Σε μια ομιλία μέσω βίντεο, ο ταξίαρχος Αλ Ατζάμι αλ Ατίρι, διοικητής του τάγματος Αμπού Μπακρ αλ Σιντίκ στο Ζιντάν, εξέφρασε τη βαθιά του δυσαρέσκεια για την τρέχουσα κατάσταση που αντικρίζει η χώρα, περιγράφοντάς την ότι «έγινε εστία αποικιοκρατίας, μισθοφόρων και προδοτών», σύμφωνα με την Akhbar Libya24.
Στην πατριωτική του ομιλία που απευθύνεται σε όλους τους Λίβυους, ο Αλ Ατίρι τόνισε την ανάγκη να κινηθούν γρήγορα για να βρεθούν ριζικές λύσεις σε αυτήν την κατάσταση, η οποία απειλεί τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας.
Η κατοχή και οι μισθοφόροι: μια επιβεβλημένη πραγματικότητα
Ο Αλ Ατίρι αποκάλυψε τρομακτικά γεγονότα που σχετίζονται με την ξένη παρουσία στη Λιβύη, καθώς ανέφερε την παρουσία περισσότερων από 15 ξένων βάσεων στο λιβυκό έδαφος, εκτός από την παρουσία περισσότερων από 500.000 μισθοφόρων.
Αυτοί οι αριθμοί ενσωματώνουν την έκταση της ξένης παρέμβασης στη Λιβύη, η οποία τον ώθησε να απευθύνει επείγουσα έκκληση σε όλους τους Λίβυους να αναλάβουν δράση εναντίον αυτής της νέας αποικιοκρατίας, η οποία εκδηλώνεται με την παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στα λιβυκά εδάφη.
- Ο Al-Atiri καλεί για ένα συνεχές ειρηνικό κίνημα ενάντια στην ξένη κατοχή και τους μισθοφόρους στη Λιβύη και απαιτεί ένα φόρουμ «επανένωσης» για να ενοποιηθούν οι τάξεις, προειδοποιώντας κατά της μετατροπής του κινήματος σε στρατιωτικό.
Κάλεσμα για ειρηνικό κίνημα πολιτών
Ο Αλ-Ατίρι τόνισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός ειρηνικού κινήματος πολιτών, που δεν περιορίζεται σε μία ή δύο μέρες, αλλά μάλλον ενός συνεχούς κινήματος με στόχο την εκδίωξη αυτών των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
Κάλεσε επίσης τη διοργάνωση ενός εθνικού φόρουμ με τίτλο «Φόρουμ για να επανενωθούμε, να ενοποιήσουμε τη λέξη και να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας», ώστε να είναι μια πλατφόρμα για τους Λίβυους να εκφράσουν την απόρριψή τους για την κατοχή και τους μισθοφόρους και να απαιτήσουν τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.
Ένα κίνημα πολιτών που μπορεί να μετατραπεί σε στρατιωτικό
Παρά την έκκλησή του για ειρήνη, ο Αλ Ατίρι δεν απέκλεισε τη στρατιωτική επιλογή σε περίπτωση που η κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Λιβύων.
Επισήμανε ότι το ειρηνικό κίνημα μπορεί να μετατραπεί σε στρατιωτικό κίνημα εάν χρειαστεί, κάτι που απαιτεί τη χρήση όπλων και τη διενέργεια συγκεκριμένων επιχειρήσεων κατά ξένων βάσεων και κατακτητών.
Ο Αλ Ατίρι εξήγησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε αυτή την ξένη επέμβαση, ασκώντας σκληρή κριτική στην ηγεσία του Λιβυκού Στρατού επειδή δεν πήρε αποφασιστική στάση απέναντι σε αυτές τις ξένες βάσεις.
Εκλογές: η ιδανική λύση για την αποκατάσταση της Λιβύης
Εκτός από την έκκληση για απέλαση ξένων δυνάμεων, ο Αλ-Ατίρι ζήτησε να διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές το συντομότερο δυνατό.
Εξήγησε ότι οι εκλογές είναι η ιδανική λύση για την αποκατάσταση του κύρους της Λιβύης και την ενοποίηση των τάξεων της.
Τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στη Βουλή και την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών, προσθέτοντας ότι το ειρηνικό κίνημα πρέπει να συγκεντρωθεί μπροστά από την κυβέρνηση και τα κεντρικά γραφεία του κοινοβουλίου για να απαιτήσει εκλογές και να δημιουργήσει μια ενιαία κυβέρνηση.
Προειδοποίησε επίσης ότι η αποτυχία ανταπόκρισης σε αυτά τα αιτήματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική ανυπακοή που παραλύει το κίνημα στη χώρα και κλείνει όλα τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.
Ο Αλ Ατίρι απηύθυνε επίσης ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο και στους συναδέλφους του στρατιώτες, ρωτώντας για τη θέση τους σχετικά με τις ξένες δυνάμεις που κατέχουν το λιβυκό έδαφος, θεωρώντας ότι το να φοράς τάξεις και μετάλλια δεν θεωρείται υπερηφάνεια όσο η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή. Κάλεσε επίσης τους Λίβυους να βγουν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου για να το καταγγείλουν.
Η Libyan Security Monitor αναφέρει ότι στις 7 Οκτωβρίου, ο ηγέτης της πολιτοφυλακής του Ζιντάν Αλ Ατζάμι αλ Ατίρι συνελήφθη από πράκτορες της τοπικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (ISA) με έδρα την Τρίπολη, στο συνοριακό πέρασμα Ουαζίν – Ντεχίμπα ενώ επέστρεφε από ιατρική περίθαλψη στην Τυνησία.
Στις 8 Οκτωβρίου το απόγευμα, ο αλ Ατίρι απελευθερώθηκε μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων. Όταν έφτασε στο Ζιντάν, σε μια ομιλία του ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που κινητοποιήθηκε για αυτόν μετά τη σύλληψή του. Ο Αλ-Ατίρι είπε ότι οι Λίβυοι είναι ένας λαός και έχουν μια αίσθηση συνοχής. Ελπίζει ότι αυτή η κατάσταση θα ήταν η αρχή της επανένωσης.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου