Την «πόρτα» στην άμεση και κατακόρυφη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου -ήδη από το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης με την Ελλάδα- εξακολουθεί να κρατά κλειστή η κυπριακή πλευρά, όσο δεν επιλύει τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες που θα επιτρέψουν να προχωρήσει απρόσκοπτα το Great Sea Interconnector.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
ΠΗΓΗ energypress.gr
Επίσης, με τη στάση της η κυπριακή πλευρά δεν αποσοβεί τον κίνδυνο το ηλεκτρικό της σύστημα να παραμείνει ακριβό και τις επόμενες 10ετίες – και παράλληλα να είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό που θα βρίσκεται «εκτός τροχιάς» των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ε.Ε., για 100% διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2050. Όσον αφορά τη μείωση του κόστους, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο energypress, η λέξη «κλειδί» είναι η σύγκλιση των αγορών ηλεκτρικής Ελλάδας και Κύπρου, που θα επιφέρει η διασύνδεση. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι χονδρεμπορικές και λιανικές τιμές στη Μεγαλόνησο να παρασυρθούν αισθητά προς τα κάτω.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Κύπρο οι λιανικές τιμές κινούνται στα επίπεδα των 33 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 17-20 λεπτών ανά κιλοβατώρα – με αναμενόμενη τάση μείωσης, μάλιστα, καθώς θα ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ. Ως συνέπεια, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους που εκπόνησε η εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το ΕΜΠ, το 2030 (που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η λειτουργία του Great Sea Interconnector) το όφελος σε έναν μόνο χρόνο από τους μειωμένους λογαριασμούς για ένα μέσο νοικοκυριό (425 ευρώ) θα είναι υπερδιπλάσιο από την επιβάρυνση κατά τα 5 χρόνια κατασκευής του έργου (150 ευρώ). ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου