Ανδρέας Πιμπίσιης
Το εύρος της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θεωρήθηκε ως βαρόμετρο για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος και θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Η κινητοποίηση στην οποία πίστευαν στο ΑΚΕΛ ότι θα τους ενίσχυε τη δυναμική και θα έκανε τη διαφορά τελικά δεν πέτυχε.
Το ΑΚΕΛ κατάφερε να εξασφαλίσει στα ειδικά εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί για τους Τουρκοκύπριους 4485 ψήφους. Αριθμός πολύ χαμηλός σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει προεκλογικά στο κόμμα της Αριστεράς. Σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί (πηγή ΓΤΠ) το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα στήριζε την υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ πλην όμως δεν κατάφερε να κινητοποιήσει μαζικά τον κόσμο του για να παει στα ειδικά εκλογικά κέντρα και να ψηφίσει. Στα κατεχόμενα ερμηνεύουν τη μη μαζική κινητοποίηση ως ένα δείγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΡΤΚ.
Σε κάθε περίπτωση όμως οι κάλπες στα ειδικά εκλογικά κέντρα ήρθαν να επιβεβαιώσουν το γιατί οι ψήφοι των Τουρκοκυπρίων ήταν σημαντικές για το ΑΚΕΛ. Όσοι Τουρκοκύπριο προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν ΑΚΕΛ. Από τις 5200 Τουρκοκύπριους που προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν τεσσεράμισι χιλιάδες ψήφισαν το ΑΚΕΛ. Γεγονός που συνέβαλε στο να κρατηθεί το κόμμα σε μια απόσταση από τον τρίτο Φειδια.
Ουσιαστικά ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που προσήλθε στις κάλπες την Κυριακή ήταν πάνω-κάτω ο ίδιος με εκείνο του 2019. Και η εικόνα που δημιουργήθηκε ένεκα του μεγάλου αριθμού εγγεγραμμένων ψηφοφόρων φαίνεται να ήταν λανθασμένη. Γιατί οι εκατόν τόσες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που εμφανίζονταν εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δεν ήταν φαίνονταν να είναι πραγματικοί ψηφοφόροι. Είχαν εγγραφεί αυτομάτως στον εκλογικό κατάλογο, κάτι που δεν συμβαίνει με την περίπτωση των Ελληνοκυπρίων ψηφοφόρων που αποφασίζουν εάν θέλουν ή όχι να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.
Ανοίγοντας κάποιος τις κάλπες στα ειδικά εκλογικό κέντρα το βράδυ της Κυριακής εκείνο που κατέγραψε ήταν την κυριαρχία του ΑΚΕΛ στις τ/κ κάλπες, ενώ ΒΟΛΤ και Οικολόγοι μάζεψαν λιγότερες ψήφους. Είχε λεχθεί ότι η συμμετοχή τ/κ υποψηφίων στα άλλα δύο κόμματα ενδεχομένως να αφαιρούσε ψήφους από το ΑΚΕΛ. ΒΟΛΤ και Οικολόγοι συγκέντρωσαν μαζί, κάπου χίλιες ψήφους. Αριθμός που δεν ήταν αρκετός για να ανατρέψει τα αρνητικά για το ΑΚΕΛ δεδομένα.
Αναλυτικότερα οι τουρκοκυπριακές ψήφοι όσον αφορά τα τρία κόμματα κινήθηκαν ως εξής στους εννέα χώρους όπου είχαν στηθεί ειδικά εκλογικά κέντρα: Στον Κάτω Πύργο το ΑΚΕΛ έλαβε 20 ψήφους και το ΒΟΛΤ 8. Στην Φλάσου 80 πήρε το ΑΚΕΛ, 10 το ΒΟΛΤ και 7 οι Οικολόγοι. Στον Αστρομερίτη το ΑΚΕΛ πήρε 546, οι Οικολόγοι 34 και το ΒΟΛΤ 12. Στον Άγιο Δομέτιο 866 πήρε το ΑΚΕΛ, 96 το ΒΟΛΤ και 77 οι Οικολόγοι. Στη Λευκωσία και το εκλογικό κέντρο Πολεοδομίας 1013 πήρε το ΑΚΕΛ, 150 το ΒΟΛΤ, και 103 οι Οικολόγοι. Ενώ στο εκλογικό κέντρο της Παλιάς Αγοράς το ΑΚΕΛ εξασφάλισε 848 ψήφους, το ΒΟΛΤ 104 και οι Οικολόγοι 69. Στην Ξυλοτύμπου, 196 ψήφισαν ΑΚΕΛ, 15 Οικολόγους και 12 ΒΟΛΤ. Στην Αχερίτου 223 ψήφισαν ΑΚΕΛ, 74 ΒΟΛΤ και 21 Οικολόγους. Και τέλος στη Δερύνεια το ΑΚΕΛ πήρε 693, το ΒΟΛΤ 155 και οι Οικολόγοι 41.
Συνολικά το ΑΚΕΛ πήρε από τους Τουρκοκύπριους 4485 ψήφους, το ΒΟΛΤ 621 και οι Οικολόγοι 367. Όσον αφορά τους Τουρκοκύπριους υποψήφιους η συγκομιδή τους σε σταυρούς ήταν 16454 για το Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, 1979 ο Χουλουσί Κιλίμ (ΒΟΛΤ), ενώ ο Οζ Καραχάν (Οικολόγοι) έλαβε 1009 ψήφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου