Πόστερ που απεικονίζουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς (Photo by Amir Levy/Getty Images)
Σπυριδούλα Σκούρα - CNN Greece
Επιβεβαιώνεται η πολιτική ρήξη σχετικά με την κατεύθυνση του πολέμου στο Ισραήλ, την ώρα που μαίνονται οι μάχες και στα δύο άκρα της Λωρίδας της Γάζας.
Χθες, Σάββατο 18/05, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντς, απηύθυνε τελεσίγραφο στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας του να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα - προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε ο Γκαντς, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.
«Αν βάλεις το εθνικό πάνω από το προσωπικό, θα βρεις σε εμάς εταίρους στον αγώνα», είπε. «Αλλά αν επιλέξετε τον δρόμο των φανατικών και οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση».
Ο Νετανιάχου απέρριψε τα σχόλια ως «κενά λόγια» που θα σήμαιναν «ήττα για το Ισραήλ».
«Ενώ οι ηρωικοί στρατιώτες μας αγωνίζονται για να καταστρέψουν τα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, ο Γκαντς επιλέγει να θέσει τελεσίγραφο για τον πρωθυπουργό αντί να θέσει τελεσίγραφο για τη Χαμάς.
Οι όροι που έθεσε ο Γκαντς είναι κενές λέξεις των οποίων το νόημα είναι σαφές: Ένα τέλος στον πόλεμο και ισραηλινή ήττα, εγκατάλειψη των περισσότερων ομήρων, αφήνοντας τη Χαμάς όρθια και σχηματίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος. Οι στρατιώτες μας δεν έπεσαν για το τίποτα», ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Τα σχόλια του Γκαντς έγιναν λίγες μέρες αφότου ένα άλλο έλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, προέτρεψε τον Νετανιάχου να δηλώσει δημόσια ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να αναλάβει την πολιτική και στρατιωτική κυβέρνηση στη Γάζα.
Ο Γκάλαντ είπε ότι είχε εγείρει το θέμα επανειλημμένα για μήνες, αλλά δεν είχε λάβει καμία απάντηση.
Τόσο ο Γκάλαντ, όσο και ο Γκαντς λένε ότι η διατήρηση του στρατιωτικού ελέγχου στη Γάζα θα αύξανε τους κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών μελών του κυβερνώντος συνασπισμού του Νετανιάχου στην κυβέρνηση, πιστεύουν ότι είναι απαραίτητος ο συνεχής έλεγχος για να νικηθεί η Χαμάς.
Ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού της χώρας, Χέρτσι Χαλέβι, άσκησε επίσης πιέσεις στον Νετανιάχου για την ανάγκη μιας στρατηγικής «μετά την επόμενη μέρα», σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Μαίνονται οι μάχες στα δύο άκρα της Λωρίδας της Γάζας
Τις τελευταίες ημέρες, o ισραηλινός στρατός εισήλθε εκ νέου σε περιοχές της βόρειας Γάζας που είχε προηγουμένως δηλωθεί ότι είχε εξαλειφθεί η Χαμάς, εγείροντας αμφιβολίες για τη στρατηγική της κυβέρνησης για την εξάλειψη της οργάνωσης.
Ο Χαλέβι λέγεται ότι υποστήριξε ότι, ελλείψει διπλωματικής διαδικασίας για την ίδρυση ενός κυβερνητικού οργάνου εκτός της Χαμάς, ο στρατός θα αναγκαστεί να ξεκινήσει επανειλημμένες εκστρατείες για να κρατήσει την ομάδα μακριά.
Οι ισραηλινές δυνάμεις πιέζουν βαθύτερα στη Τζαμπάλια, έναν από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς κοντά στην πόλη της Γάζας, και μια περιοχή που ο ισραηλινός στρατός είχε προηγουμένως δηλώσει ότι είχε καθαρίσει από τους μαχητές της Χαμάς.
Στη Τζαμπάλια, οι Ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι έδωσαν μάχες με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Παλαιστίνιοι γιατροί είπαν ότι ένα από τα ισραηλινά χτυπήματα σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.
Η Χαμάς είπε ότι οι «βίαιες επιδρομές» του Ισραήλ στην Τζαμπάλια σκότωσαν δεκάδες αμάχους και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους.
Αργά το Σάββατο το Ισραήλ εξέδωσε επίσης νέες εντολές εκκένωσης για τμήματα της βόρειας Γάζας, λέγοντας ότι ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν ρουκέτες κατά του Ισραήλ.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στην ανατολική Ράφα στη νότια Γάζα το Σάββατο.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τις 6 Μαΐου και μετά τις εντολές για εκκένωση από τον ισραηλινό στρατό προτού ξεκινήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις σε αυτή την τοποθεσία στο νότο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Σε απάντηση στις εντολές εκκένωσης που ζητούσαν από τους κατοίκους να φύγουν προς τις λεγόμενες ασφαλείς περιοχές, αυτοί πήγαν κυρίως στις περιοχές της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας και στο Χαν Γιούνις (στον νότο, σ.σ.) ακόμη και μέσα σε κατεστραμμένα κτίρια», αναφέρει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της Unrwa.
«Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοικοι της Γάζας μπορούν να μεταβούν σε 'ασφαλείς' ή 'ανθρωπιστικές' περιοχές είναι ψευδής. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Γάζα», δηλώνει ο Λαζαρινί.
«Οι περιοχές στις οποίες καταφεύγουν οι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν πόσιμο νερό, ούτε εγκαταστάσεις υγιεινής», προσθέτει.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου