Το πώς θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της Κυριακής 9ης Ιουνίου 2024 την οικονομία της ΕΕ προσπαθεί να ερμηνεύσει η συντάκτρια του άρθρου του CNBC ,Karen Gilchrist. Υπενθυμίζεται πως κερδισμένη από την κάλπη των Ευρωεκλογών αναδείχθηκε η ακροδεξιά η οποία πολλαπλασίασε τις δυνάμεις της ωστόσο αυτό προκαλεί ανησυχία σχετικά με τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην ΕΕ.
Μετανάστευση
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του https://www.cnbc.com/ η μετανάστευση θα παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τα κόμματα της ακροδεξιάς αναμένεται να ταχθούν υπέρ στο να αυξηθούν τα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων αλλά και στο να υιοθετηθεί μια πιο σκληρή στάση όσον αφορά στο θέμα των αφίξεων των μεταναστών από χώρες εκτός της ΕΕ.
Πάντως το θέμα της εφαρμογής της μεταναστευτικής πολιτικής θα παραμείνει ένα βασικό σημείο αντιπαραθέσεων, με σαφείς διαιρέσεις μεταξύ του Βορρά και του Νότου σχετικά με την πιο αξιόπιστη στρατηγική. Για το θέμα αυτό μίλησαν οι αναλυτές της Verisk Maplecroft, Mario Bikarski και Laurent Balt. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της μετανάστευσης από τρίτες χώρες στην ΕΕ παρόλο που υπάρχει συναίνεση για την ανάγκη περιορισμού του φαινομένου, σημείωσαν.
Η «Πράσινη Συμφωνία»
Περαιτέρω αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν για τις ευρωπαϊκές πολιτικές που θα εφαρμοστούν για το κλίμα. Υπενθυμίζεται δε πως οι πολιτικές αυτές έχουν ήδη δεχθεί πιέσεις εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής και της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης
Σημειώνεται δε πως σε πραγματικό κίνδυνο βρίσκεται η ψήφιση του εμβληματικού προγράμματος ουδέτερου άνθρακα της ΕΕ, της «Πράσινης Συμφωνίας» καθώς το Κοινοβούλιο έχει ήδη αποδυναμώσει κάποια νομοθεσία προκειμένου να κατευνάσει τη Δεξιά. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί στην πολιτική του αγροτικού τομέα. Και αυτό θα γίνει επειδή στις αρχές του έτους υπήρξαν κινητοποιήσεις ΤΩΝ αγροτών για θέματα του κλάδου τους.
Μάλιστα αναλυτές ανέφεραν πως θα μπορούσαν να σταματήσουν τα σχέδια για την εφαρμογή περί απαγόρευσης της πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035. Ενώ οι αναλυτές της Citi είπαν πρόσφατα πως θα μπορούσαν να υπάρξουν σχέδια για περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια ή ακόμη και fracking φυσικού αερίου.
Η Ουκρανία και η άμυνα
Η υποστήριξη για την Ουκρανία έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω των δεσμών ορισμένων κρατών -μελών της ΕΕ με τη Ρωσία.
Το μέλος του ECR, Dorien Rookmaker, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC πως δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στάσης στο θέμα αυτό στο επερχόμενο Κοινοβούλιο. «Πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να διατηρηθεί η ειρήνη στην ήπειρο» συμπλήρωσε. Ενώ ο τρόπος χρηματοδότησής της ευρωπαϊκής άμυνας θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την ΕΕ κυρίως εν μέσω συζητήσεων για έναν κοινό προϋπολογισμό ως προς αυτό.
«Μερικά από τα κόμματα της ακροδεξιάς της Ευρώπης και της ακροαριστεράς έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα και αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να φέρει περισσότερα εμπόδια στο θέμα των αμυντικών δαπανών» είπαν οι αναλυτές της Citi. «Αλλά είναι αντίθετοι στην επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να τους κάνει να υποστηρίξουν μια πιο επικεντρωμένη ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική».
Για την στρατηγική της ΕΕ στη βιομηχανία
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο θέμα της βιομηχανίας. Όπως μεταδίδει το www.cnbc.com θα μπορούσε να αλλάξει η στρατηγική της ΕΕ για την βιομηχανία καθώς η Ένωση βρίσκεται σε μια λεπτή ισορροπία στη συνεχιζόμενη ρήξη μεταξύ του στενού συμμάχου των ΗΠΑ και του βασικού εμπορικού εταίρου της Κίνας.
Η Ένωση πιθανότατα θα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας και στις πράσινες βιομηχανίες σύμφωνα με τους Bikarski and Balt της Verisk Maplecroft. Δηλαδή η ΕΕ ενδέχεται να συνεχίσει να εφαρμόζει τον Ευρωπαϊκό νόμο για τα τσιπ του 2023 και τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, εξήγησαν, ενώ ενδέχεται να κρατήσει σκληρή στάση για τις κινεζικές εισαγωγές. Πάντως η επερχόμενη Επιτροπή και το Κοινοβούλιο ενδέχεται να ενισχύσουν την τάση προς μεγαλύτερο προστατευτισμό και παρέμβαση σε στρατηγικές κλάδους συμπλήρωσαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου