«Με αυτή τη νέα κανονικότητα των τελευταίων σχεδόν 20 μηνών, από τον Απρίλιο του 23 μέχρι σήμερα, των μη παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου μέσω μαχητικών, γίνονται παραβιάσεις περιορισμένες μέσω drones αλλά όχι μέσω μαχητικών, φαίνεται λοιπόν ότι ένα κομμάτι του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας δεν ικανοποιείται με αυτό» επισήμανε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, για παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Βέρνης από την Ελλάδα.
«Παρατηρώντας ότι ο ίδιος ήταν που πριν από 24, 48 ώρες,, είχε πει ότι με την Ελλάδα προσπαθούμε και έχουμε καταφέρει να βρούμε ένα modus operandi και πως τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, δεν ξέρω τι μύγα τον τσίμπησε ή άλλο έντομο. Αυτό που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Να μας πει δηλαδή σε τι συνίσταται η παραβίαση από ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις θαλάσσιες έρευνες. Αναφέρεται προφανώς στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Έχει μπερδευτεί μάλλον με τον χάρτη, γιατί πολύ απλά η Τουρκία, αρκεί κανείς να έχει τον χάρτη, δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ, ούτε κάποιος να είναι εξπέρ του διεθνούς δικαίου ή του δικαίου της θάλασσας για να κατανοήσει ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται νοτίως της Κρήτης. Το γεγονός ότι η Τουρκία επικαλείται την ύπαρξη της Γαύδου και προσπαθεί να το συνδέσει αυτό με το οθωμανικό της παρελθόν και να επινοήσει από εκεί κάτι το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το Δίκαιο της Θάλασσας, νομίζω την εκθέτει» ανέφερε αρχικά ο κ. Φίλης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.
Προφανώς στηρίζεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο ισχυρισμός Γκιουλέρ, σημείωσε ο κ. Φίλης, ωστόσο ανέφερε πως «αν δούμε το χάρτη, οι έρευνες αυτή τη στιγμή είναι στα δυτικά και όχι στα ανατολικά της Κρήτης, ενώ το τουρκολιβυκό μνημόνιο παρανόμως περνάει και παραβιάζει ένα κομμάτι στα ανατολικά της Κρήτης. Οι έρευνες γίνονται στην άλλη πλευρά, δηλαδή στην πλευρά η οποία είναι πιο κοντά στην Ιταλία και λογικότερο θα ήταν η Ιταλία να ζητούσε τον λόγο από την Ελλάδα, όχι ότι αυτό είναι νόμιμο, αλλά γεωγραφικά, μιλώντας χωροταξικά, πάρα η Τουρκία».
«Οι Τούρκοι πολλές φορές αυτό το οποίο κάνουν είναι όχι να προκαταλαμβάνουν, αλλά να μας προειδοποιούν για το τι θα ακολουθήσει. Δεν θα υποβίβαζα, δεν θα υποβάθμιζα αυτό το οποίο ειπώθηκε, σε περίπτωση που δούμε να έχει μία συνέχεια. Κρατάω μικρό καλάθι. Να δούμε τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αν θα πιαστεί κάποιος από αυτό για να το επαναφέρει» συμπλήρωσε.
«Πολύ εύθραυστη η συμφωνία της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου»
Όσο αφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και Χεζμπολάχ, ο κ. Φίλης τη χαρακτήρισε ως μία «πολύ εύθραυστη συμφωνία».
«Δεν είμαι ο πρώτος που το ακούτε, που το διαβάζετε. Όλοι το έχουν πει αυτό εξαρχής. Ακόμα και αν δει κανείς τον τρόπο που ο Νετανιάχου θα ήθελε να την εμφανίσει, να την παρουσιάσει στους συμπατριώτες του, μπορεί να καταλάβει ότι δεν την πολυπιστεύει αυτή τη συμφωνία, όμως είναι κάτι που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας και ελπίζουμε ότι δεν θα παραβιαστεί. Και βέβαια η παραβίαση της συμφωνίας μπορεί να προκύψει ακόμα και από προβοκάτσια, από αυτούς δηλαδή οι οποίοι δεν θέλουν να τη συμφωνία αυτή να υλοποιείται. Και πιστέψτε με, υπάρχουν αρκετοί και στις δύο πλευρές και από την πλευρά της Χεζμπολάχ και από την πλευρά του Ισραήλ που θα ήθελαν αυτή η συμφωνία να τιναχθεί στον αέρα».
Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό ζήτημα και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Φίλης ανέφερε τα εξής. «Είναι θέμα προσέγγισης. Η Ελλάδα τήρησε εξαρχής μια στάση αρχών σε σχέση με το ουκρανικό. Έχουμε μία χώρα που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, εισβάλλει σε μία άλλη. Κάτι μας θυμίζει αυτό, έστω και με άλλες αναλογίες το 74 στην Κύπρο. Επίσης έχουμε μία Τουρκία η οποία εξακολουθεί να είναι αναθεωρητική, δεν έπαψε να είναι αναθεωρητική μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και εμείς με το βλέμμα στραμμένο προς τα εκεί, θέλουμε να τηρήσουμε μία στάση, όταν είμαστε χώρα που κραδαίνουμε τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό στην Ουκρανία, να δείχνουμε την προσήλωσή μας σε αυτό».
Σε ό,τι αφορά την έκβαση του πολέμου, ο κ. Φίλης σημείωσε πως έχοντας έναν εκλεγμένο πλέον πρόεδρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους την επιθυμία του να δώσει λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή, όλα τα μέρη επιχειρούν να επανατοποθετηθούν απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προσπαθοώντας να κερδίσουν κάτι περισσότερο ενόψει αυτού που εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει, τη διαπραγμάτευση.
«Αν δηλαδή, πριν από λίγους μήνες λέγαμε ότι θα ήθελαν η Ουκρανία και η Ρωσία για τους δικούς τους λόγους να βρουν ένα modus operandi τέλος πάντων, ακόμα και μία λύση, δεν θα το πολυπιστεύαμε και δεν το βλέπαμε να συμβαίνει άλλωστε και δεν υπήρχε και πίεση. Τώρα υπάρχει η πίεση του παράγοντα Τραμπ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου