Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Εκεχειρία στον Λίβανο: Τελικά μετά από 1,5 μήνα σφυροκόπημα του Ισραήλ πόσο λαβωμένη είναι η Χεζμπολάχ


Η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ήρθε να βάλει τέλος σε έναν αιματηρό πόλεμο που διήρκεσε πάνω από 13 μήνες.

Μέχρι τώρα σχεδόν 4.000 μαχητές της Χεζμπολάχ και Λιβανέζοι άμαχοι καθώς και πάνω από 100 Ισραηλινοί στρατιώτες και άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ 1,2 εκατ. Λιβανέζοι και περίπου 60.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αλλά ένα από τα βασικά ερωτήματα μετά την επίτευξη της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός είναι σε ποιο βαθμό η λαβωμένη σιιτική πολιτοφυλακή θα απειλήσει εκ νέου το Ισραήλ, εφόσον καταφέρει να ανασυνταχθεί και να επανεξοπλιστεί.

Όταν ξεκίνησε η Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου τις εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ ήταν μια από τις πιο ισχυρές πολιτοφυλακές στο πλανήτη με περίπου 30.000 μαχητές και άλλους 20.000 εφέδρους, ένα οπλοστάσιο που αριθμούσε περί τις 150.000 ρουκέτες και πυραύλους και ένα δίκτυο διάσπαρτων οχυρωμένων θέσεων και τούνελ στον Λίβανο. Ορισμένα από τα οπλικά της συστήματα ήταν τηλεκατευθυνόμενα, επιτρέποντάς της να στοχοθετεί καλύτερα στρατιωτικούς στόχους, αεροδρόμια και κρίσιμες υποδομές στο Ισραήλ, ενώ οι μαχητές της Χεζμπολάχ, εκπαιδευμένοι από το Ιράν, διέθεταν μεγάλη μάχιμη εμπειρία πολεμώντας επί χρόνια στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Αλλά τον τελευταίο χρόνο το Ισραήλ κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στη Χεζμπολάχ αποδυναμώνοντάς την. Τον Σεπτέμβριο πυροδότησε εξ’ αποστάσεως χιλιάδες συσκευές επικοινωνίας μελών της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών εξ’ αυτών και επιδόθηκε σε μια συστηματική εκστρατεία εξόντωσης ανώτερων και ανώτατων στελεχών της οργάνωσης, του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, συμπεριλαμβανομένου.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν επίσης τον θάνατο χιλιάδων μαχητών της Χεζμπολάχ, αλλά και την καταστροφή, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, του μισού οπλοστασίου της σε ρουκέτες και πυραύλους καθώς και σηράγγων και οχυρωματικών θέσεων κατά μήκος της μεθορίου του Ισραήλ με τον Λίβανο. Και μολονότι η Χεζμπολάχ είναι ακόμη σε θέση να εξαπολύει μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ, οι απώλειες που υπέστη είναι μεγάλες και σήμερα είναι πολύ πιο αδύναμη απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο με την ηγεσία της αποδιοργανωμένη και το κύρος της να έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα.

Θα μπορέσει να επανεξοπλιστεί η Χεζμπολάχ;

Μολαταύτα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, όπως εκτιμά το Foreign Policy, ότι η Χεζμπολάχ θα επιχειρήσει όχι μόνον να αποκαταστήσει, αλλά και να αναβαθμίσει ποιοτικά το οπλοστάσιό της.

Μετά τον πόλεμο του 2006 της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ, το Ιράν βοήθησε οικονομικά και στρατιωτικά τον πληρεξούσιό του στο Λίβανο και το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης εξακολουθεί να τον θεωρεί ως πολύτιμο σύμμαχο κατά του εβραϊκού κράτους, πολυτιμότερο μάλιστα από την ακόμη πιο αποδυναμωμένη Χαμάς. Ως εκ τούτου η Τεχεράνη πιθανώς θα προμηθεύσει τη Χεζμπολάχ με περισσότερα τηλεκατευθυνόμενα οπλικά συστήματα, που θα είναι αποτελεσματικότερα κατά του Ισραήλ, ενώ η σιιτική οργάνωση θα επιδιώξει να ανασυνταχθεί φοβούμενη μια νέα σύρραξη με το Ισραήλ, αλλά και για να διατηρήσει το ρόλο της ως κράτους εν κράτει στον Λίβανο.

Αστάθμητος παράγοντας σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ο ρόλος της Ρωσίας. Η Χεζμπολάχ είχε συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία προκειμένου να διατηρηθεί ο Άσαντ στην εξουσία και η Μόσχα προσέγγισε ακόμη περισσότερο την Τεχεράνη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Το Ισραήλ εντόπισε μεγάλες ποσότητες ρωσικών όπλων στα χέρια της Χεζμπολάχ, που ενδεχομένως να προέρχονται από τη Συρία. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την ανάλυση του FP, η Μόσχα να αποφασίσει στο πλαίσιο της αντιαμερικανικής εξωτερικής της πολιτικής, να αυξήσει τη βοήθεια προς την Τεχεράνη γνωρίζοντας ότι μέρος αυτής της βοήθειας μπορεί να καταλήξει στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη στις απώλειες του πληρεξουσίου της στον Λίβανο;

Η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ πλήττει και το Ιράν, αφού η λιβανέζικη οργάνωση ήταν στην πρώτη γραμμή του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» της Τεχεράνης και των πληρεξουσίων της (Χαμάς, Χούθι, πολιτοφυλακές στο Ιράκ και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή).

Αλλά και το ίδιο το Ιράν ενεπλάκη το τελευταίο διάστημα σε σύγκρουση με το Ισραήλ και βγήκε με πληγωμένο το γόητρό του από την αναμέτρηση, αφού το μεγαλύτερο μέρος των πυραύλων που εξαπέλυσε αναχαιτίστηκαν, ενώ τα ισραηλινά πλήγματα ακριβείας κονιορτοποίησαν συστοιχίες αεράμυνας της Τεχεράνης και άλλους πρώτης γραμμής στρατιωτικούς στόχους.

Ως εκ τούτου, πέραν της Χεζμπολάχ η Τεχεράνη αναμένεται να αυξήσει την υποστήριξη και στους Χούθι της Υεμένης, που επιμένουν στις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ασαφές, ωστόσο, παραμένει κατά πόσον θα επιδιώξει να αναπτύξει το ύστατο μέτρο αποτροπής, ένα πυρηνικό όπλο, υπό την πίεση των απωλειών της και της εχθρικής ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ που επιστρέφει τον Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο.

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου