Εννέα μήνες μετά την έναρξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης ASPIDES για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα αναλαμβάνει μετά το Στρατηγείο και την εν πλω διοίκηση της επιχείρησης.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Έναν μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ στην επιχείρηση ASPIDES, και 9 μήνες μετά την έναρξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης, η Ελλάδα αναλαμβάνει και την εν πλω διοίκηση. Ήδη, από την πρώτη στιγμή έχει το Στρατηγείο της Επιχείρησης στην Λάρισα.
Όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πρόκειται να επισκεφθεί τη φρεγάτα ΣΠΈΤΣΑΙ στο Τζιμπουτί την 1η Νοεμβρίου και θα παραστεί την ίδια ημέρα στην τελετή παραλαβής καθηκόντων της εν πλω Διοίκησης της Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ από τον Έλληνα Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη ΠΝ, επί του ιταλικού ITS ANDREA DORIA.
Μαζί του θα βρίσκονται – εκτός απροόπτου – ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ έγινε το τρίτο κατά σειρά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που πέρασε στην Ερυθρά Θάλασσα κι εντάχθηκε στην αρμάδα της ευρωπαϊκής επιχείρησης ASPIDES για την διασφάλισης της ναυσιπλοΐας έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης.
Όπως και οι προηγούμενες δύο φρεγάτες, ΥΔΡΑ και ΨΑΡΑ, έτσι και η ΣΠΕΤΣΑΙ έχει ως τομέα εποπτείας τη θαλάσσια περιοχή στον Κόλπο του Άντεν μέχρι τα στενά του Ορμούζ.
Η αποστολή της ΣΠΕΤΣΑΙ θα διαρκέσει 3 μήνες, έως τα μέσα του Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Είναι εξίσου δύσκολη με τις προηγούμενες αποστολές των ΥΔΡΑ και ΨΑΡΑ, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από drones και πυραύλους που εκτόξευαν οι Χούθι.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το enikos.gr, από την αρχή της επιχείρησης έως και σήμερα, τα πολεμικά πλοία έχουν διευκολύνει στον πλου τους περισσότερα από 350 εμπορικά πλοία, έχοντας παράλληλα παράσχει εγγύς προστασία σε πάνω από 250.
Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που έχουν δεχθεί τα πλοία της Συμμαχίας, έχουν καταρριφθεί 17 drones – uav, 3 μη επανδρωμένα σκάφη αυτοκτονίας – kamikaze drone boat και 4 πύραυλοι.
Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι οι Χούθι έχουν αναβαθμίσει το οπλοστάσιό τους, εκτοξεύοντας εξελιγμένης τεχνολογίας και επιδόσεων πυραύλους καθώς και σμήνη drones, επιχειρώντας επιθέσεις κορεσμού άμυνας περιοχής.
Η «ΣΠΕΤΣΑΙ» ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε σχέση με τα προηγούμενα πλοία, και έχει εφοδιαστεί με το antidrone σύστημα «Κένταυρος», που έχει αναπτυχθεί από την ΕΑΒ, το οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, επιτυχώς, στην φρεγάτα «ΨΑΡΑ».
Επίσης, έχει εφοδιαστεί και με το δορυφορικό σύστημα Starlink για τις τηλεπικοινωνίες.
Το πλήρωμα αποτελούν 195 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 20 ατόμων υποστήριξης του οργανικού ελικοπτέρου Aegean Hawk S-70B, 18 μελών των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ενώ εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των γυναικών που εθελοντικά ζήτησαν να λάβουν μέρος στην αποστολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου