Χθες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία του «Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ). Την ίδια στιγμή η Ιαπωνία δοκιμάζει στρατιώτες ρομπότ για να αντιμετωπίσει την γήρανση του πληθυσμού.
του Χρήστου Μαζανίτη
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χθες τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση – μέσω του opengov- η νομοθετική πρωτοβουλία υπό τον τίτλο: «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου έχει τέσσερα βασικά σκέλη:
- Σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ, με σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας,
- Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
- Σύσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις του Σώματος Πληροφορικής, με αποστολή τη στρατιωτική τους θωράκιση έναντι των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών κυβερνοασφάλειας.
- Επιμέρους ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και στην παρεχόμενη από αυτά υγειονομική φροντίδα, νέα ειδικά προγράμματα θητείας ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στρατολογικές ρυθμίσεις κ.ά.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρει απευθυνόμενος στους πολίτες, σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:
«Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση των διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου».
Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί την 13η Μαΐου 2024, στις 10 π.μ.
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του ΕΛΚΑΚ έρχεται ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που έχουν δοκιμαστεί επί του πεδίου σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Οι αναδυόμενες απειλές έχουν φέρει στο προσκήνιο τεχνολογικές καινοτομίες με κύριο χαρακτηριστικό την εφαρμογή λύσεων μη επανδρωμένων συστημάτων.
Ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η λύσεις που μελετούν οι επιτελείς του στρατού στην Ιαπωνία με την χρήση μαχητών – ρομπότ στο πλευρό των στρατιωτών.
Αν και ακούγεται καινοτόμο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πρόσφατες συμβάσεις της Ιαπωνίας για μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους, που ανατέθηκαν σε διεθνείς προμηθευτές, είναι ένα σημάδι του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερο σε ρομπότ για την υποστήριξη των χερσαίων στρατευμάτων της.
Η Ιαπωνία τρέχει να ακολουθήσει τις εξελίξεις, πίσω από γείτονες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα στην εφαρμογή στρατιωτικών μη επανδρωμένων συστημάτων.
Σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία στρατιωτικών προμηθειών – ATLA, το δημογραφικό πρόβλημα είναι αυτό που οδηγεί τις εξελίξεις και η τεχνολογία έρχεται ώστε να κλείσει την ψαλίδα. Ο πληθυσμός της χώρας γερνά και συρρικνώνεται, περιορίζοντας τη δεξαμενή των υποψηφίων για στρατιωτική θητεία. «Είναι σημαντικό να προωθηθούν οι προσπάθειες για αυτοματοποίηση, εξοικονόμηση εργατικού δυναμικού και βελτιστοποίηση μέσω της χρήσης μη επανδρωμένων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των UGV», ανέφερε η υπηρεσία σε σχετική της ανακοίνωση.
Η Ιαπωνία όμως δεν είναι η μόνη χώρα. Στις 16 Απριλίου, μια άλλη εταιρεία που εδρεύει στην Εσθονία και ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσε ότι της είχε ανατεθεί σύμβαση για τρία UGV tracked THEMIS για δοκιμές από την Ιαπωνική Επίγεια Δύναμη Αυτοάμυνας (JGSDF).
Η τριάδα των Mission Masters θα παραδοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο και τα οχήματα THEMIS το τρέχον έτος. Το JGSDF σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει τρία τετράποδα Vision 60 από την Ghost Robotics που εδρεύει στις ΗΠΑ το FY2024, η οποία ξεκίνησε την 1η Απριλίου.
Ένας εκπρόσωπος της ATLA είπε στο Defense News ότι περίπου έξι δισεκατομμύρια γιεν – περίπου 38 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – διατέθηκαν στον προϋπολογισμό του FY2023 για μικρά UGV.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου