κίνηση «Λύση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Cyprus Times

Τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, ζήτησαν οι ομιλητές σε εκδήλωση με τίτλο «Η Κύπρος πάνω από όλα…».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε την Παρασκευή από την Κίνηση «Λύση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία και την συντόνισε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι κάθε λύση που θα επιδιωχθεί δεν θα πρέπει να αφίσταται του διεθνούς δικαίου και δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να αφήνει προοπτική επέμβασης της Τουρκίας για διάλυση του Κράτους. «Τέτοιες προοπτικές επέμβασης είναι εξόφθαλμα η αποδοχή εγγυήσεων, η παραμονή εποίκων, η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

«Επιδιώξαμε, με πολλές θυσίες του λαού μας, την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να επιδιώξουμε επίμονα και για μας ό,τι απολαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι. Κανένας δεν μπορεί να μας το αρνηθεί», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι κανένας δεν δικαιούται να διαπραγματευθεί την αλλοίωση, τον περιορισμό και την εξαφάνιση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας. «Κανένας διαπραγματευτής δεν έχει το δικαίωμα να συζητεί και να αποδέχεται την όποια λύση, εάν αυτή βασίζεται στην απαξίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού», είπε.

Ακολούθως, αναφερόμενος στο θέμα της σταθμισμένης ψήφου, είπε ότι με βάση υπολογισμούς των «εφευρετών της σταθμισμένης ψήφου», η εμβέλεια της ψήφου των Ε/κ είναι 7 φορές πιο μικρή από αυτήν της ψήφου των Τ/κ. «Φτάσαμε σε παράλογα σημεία, γιατί εμείς οι ίδιοι απαξιώνουμε τα ανθρώπινά μας δικαιώματα. Λύση χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα είναι απάνθρωπη λύση», κατέληξε.

Στον χαιρετισμό του, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι τόσο η εξεύρεση και αποδοχή μιας λύσης, σημειώνοντας ότι πολύ περισσότερη σημασία έχει η δυνατότητα και η καλή θέληση ως προς την εφαρμογή της.

Αναμφίβολα, πρόσθεσε, κάποιοι περιορισμοί και κάποιες παρεκκλίσεις είναι δυστυχώς αναπόφευκτες λόγω της κατάστασης πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί μέσω των ετών. «Σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορούν να αποστερηθούν από τους πολίτες δικαιώματα, τα οποία θεωρούνται και είναι αυτονόητα και απόλυτα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί, οι οποίοι θα θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν είναι απλώς περιφερειακής φύσεως», πρόσθεσε.

«Θα συνιστούσε πραγματικά ένα επικίνδυνο πισωγύρισμα αν με οποιαδήποτε λύση, αντί να αποκατασταθεί η πλήρης εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας, επιχειρηθεί η διαιώνιση ή και διεύρυνση της παραβίασής τους και ένα τέτοιο ενδεχόμενο σίγουρα δεν θα συμβάλει θετικά στο να καταστεί μια συμφωνημένη λύση εφαρμόσιμη και βιώσιμη», ανέφερε.

Στον χαιρετισμό του, ο δικηγόρος και πρώην Βουλευτής, Ανδρέας Σ. Αγγελίδης, ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρη η επιθυμία ενός Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχει λύση που να διασφαλίζει όλα και όσα ανθρώπινα δικαιώματα μάς παρέχει η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ένα ισότιμο ευρωπαϊκό μέλλον και για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως το έχουν, ως αναφαίρετο δικαίωμα, όλοι οι άλλοι πολίτες και Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι καταθλιπτικό να διαπραγματεύεται μια χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λύση με προδιαγραφές όμως ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές, γιατί αυτό επιδιώκει να επιβάλει η Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης.

Εν συνεχεία, είπε ότι η διεκδίκηση για απαλλαγή από τη στρατιωτική κατοχή, το «Δεν Ξεχνώ», τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο είναι έννοιες ξεκάθαρες και προϋποθέσεις για μια λύση που θα μπορεί να επιβιώσει, λειτουργικά, στον χρόνο.

Ακόμη, έκανε λόγο για «πορεία αγώνα και διεκδίκησης του δικαίου για μια Κύπρο, που πρέπει να λειτουργεί ως κανονικό Κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς ξένους στρατούς, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εκπτώσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στην παρουσίασή του, όπου πραγματεύθηκε πτυχές του διεθνούς δικαίου σε σχέση με το Κυπριακό, ο νομικός Νικόλας Α. Ιωαννίδης ανέφερε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία των διεθνών δικαστηρίων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Τουρκίας.

Επιπρόσθετα εισηγήθηκε την έκδοση ενταλμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία για σύλληψη Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, καθώς και την αυτοπαραπομπή (self-referral) της κατάστασης στην κατεχόμενη Κύπρο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), για να διερευνηθούν -μεταξύ άλλων- εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αναφερόμενος στην εισήγησή του για δίωξη Τούρκων αξιωματούχων για διάπραξη διεθνών εγκλημάτων στην Κύπρο, ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε ότι το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία επί των προσώπων αυτών παρά το ότι η Τουρκία δεν είναι μέρος στο Καταστατικό ΔΠΔ, καθώς τα εγκλήματα τελούνται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο νομικός και τέως Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, ανατρέχοντας στην πορεία που οδήγησε στο πλαίσιο Γκουτέρες και στις πρόνοιές του, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει δεκτό και αναφέρθηκε στις ομοιότητές του με το Σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι είναι ασύμβατο με βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη, είπε ότι έγιναν «απίστευτες υποχωρήσεις» σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών, προσθέτοντας ότι πρέπει η πολιτική ηγεσία να επανατοποθετήσει το Κυπριακό στη βάση της λύσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου και να επιμείνει σε αυτήν.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι πολλές σωστές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορούσαν το Κυπριακό αγνοήθηκαν από την Κύπρο.

«Είναι χρέος μας να διαχειριστούμε τον τεράστιο θαλάσσιό μας πλούτο, γι’ αυτό θα πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να προχωρήσουμε ενωμένοι για να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές απεριόριστες οικονομικές προοπτικές. Η συμμετοχή όλων μας σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να είναι ο κυρίαρχος στόχος μας», δήλωσε.

ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΓΒΑ
Παύλος Χατζηλοΐζου
Λευκωσία, Κύπρος

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου