Η μακροσκελής ανάρτηση της αρχαιολόγου
Με ανάρτηση της η Αγγελική Κοτταρίδη κατέρριψε τους ισχυρισμούς όσων λένε πως έχουν ταυτοποιήσει τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την έρευνα του Βασιλικού Τύμβο ΙΙ στην Βεργίνα.
Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, φαίνεται να ταυτοποίησε τον ιερό χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ωστόσο, η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, προχώρησε σε μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταρρίπτωντας τους παραπάνω ισχυρισμούς αναφορικά με τον χιτώνα του Μεγαλέξανδρου, καθώς τόνισε πως δεν στηρίζονται σε επιστημονικά ευρήματα και δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις.
«O “μεσόλευκος” χιτώνας του Μεγαλέξανδρου που ΔΕΝ βρέθηκε και οι ψευδοεπιστημονικές εμμονές…», αναφέρει αρχικά και προσθέτει «Εμείς ωστόσο πρέπει να παραμείνουμε νηφάλιοι και προσγειωμένοι στα πραγματικά δεδομένα της αρχαιολογικής σκαπάνης!».
«Για να μελετήσει κάποιος αρχαία ευρήματα καταθέτει σχετικό αίτημα στο ΥΠΠΟ και ύστερα από την γνωμοδότηση των αρμοδιων οργάνων (Τοπικά Συμβούλια Μνημείων ή ΚΑΣ) του χορηγείται ή δεν του χορηγείται η άδεια. Ο κ. Μπαρζιώκας δεν κατεθεσε κανένα αίτημα και προφανώς δεν του χορηγήθηκε καμία άδεια για μελέτη των οστών…», επισημαίνει.
«Ο Ισχυρισμός ότι το πορφυρό ύφασμα που βρέθηκε το 1977 στην χρυσή λάρνακα είναι ο περσικός μεσόλευκος βασιλικός χιτώνας του Αλέξανδρου ως Φαραώ (!!!) είναι τόσο λανθασμένος όσο και ο ισχυρισμός ότι το ζαρκάδι στην αριστερή άκρη της τοιχογραφίας είναι μια «περσική γαζέλα»! Κάποιος που κάνει περίπατο στα δάση των Αιγών, με λίγη τύχη, μπορεί και τώρα ακόμη να συναντήσει ζαρκάδια όπως και αγριογούρουνα σαν αυτά της τοιχογραφίας να περιφέρονται ολοζώντανα!», σημειώνει.
Αναλυτικά η ανάρτηση της:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου