Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ιράν ζητά μια συλλογική απάντηση που θα «γονατίσει» τις ΗΠΑ και το Ισραήλ: Η έλλειψη επαρκούς δύναμης στις ισλαμικές χώρες δεν είναι καλό σημάδι


epa11514422 Iranian women hold pictures of Hamas late political leader Ismail Haniyeh during his funeral procession in Tehran, Iran, 01 August 2024. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν είπε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει πώς το Ιράν θα πρέπει να αντιδράσει εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του αρχηγού του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.

Όπως σημειώνει στο Nordic Monitor ο Λεβέντ Κένεθ από τη Στοκχόλμη, οι δηλώσεις έγιναν σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν, το οποίο συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC)

Ωστόσο, τόνισε ότι η πραγματική απάντηση βρίσκεται στο να ενωθούν οι περιφερειακές χώρες για να δώσουν μια συλλογική απάντηση που θα γονάτιζε το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας για τη δολοφονία, ο Τούρκος πρέσβης στο Ιράν Hicabi Kırlangıç είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία συμβουλή να προσφέρει στο Ιράν σχετικά με τα σχεδιαζόμενα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, το οποίο το Ιράν έχει κατηγορήσει για τη δολοφονία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν προτάσεις από την Τουρκία ή άλλες χώρες που να προτείνουν αυτοσυγκράτηση, όπως «να είσαι ήρεμος, να είσαι υπομονετικός, να αποφύγεις μια στρατιωτική απάντηση, να μην απαντάς πολύ βίαια».

«Το Ιράν θα πάρει τη δική του απόφαση, αυτό είναι ξεκάθαρο. Φαίνεται επίσης αποφασισμένο, αλλά δεν ξέρουμε τι είδους απάντηση θα δώσει. Ο χρόνος θα δείξει. Το αν θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση είναι επίσης αβέβαιο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η πιο αποτελεσματική απάντηση θα πρέπει να είναι αυτή που θα αναγκάσει αυτές τις επιτιθέμενες χώρες να υποχωρήσουν και να γονατίσουν», πρόσθεσε.

Η αναφορά του πρέσβη στις επιτιθέμενες χώρες περιλαμβάνει ξεκάθαρα το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους τους. Ο Kırlangıç επεσήμανε επίσης ότι οι εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Haniyeh δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη του Ιράν αλλά εμπλέκουν όλες τις χώρες της περιοχής. Αναρωτήθηκε εάν αυτοί που φιλοξένησαν τη Χανίγια ή ισχυρίστηκαν ότι υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση δεν θα φέρουν καμία ευθύνη σε αυτό το θέμα.

«Φυσικά, θέλει υπομονή. Το Ιράν θα πάρει την απόφασή του με σταθερότητα και υπομονή και ίσως πάρει την καλύτερη απόφαση. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό. Μπορούμε μόνο να το σεβαστούμε», είπε.

Ο πρέσβης δήλωσε επίσης ότι η έλλειψη επαρκούς δύναμης για την αντιμετώπιση του Ισραήλ λόγω των πολιτικών συστημάτων στις ισλαμικές χώρες δεν ήταν θετικό σημάδι. Σημείωσε ότι ενώ το Ιράν και η Τουρκία καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, το Ιράν ηγείται επί του παρόντος στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του Ισραήλ. Ωστόσο, το Ιράν πρέπει επίσης να εξετάσει και να είναι προσεκτικό σχετικά με τα σύνορά του, τους πόρους και την εδαφική του ακεραιότητα.

Τόνισε ότι η ευθύνη δεν πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά το Ιράν, ούτε να αναμένεται από την Τουρκία να απαντήσει ενώ οι υπόλοιπες ισλαμικές χώρες μένουν σιωπηλές. «Πρέπει να δούμε αυτή την κατάσταση όπως θα κάναμε με τις επιδρομές των Μογγόλων», είπε.

Ο Kırlangıç, ο οποίος διορίστηκε πρεσβευτής από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Φεβρουαρίου 2023, δεν είχε προηγουμένως εμπειρία στη διπλωματία. Πριν από το διορισμό του, ήταν ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Ο Kırlangıç υπηρέτησε ως μέλος της Παιδικής Εκδοτικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας και ήταν μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Τουρκικού Συλλόγου Γλωσσών.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Συγγραφέων για δύο θητείες. Επιπλέον, ήταν ιδρυτικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Mevlana Studies Association. Ο Kırlangıç έχει επίσης δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα στα Φαρσί.

Το Nordic Monitor δημοσίευσε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα που δείχνει ότι η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Τουρκίας, η Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας (MGM), παρείχε εξελιγμένα καιρικά δεδομένα στο Ιράν, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί σημαντική απειλή δεδομένης της γνωστής υποστήριξης του Ιράν στην παγκόσμια τρομοκρατία.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ίδια δεδομένα έχουν επίσης παρασχεθεί στους συμμάχους του ΝΑΤΟ Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία και στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE), οι οποίες έχουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στους διακομιστές της MGM με το Ιράν. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μοιράζονται επίσης αυτήν την πρόσβαση.

Η έκθεση, με τίτλο «Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2028», σημείωσε ότι παρά τις διαφορετικές απαιτήσεις από πολιτικούς και στρατιωτικούς πελάτες, η MGM παρείχε τα ίδια δεδομένα σε όλους. Προσδιόρισε αυτό ως κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν διευκρίνισε τα απαιτούμενα μέτρα για τη διόρθωση.

Πηγή Nordic Monitor, Λεβέντ Κένεθ
Στοκχόλμη, Σουηδία

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου