Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα


Οι δύο ηγέτες δεν θα δεχθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους

Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. 

Οι δύο ηγέτες δεν θα δεχθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας τις θέσεις τους μετά τις συνομιλίες που προηγήθηκαν.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας άκρως εποικοδομητικές τις επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τόνισε δε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται ώστε να ανεβάσουν στα 10 δισ. δολάρια τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, συζητήθηκαν και τα αλληλένδετα προβλήματα των δύο χωρών. Αναφέρθηκε στις τρομοκρατικές οργανώσεις και στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα.

Δεν παρέλειψε να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «σφαγή». Τόνισε δε, ότι η μόνη λύση είναι η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους στα όρια που είχαν οριστεί το 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. «Περιμένουμε από την Ελλάδα να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για ειρήνη στη Γάζα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, είπε ότι σε κάθε συνάντηση, μεγαλώνει η ελπίδα για λύσεις. 

Μιλώντας για τη Μονή της Χώρας, είπε ότι η απόφαση είχε ληφθεί το 2020 και ότι μετά τη μετατροπή του είναι ανοιχτό προς όλους.

Τη σκυτάλη στις δηλώσεις πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη «ζεστή φιλοξενία στην Άγκυρα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική ατζέντα, πάνω στην οποία οικοδομούνται οι σχέσεις των δύο χωρών. «Η προσέγγιση αυτή έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ελληνοτουρκικού εμπορικού επιμελητηρίου, «παρά τις αντιξοότητες και τις διαφορές», ώστε να ενισχυθεί το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα.

Μίλησε επίσης για τη βίζα σε 10 ελληνικά νησιά, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία και η συνεργασία για το μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς. «Η Ελλάδα συμφώνησε και συμφωνεί με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ», τόνισε.

;Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, «αν και αισθητά μειωμένη», όπως είπε, τονίζοντας ότι στη Θράκη, η μουσουλμανική μειονότητα, οι Έλληνες μουσουλμάνοι, όπως τόνισε, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα.

Για τη Μονή της Χώρας είπε ότι υπήρξε συζήτηση με τον κ. Ερντογάν για την ελληνική δυσαρέσκεια μετά τη μετατροπή της Μονής σε τζαμί, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η διατήρηση του πολιτισμικού της χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στους πολέμους της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί, χαρακτηρίζοντας τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Τόνισε δε, ότι συμφωνούμε με την Τουρκία πως πρέπει να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η επιστροφή στη διπλωματία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο θέσαμε και το Κυπριακό, λέγοντας πως το μόνο πλαίσιο είναι ο διάλογος.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου