Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Mε μυστηριώδεις πυραύλους θα επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν; Το όπλο που ελάχιστες χώρες έχουν


Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός πολύ ιδιαίτερου όπλου του Ισραήλ

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διέρρευσαν στο Διαδίκτυο. Περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα χτύπημα στο Ιράν γύρω στις 15-16 Οκτωβρίου.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές αναφορές είναι εκείνη σχετικά με την προετοιμασία των βαλλιστικών πυραύλων ALBM (Air-launched Balistic Missiles). Αυτά τα δεδομένα βασίζονται σε δορυφορικές φωτογραφίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η έκθεση περιγράφει επιχειρήσεις με αεροβαλλιστικούς πυραύλους σε βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με το έγγραφο, από τις 8 Οκτωβρίου 2024, οι βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εκπαιδευτεί με τουλάχιστον 16 πυραύλους Golden Horizon και τουλάχιστον 40 πυραύλους Rocks.

Τι είδους πύραυλοι είναι αυτοί;

Ο πύραυλος Rocks παράγεται από την εταιρεία Rafael. Τον παρουσίασε για πρώτη φορά ανοιχτά πριν από πέντε χρόνια, το 2019, στο Indian Air Show.

Ο πύραυλος Rocks είναι ένας προηγμένος πύραυλος αέρος-εδάφους με "εκτεταμένο βεληνεκές". Το συγκεκριμένο εύρος δεν αποκαλύπτεται. Μπορεί να εκτοξευθεί από αεροσκάφη F-16 και F-35, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία με τις IDF. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκει με ακρίβεια σταθερούς ή κινητούς στόχους που βρίσκονται στο έδαφος ή κρυμμένοι υπόγεια, ακόμη και σε περιβάλλοντα με εμπλοκή GPS.

Οι πύραυλοι Rocks είναι ικανοί για υπερηχητικές ταχύτητες και είναι ανθεκτικοί σε ηλεκτρονικές παρεμβολές. Εκτοξεύονται από μεγάλη απόσταση, πολύ πέρα ​​από το βεληνεκές των εχθρικών συστημάτων αεράμυνας.

Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με διεισδυτική ή ισχυρά εκρηκτική κεφαλή και καθοδηγείται με χρήση ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα. Ο πύραυλος λειτουργεί αυτόνομα, είναι προγραμματισμένος εκ των προτέρων και στο τελικό στάδιο της τροχιάς χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηλεκτρο-οπτικής καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένων αλγορίθμων αναγνώρισης εικόνας στόχου.

Αυτό είναι ένα όπλο υψηλής ακρίβειας: η πιθανή κυκλική εκτροπή του βλήματος είναι μόνο 3 μέτρα. Δηλαδή, όταν εκτοξεύονται, το 50% τέτοιων βλημάτων πέφτουν σε κύκλο ακτίνας 3 μέτρων, που περιγράφεται γύρω από τον στόχο.

Όσο για τους πυραύλους Golden Horizon, πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι τότε μοντέλο. Ούτε η Rafael ούτε άλλες αμυντικές ανησυχίες το παρουσίασαν ανοιχτά. Τα ξένα μέσα δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος αναλόγου του Rocks, μόνο μεγαλύτερο και πιο ισχυρό.

Ένα όπλο που μόνο λίγοι έχουν

Κατ' αρχήν, μόνο λίγες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, διαθέτουν αεροβαλλιστικούς πυραύλους σε λειτουργία. Οι συμβατικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους πετούν από το έδαφος σε μεγάλο υψόμετρο και στη συνέχεια κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα κατά μήκος μιας βαλλιστικής τροχιάς προς τον στόχο.

Ήταν ακριβώς αυτοί οι πύραυλοι που το Ιράν επιτέθηκε δύο φορές στο Ισραήλ. Σύμφωνα με αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ έχει επίσης τέτοια όπλα - αυτοί είναι οι πύραυλοι Jericho.

Οι αεροβαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται από ένα αεροσκάφος και στη συνέχεια ακολουθούν μια τροχιά παρόμοια με αυτή ενός βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύεται από το έδαφος, με ανοδική επιτάχυνση που εμφανίζεται μόλις ο πύραυλος είναι ήδη στον αέρα.

Τέτοιοι πύραυλοι είναι κατάλληλοι για πλήγμα απομακρυσμένων και προστατευμένων στόχων από τον αέρα. Ένα αεροσκάφος που μεταφέρει έως και δύο από αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους μπορεί να απογειωθεί από το έδαφός του, να κλείσει την απόσταση από τον στόχο και να εκτοξεύσει πυραύλους από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Αυτό μειώνει τον κίνδυνο για τα αεροσκάφη και τους πιλότους επειδή δεν θα χρειαστεί να εισέλθουν στον εχθρικό εναέριο χώρο. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν επίσης να γίνουν αποτελεσματικοί ενάντια ακόμη και στις πιο προηγμένες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων.

Πολλά σύγχρονα συστήματα αεράμυνας είναι ευάλωτα σε τέτοια όπλα. Δεν μπορούν να χτυπήσουν ένα αεροσκάφος πέρα ​​από το βεληνεκές τους και δεν είναι πάντα αποτελεσματικά στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.

«Η χρήση ενός αεροβαλλιστικού πυραύλου σάς επιτρέπει να επιτεθείτε σε έναν στόχο χωρίς να εισέλθετε στον εναέριο χώρο του που προστατεύεται από αεράμυνα», λέει ο Tal Inbar, ανώτερος συνεργάτης της Missile Defense Advocacy Alliance. «Αυτό καθιστά δυνατό το χτύπημα από απροσδόκητες, απρόβλεπτες κατευθύνσεις, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα χτυπήματος στόχων ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν σύγχρονα συστήματα αναχαίτισης».

Αλλά υπάρχει επίσης ένα μειονέκτημα - περιορισμοί μεγέθους και βάρους. Τα μαχητικά F-16 και F-35 μπορούν να μεταφέρουν μόνο έναν πολύ περιορισμένο αριθμό αεροβαλλιστικών πυραύλων, ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος τους (περίπου δύο έως τέσσερις).

Ο Inbar επισημαίνει ότι σε σύγκριση με έναν συμβατικό βαλλιστικό πύραυλο, τέτοιοι πύραυλοι είναι σχετικά μικροί και πολύ φθηνοί. Η εμβέλειά τους δεν εξαρτάται μόνο από τον κινητήρα τους: μεταφέρονται στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής με το αεροσκάφος.

«Τέτοιοι πύραυλοι χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας, ακόμη και του Ιράν: ένας βαλλιστικός πύραυλος προσαρμοσμένος για εκτόξευση από αεροσκάφος επιδείχθηκε από το IRGC πριν από αρκετά χρόνια», λέει ο Inbar.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο εξωτερικό, πύραυλοι αυτού του τύπου έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ στο παρελθόν, για παράδειγμα, ως απάντηση στην ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024. Εβδομάδες αργότερα, το Ισραήλ εκτόξευσε έναν πύραυλο από εναέριο χώρο έξω από το Ιράν και χτύπησε ένα ραντάρ αεράμυνας. Προφανώς επρόκειτο για πύραυλο μοντέλο Rocks ή παρόμοιο.

Ένας άλλος ισραηλινός αεροβολιστικός πύραυλος είναι ο Air LORA της εταιρείας Aerospace Industry, ο οποίος ανακοινώθηκε επίσημα μόλις τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για έναν προηγμένο πύραυλο αέρος-εδάφους που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί χτυπήματα ακριβείας σε στρατηγικούς στόχους, όπως βάσεις της πολεμικής αεροπορίας και σημαντικά κτίρια.

Λειτουργεί σε υπερηχητικές ταχύτητες και διαθέτει δορυφορικό ή αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης με προστασία από ηλεκτρονικές παρεμβολές. Ένας τέτοιος πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, μέρα ή νύχτα, και χτυπά στόχους μέσα σε λίγα λεπτά.


ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου