Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι προ εβδομάδος εξαπέλυσε προληπτική αεροπορική επίθεση σε θέσεις στον Νότιο Λίβανο από τις οποίες η σιιτική φιλοϊρανική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν να επιτεθεί στο Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε τη δική της επίθεση στο Ισραήλ αργότερα το πρωί της Κυριακής, στοχεύοντας αρκετούς στρατιωτικούς στόχους, καθώς και κέντρα πληροφοριών (όπως ισχυρίζεται). Ο γ.γ. της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είπε ότι η επιχείρηση διατάχθηκε αφού το Ισραήλ πέρασε όλες τις «κόκκινες γραμμές» επιτιθέμενο στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και να δολοφονήσει τον επιχειρησιακό διοικητή, Φουάντ Σουκρ, στα τέλη Ιουλίου.
Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν επιθέσεις από τις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, δηλαδή μετά τις επιθέσεις της εξτρεμιστικής Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ άρχισε να εμπλέκει το Ισραήλ σε «μικρές» επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, λέγοντας ότι θα σταματήσει μόνο όταν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμό του.
Πέντε ερωτήσεις-κλειδιά σχετικά με την ανταλλαγή των επιθέσεων της περασμένης Κυριακής απαιτούν διευκρινίσεις.
1) Το Ισραήλ λέει ότι κατέστρεψε το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ. Το πέτυχε;
Η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι έχει 120.000 έως 200.000 ρουκέτες διαφόρων ειδών στο οπλοστάσιό της και έχει εκτοξεύσει περίπου 8.000 εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων από τον Οκτώβριο. Ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει τον «ισχυρότερο στρατό στην περιοχή», αλλά «καταφεύγει στα ψέματα». Το χαρακτήρισε «σημάδι αδυναμίας». Ο ισχυρισμός του Ισραήλ… μπορεί να είναι υπερβολή για πολιτικό όφελος, καθώς δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές απώλειες μεταξύ των δυνάμεων της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η καταστροφή ενός τόσο μεγάλου αριθμού ρουκετών (αν αληθεύει, πράγμα δύσκολο) θα μπορούσε να αποδυναμώσει το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ και να περιορίσει την ικανότητά της να συντηρεί παρατεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
2) Είναι αυτός ο ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ;
Οχι, τουλάχιστον όχι για ολόκληρο τον Λίβανο και το Ισραήλ. Ο Νότιος Λίβανος έχει υποφέρει πολύ από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 8 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 97.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και τουλάχιστον 566 άτομα σκοτώθηκαν (133 εκ των οποίων άμαχοι.) Την Κυριακή, το Ισραήλ έπληξε περίπου 30 πόλεις και χωριά του Νότιου Λιβάνου στη μεγαλύτερη επίθεσή του από τον Οκτώβριο. Στην επίθεσή της, η Χεζμπολάχ είπε ότι στόχευε στρατιωτικές βάσεις, ενώ απέφυγε πολιτικούς στόχους. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του περίμεναν μια επίθεση αντιποίνων από τη δολοφονία του Σουκρ στις 30 Ιουλίου. Η πολιτοφυλακή ανέφερε σε δήλωση ότι αυτή η πρώτη φάση των αντιποίνων ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αυτός ο γύρος φαίνεται να έχει τελειώσει. Δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω επιθέσεις τις επόμενες εβδομάδες, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αυτό προκαλεί νευρικότητα για τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε αυτό το μέρος του κόσμου.
Η Χεζμπολάχ είπε ότι η επιχείρησή της ήταν μια απάντηση στη δολοφονία του Σουκρ. Αν και δεν αναφέρθηκε στον δολοφονηθέντα πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο Νασράλα είπε ότι υπήρχε συντονισμός μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων της Χεζμπολάχ στον ευθυγραμμισμένο με το Ιράν «άξονα αντίστασης», ο οποίος περιλαμβάνει τη Χαμάς και την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.
«Αποφασίσαμε να απαντήσουμε μεμονωμένα για λόγους που θα γίνουν εμφανείς με την πάροδο του χρόνου», είπε. Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι η απάντηση στη δολοφονία καθυστέρησε, λόγω των διαπραγματεύσεων μεταξύ αυτών των συμμάχων για το αν θα χτυπήσουν μαζί ή θα το κάνουν μόνοι τους. Μεταξύ των κύριων στόχων της επίθεσης της Χεζμπολάχ ήταν η βάση Γκλιλότ κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου λειτουργεί η Μονάδα 8200. Η Μονάδα 8200 είναι η κύρια μονάδα συλλογής πληροφοριών της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ και, σύμφωνα με τον Νασράλα, διεξάγει ισραηλινές επιχειρήσεις δολοφονίας. Πάντως, η βάση Γκλιλότ δεν χτυπήθηκε, όπως και η Μερόν στο Βόρειο Ισραήλ. Τελικά, τι έπληξαν;
3) Ηταν η επίθεση ως αντίποινα για τη δολοφονία του Σουκρ ή του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια;
Η Χεζμπολάχ είπε ότι η επιχείρησή της ήταν μια απάντηση στη δολοφονία του Σουκρ και δεν αναφέρθηκε στον Χανίγια. Η οργάνωση σηματοδοτεί ότι τα αντίποινά της είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αντιποίνων και όχι ενός μοναδικού γεγονότος.
4) Είχε καμία σχέση η σύγκρουση με τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα;
Ναι, έπαιξε ρόλο το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός. Ο χρόνος αυτών των γεγονότων είναι κρίσιμος, καθώς συνέπεσαν με τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και με σημαντικές θρησκευτικές εκδηλώσεις μνήμης των σιιτών. Οι ενέργειες της Χεζμπολάχ, πιθανότατα, σχεδιάστηκαν για να αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, αξιοποιώντας το χρονοδιάγραμμα για να ενισχύσει τη δημοτικότητά της και τη στρατηγική της θέση στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Νασράλα, η Χεζμπολάχ περίμενε να δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, υπήρχε μικρή αισιοδοξία γύρω από τις συνομιλίες, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία στάθηκε σταθερή στους νέους όρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής του Ισραήλ στον διάδρομο «Φιλαντέλφι» στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου. Στην ομιλία του, ο Νασράλα είπε: «Σήμερα, είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου θέτει νέους όρους. Δεν υπάρχει πλέον λόγος να περιμένεις».
5) Τι γίνεται τώρα, χαμηλώνει η ένταση;
Πληροφορίες φέρουν ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανακοίνωσαν μεταξύ τους ότι κανένας από τους δύο δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση. Προς το παρόν, οι εντάσεις φαίνεται να έχουν επιστρέψει σε χαμηλότερο… βράσιμο. Ωστόσο, καμίας πλευράς η επιχειρησιακή ικανότητα δεν φαίνεται να έχει υποστεί σημαντική ζημιά, σύμφωνα με διαβαθμισμένες πληροφορίες του υπογράφοντος. Η ικανότητα της Χεζμπολάχ να πραγματοποιήσει μια περίπλοκη επίθεση, παρά τα προληπτικά μέτρα του Ισραήλ, καταδεικνύει την ανθεκτικότητα και την επιχειρησιακή της ικανότητα. Υποδηλώνει ότι η Χεζμπολάχ είναι καλά προετοιμασμένη και μπορεί ακόμα να συντονίσει σημαντικές στρατιωτικές ενέργειες, διατηρώντας τη στρατηγική της θέση στη σύγκρουση. Καθώς τα δύο μέρη συνεχίζουν να τοποθετούνται, οι άμαχοι πληθυσμοί περιμένουν και παρακολουθούν. Ο Λίβανος βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών όλων των σεκτών, συμπεριλαμβανομένων πολλών υποστηρικτών της Χεζμπολάχ, δεν θα ευνοούσε έναν ευρύτερο πόλεμο, ενώ το Ισραήλ έχει υπολογίσιμα κοινωνικά, ανθρώπινα και άλλα προβλήματα στο βόρειο μέτωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου