Άρθρο του δημοσιογράφου Tobias Zick στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικεντρώνεται στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, σχολιάζοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να παρεκκλίνει της φιλοευρωπαϊκής της πορείας, (μετά τις εκλογές). Τίτλος: «Περήφανη για τη “Μακεδονία”».
Υπότιτλος: «Το κράτος των Δυτικών Βαλκανίων είναι υποψήφιο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) από το 2005, αλλά οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα. Μετά τις εκλογές αυτής της Τετάρτης η χώρα θα μπορούσε να γυρίσει την πλάτη στις Βρυξέλλες και ίσως να αλλάξει και την ονομασία της» Όπως επισημαίνεται, ήδη από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών της 24ης Απριλίου σηματοδότησε μια σαφή αλλαγή του πολιτικού κλίματος στη χώρα, καθώς κατετάγη πρώτη η υποψήφια του εθνικοσυντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Gordana Siljanowska-Dawkowa.
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL
Η ίδια κατά την προεκλογική της εκστρατεία δήλωνε ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ‘ταπείνωσε’ τη χώρα με τίμημα την προσέγγιση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι δεν απορρίπτει κατ’ αρχήν την εν λόγω προσέγγιση, ωστόσο απαιτεί διαφορετικούς όρους. Όπως επισημαίνεται, η ίδια αντιτίθεται στις παραχωρήσεις της χώρας της στη γειτονική Βουλγαρία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των συνταγματικών δικαιωμάτων της μικρής βουλγαρικής μειονότητας που βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία ως αντάλλαγμα για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ. Υπογραμμίζεται και το προεκλογικό σύνθημα της Siljanowska-Dawkowa «περήφανη για τη ‘Μακεδονία’», με την επισήμανση του Zick ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση είχε συναινέσει στην αλλαγή του ονόματος σε ‘Βόρεια Μακεδονία’ το 2018, ως ‘παραχώρηση’ προς την Ελλάδα, η οποία διαφορετικά θα είχε μπλοκάρει την ευρωπαϊκή και νατοϊκή πορεία της χώρας.
Όπως περαιτέρω σχολιάζει ο αρθρογράφος, ‘η μετονομασία είχε ήδη στοιχίσει στους σοσιαλδημοκράτες και οι αντιξοότητες που έχει συναντήσει έκτοτε η χώρα στην προσδοκώμενη πορεία της προς την ΕΕ φάνηκε να αποδεικνύουν ότι οι αντίπαλοί της είχαν δίκιο’. Όπως επισημαίνεται, το κατά πόσον το VMRO-DPMNE θα θέσει ζήτημα ονομασίας είναι αμφίβολο, ωστόσο οι εξελίξεις παρακολουθούνται ήδη στενά στην Ελλάδα, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία τα δύο κράτη διευθέτησαν τη διαμάχη για την ονομασία της χώρας το 2018, αποτελεί ‘βασική προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ’, όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης. Άλλο βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, όπως τονίζεται, ήταν η διαφθορά στη χώρα, η οποία συνεχίζει να οργιάζει παρά τις υποσχέσεις για την καταπολέμησή της, όπως πρόσφατα επιβεβαίωσε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεπώς, σύμφωνα με τον Zick, ενδεχομένως να μην χρειάζεται καν η αντίσταση Ελλάδος και Βουλγαρίας για να επιβραδυνθεί περαιτέρω η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου