Την ανάπτυξη ενός πολύ ενδιαφέροντος προϊόντος στον χώρο των ηλεκτρονικών, το οποίο ανέπτυξε τελευταία, ανακοίνωσε η Κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX Ltd. Πρόκειται για τον Υπολογιστή Αποστολής Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που ανέπτυξε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος για το Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροπορικό Σύστημα Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (LOTUS).
H SignalGeneriX, είναι μία από τις τρεις Κυπριακές οντότητες-εταιρείες –οι άλλες δύο είναι το Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας Κύπρου (CyRIC) και η GeoImaging– που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα και όπως αποκαλύπτεται, έχει την ευθύνη για ένα πολύ κρίσιμο ηλεκτρονικό σύστημα στο όλο έργο. Ο Υπολογιστής Αποστολής που ανέπτυξε η SignalGeneriX, προορίζεται για τον έλεγχο, όχι του μητρικού αεροχήματος του LOTUS, αλλά για τα μικρότερα “θυγατρικά” drone που προορίζεται να μεταφέρει αυτό ως εσωτερικό φορτίο. Τα συγκεκριμένα μικρά drone, αναπτύσσονται από τo Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το CyRIC.
Για την ανάπτυξη του Υπολογιστή Αποστολής, εργάσθηκε όλο το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας (περί τα 25 άτομα) υπό την ευθύνη την Ομάδας Ανάπτυξης Υλικού. Απαιτήθηκε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 12 μηνών, για να παρουσιαστεί το αποτέλεσμα.
Η εταιρεία αναφέρει: «Ο Υπολογιστής Αποστολής LOTUS-AI είναι ένας ελαφρύς, εξαιρετικά μικρού μεγέθους ενσωματωμένος υπολογιστής χαμηλής κατανάλωσης, ο οποίος ενσωματώνει τις λειτουργικές μονάδες NVIDIA, Jetson Orin NX και Jetson Orin Nano, με μια σειρά επιλογών συνδεσιμότητας αισθητήρων πολλαπλών χρήσεων για την παροχή Tεχνητής Nοημοσύνης υψηλής απόδοσης, μηχανικής μάθησης και δυνατότητες υπολογιστικής αιχμής, για εφαρμογές κρίσιμες για την αποστολή. Αυτή η συμπαγής, ανθεκτική μονάδα είναι ειδικά βελτιστοποιημένη για χρήση σε επανδρωμένες και μη αερομεταφερόμενες, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες πολλαπλών αισθητήρων».
Ο Υπολογιστής Αποστολής AI χρησιμοποιείται για:
- Ολοκλήρωση πλατφορμών πολυαισθητήρων.
- Ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη για Πληροφορίες, Επιτήρηση & Αναγνώριση (ISR).
- Ηλεκτρονικός Πόλεμος (EW).
- Επεξεργασία σήματος και Επίγνωση Καταστάσεως.
- Υπολογιστική όραση και αναλυτική.
- Εντοπισμός αντικειμένων & ταξινόμηση.
- Ιχνηλάτηση στόχου και ανάλυση απειλής.
- Ρομποτικά και αυτόνομα οχήματα.
Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων (χερσαίων, ναυτικών ή αεροπορικών) για έργα όπως τα παραπάνω, θα μπορούν να αξιοποιήσουν τον Υπολογιστή Αποστολής ΑΙ της SignalGeneriX, αυξάνοντας το ποσοστό εθνικής συμμετοχής των προϊόντων τους.
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου