Δεσμευμένος για συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη έδειξε πως παρά τις πιέσεις της τουρκικής πλευράς για να σημάνει λήξη των προσπαθειών στο Κυπριακό αυτός δεν έχει πρόθεση να τα παρατήσει. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από πλευράς του βρίσκεται σε επαφή με την Ολγκίν προκειμένου να διευθετήσουν συνάντηση.
Νίκος Χριστοδουλίδης και Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκαν στην Ιορδανία στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για τη Γάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πέραν της δέσμευσής του για συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό τον ενημέρωσε και για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με την προσωπική του απεσταλμένη Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε επαφή με τη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για διευθέτηση συνάντησης τους, κατά πάσα πιθανότητα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης το θέμα το πολέμου στη Γάζα και τη προσπάθεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε επίσης συνάντηση και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, όπου, σύμφωνα με ανάρτηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Χ, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον κ. Γκουτέρες και την κ. Ολγκίν.
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Νεκράς Θάλασσας με τίτλο «Έκκληση για δράση: Επείγουσα ανθρωπιστική ανταπόκριση για την Γάζα” που λαμβάνει χώρα στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος είπε ότι η Ιορδανία και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η συνέχεια ή κλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα θα επηρεάσει άμεσα τις χώρες αυτές και θα έχει επίσης εκτεταμένο και απρόβλεπτο, περιφερειακό αντίκτυπο.
Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, όταν οι δύο χώρες κάνουν έκκληση για περαιτέρω υποστήριξη, για ενίσχυση του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας των δωρητών, τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη την έκκλησή τους. Είπε ότι η Κύπρος είναι παρούσα σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ως χώρα εντός της περιοχής και ως κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή αλλά και ως γείτονας και μέρος της περιοχής. “Η χώρα μου είχε μια ξεχωριστή ευθύνη και ηθικό καθήκον να δράσει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε ένα θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα”, τόνισε.
Αναφερόμενος στο Σχέδιο Αμάλθεια είπε ότι είναι η πραγματοποίηση μιας ηθικής υποχρέωσης αλλά και η έκφραση της επιθυμίας μας να είμαστε παρόντες, να δραστηριοποιηθούμε και να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, στη μείωση του πόνου των ανθρώπων. Είπε ότι ο διάδρομος αυτός έρχεται να συμπληρώσει τις υφιστάμενες ανθρωπιστικές διαδρομές, κυρίως το πέρασμα της Ράφα της Αιγύπτου καθώς και τις ανεκτίμητες προσπάθειες της Ιορδανίας μέσω ξηράς και αέρος.
Οι χερσαίοι διάδρομοι, συνέχισε, όπως η διάβαση της Ράφα, είναι αναντικατάστατες και θα πρέπει να τους επιτραπεί να λειτουργούν ανεμπόδιστα. “Για αυτόν τον λόγο ανησυχώ πολύ και καταδικάζω τις διευρυμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, οι οποίες μπορεί να έχουν μη αναστρέψιμες και καταστροφικές συνέπειες”, υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσω του κυπριακού θαλάσσιου διαδρόμου, του Σχεδίου Αμάλθεια, και μέσω της προβλήτας των ΗΠΑ, έχουν παραδοθεί στη Γάζα επιπλέον όγκοι ανθρωπιστικής βοήθειας. “Στόχος μας είναι αυτή η ροή βοήθειας να συνεχιστεί και να αυξηθεί περαιτέρω”, τόνισε.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειες των πολλών φορέων στην περιοχή και πέραν αυτής, και σημείωσε ιδιαιτέρως τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του ζωτικού έργου της ΓΔ Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, καθώς και της συνεχιζόμενης στήριξης των ΗΑΕ. Η στήριξη όλων των εταίρων μας ήταν ζωτικής σημασίας για να ανοίξει και να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτός ο διάδρομος, είπε.
Ευχαρίστησε επίσης την Συντονίστρια του ΟΗΕ Sigrid Kaag, λέγοντας ότι η υποστήριξή της και η βοήθειά της, στην εφαρμογή της απόφασης 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ανάπτυξη της ψηφιακής βάσης δεδομένων του ΟΗΕ στην Κύπρο, συνέβαλε στον θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση, παρακολούθηση της ροής βοήθειας από τη Λάρνακα και από την προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα. Κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να υποστηρίξουν το έργο της κ. Kaag καθώς και όλες τις χώρες δωρητές και τους ανθρωπιστικούς φορείς να χρησιμοποιήσουν τη βάση δεδομένων 2720.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου