Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Ανδρέας Σ. Κακουρής και ο Αμερικανός Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα, κ. James O’ Brien προβαίνουν σε καταληκτικά σχόλια, στο πλαίσιο του Πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. pio.gov.cy
Άρχισε την Τετάρτη στη Λευκωσία ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Κύπρου, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο να τονίζει στην εναρκτήρια ομιλία του τη σημασία της αναπτυσσόμενης στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και τις τεράστιες ευκαιρίες για να προχωρήσει αυτή η διμερής σχέση στο επόμενο επίπεδο.
Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά και ευρω-ασιατικά θέματα των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο’ Μπράιαν, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στις διμερείς σχέσεις και μια από κοινού ολοκλήρωση της συνεργασίας και της συντονισμένης δράσης, στη βάση μιας αμοιβαία επωφελούς ατζέντας.
Aπό την πλευρά του, ο Τζέιμς Ο’ Μπράιαν είπε ότι η δέσμευση και των δύο πλευρών στη διμερή συνεργασία θα μπορεί να μετρηθεί από το αν οι πολίτες τους νιώθουν ασφαλέστεροι και ευημερούν περισσότερο και αν οι κοινωνίες μπορούν να προωθήσουν τις αξίες τους.
- Ο κ. Κόμπος επεσήμανε ότι αυτή η μέρα σηματοδοτεί την κοινή δέσμευση για μια στενότερη και ισχυρότερη συνεργασία, ενισχύοντας την ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.
Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και ότι οι διαβουλεύσεις την Τετάρτη θα περιλάμβαναν μια σειρά από τομείς, όπως ασφάλεια, άμυνα, διαχείριση κρίσεων, επιβολή του νόμου, ενέργεια, εκπαίδευση, πολιτισμός, εμπόριο και επενδύσεις.
- «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για να μεταφέρουμε τη διμερή μας σχέση στο επόμενο επίπεδο και εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτές τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα και υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να το επιδιώξουμε», σημείωσε.
Μίλησε για την κοινή δέσμευση, τις κοινές αξίες σε σχέση με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε περιόδους κατά τις οποίες αμφισβητείται η διεθνής τάξη, για παράδειγμα στην Ουκρανία, «όπου η επιθετικότητα και ο αναθεωρητισμός επανεμφανίζονται ως επιλογή”, για να σημειώσει πως “εκεί η ακλόνητη δέσμευση στις βασικές αξίες στις οποίες εδράζεται η διεθνής κοινότητα είναι υψίστης σημασίας».
Υπογράμμισε επίσης τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ στη θέση αρχών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κόμπος συνέχισε λέγοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, η εταιρική σχέση βασίζεται στη δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή όπου τα πράγματα είναι ασταθή και πολύπλοκα.
«Και σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος είναι σημείο αναφοράς όσον αφορά τη σταθερότητα», σημείωσε, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία “Αμάλθεια”, στο σχέδιο εκκένωσης ΕΣΤΙΑ καθώς και σε πολυάριθμες πρωτοβουλίες τριμερούς συνεργασίας στη Μεσόγειο και στην περιοχή γενικότερα.
- Ο ΥΠΕΞ είπε ότι οι διαβουλεύσεις αυτές θα διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας στη θαλάσσια ασφάλεια, στην κυβερνοασφάλεια και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα τονίσουν τη σημασία του εκπαιδευτικού κέντρου Cyclops στη Λάρνακα.
Στον αμυντικό τομέα, συνέχισε, οι συνομιλίες θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευση για ενίσχυση της εταιρικής σχέσης και θα συμπεριλάβουν τον διμερή οδικό χάρτη στην αμυντική συνεργασία. Ο κ. Κόμπος πρόσθεσε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο το 2020 υπήρξε ένα ορόσημο και θα πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της παράτασης της περιόδου αυτής.
Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία μεταξύ της κυπριακής Αστυνομίας και του FBI για την καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης και της αποφυγής κυρώσεων και πρόσθεσε ότι ο διάλογος προσφέρει μια ευκαιρία για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
Αναφέρθηκε και στο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί για το πρόγραμμα υποτροφιών Fullbright για καθηγητές αγγλικής γλώσσας και είπε πως ο κύριος στόχος είναι να υπάρξει σύντομα κατάληξη και στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια στις ΗΠΑ.
- Ο Αμερικανός αξιωματούχος στις δηλώσεις του είπε ότι είναι ενθουσιασμένος που βρίσκεται εδώ για τον πρώτο στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
«Και το να είσαι μέρος αυτού του διαλόγου είναι σαν να είσαι μέρος μιας ιστορικής συγκυρίας», σημείωσε.
Αναφέρθηκε και στην σπουδαία εργασία στο κέντρο Cyclops στη Λάρνακα και στο Μνημόνιο Συνεννόησης για επέκταση του προγράμματος Fulbright και αύξηση του αριθμού των καθηγητών που διδάσκουν την αγγλική, προσθέτοντας ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες γεννούν ευκαιρίες για τις κοινωνίες και στις δύο χώρες.
Μίλησε και για την αμυντική συνεργασία και την συνεργασία σε τομείς επενδύσεων προσθέτοντας ότι «σήμερα είναι η αρχή ενός ακόμη μεγαλύτερου ταξιδιού». Εξήρε επίσης το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο βαθμό συνεργασίας τα τελευταία χρόνια.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/MK
ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου