HΡωσία και το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας ανακοίνωση ότι η Ουκρανία για πρώτη φορά εκτόξευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους οποίους είχε προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία και το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας δήλωσαν ότι η Ουκρανία για πρώτη φορά εκτόξευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους οποίους είχε προμηθευτεί από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της χώρας, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν έξι πυραύλους ATACMS τη νύχτα στην περιοχή του Μπριάνσκ στη Ρωσία και από αυτούς οι τέσσερις αναχαιτίστηκαν.
Όπως επισημαίνει το Κρεμλίνο, θραύσματα πυραύλου έπεσαν στο έδαφος της στρατιωτικής εγκατάστασης, προκαλώντας πυρκαγιά. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν προκλήθηκε πυρκαγιά ή καταστροφή.
Αν η είδηση επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση την 1.000η ημέρα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει ακόμη επισήμως.
Το Κίεβο δήλωσε απλά, αναφέρει το Reuters, ότι έπληξε μια ρωσική αποθήκη όπλων περίπου 110 χιλιόμετρα (70 μίλια) εντός της Ρωσίας και προκάλεσε δευτερογενείς εκρήξεις. Δε διευκρίνισε ποια όπλα είχε χρησιμοποιήσει.
Το Κίεβο επιτέθηκε για πρώτη φορά εντός της Ρωσίας με πύραυλο ATACMS
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν επίθεση κατά παραμεθόριας περιοχής εντός εδάφους της Ρωσίας, για πρώτη φορά με αμερικανικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το ουκρανικό μέσο RBC Ukraine, το οποίο επικαλείται ως πηγή αξιωματούχο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το RBC Ukraine, το χτύπημα έπληξε μια στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Καρατσέφ στην περιοχή Μπριάνσκ, που απέχει περί τα 130 χλμ. από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
H επίθεση είχε στόχο κέντρο logistics του ρωσικού στρατού «και το χτύπημα ήταν απόλυτα επιτυχές».
Να σημειωθεί ότι το χτύπημα έγινε ώρες πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράψει διάταγμα που επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που η Ουκρανία χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους.
«Πράγματι, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ATACMS για να πλήξει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε σε ένα στόχο στην περιοχή Μπριάνσκ, ο οποίος χτυπήθηκε με επιτυχία», σημείωσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κέντρου αντιπληροφόρησης της Ουκρανίας, στις αποθήκες που έγιναν στόχος υπήρχαν βλήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων όλμων από τη Βόρεια Κορεά.
Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είχαν γίνει στόχος ουκρανικής επίθεσης και τον Οκτώβριο, αλλά τότε είχαν χρησιμοποιηθεί drones, με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να αναφέρει τότε ότι τέτοια χτυπήματα δημιουργούν προβλήματα ανεφοδιασμού στον εχθρό και μειώνουν τις επιθετικές δυνατότητές του.
Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για ευρύτερη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία
Πηγή: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη (19/11) διάταγμα για ευρύτερη χρήση πυρηνικών όπλων, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, σε μια ανανέωση του διατάγματος που είχε υπογράψει και πάλι ο Ρώσος πρόεδρος το 2020.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μη πυρηνικό κράτος αλλά με τη συμμετοχή πυρηνικού κράτους θα θεωρείται κοινή επίθεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα «οι Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής» με το σχετικό έγγραφο να έχει δημοσιευθεί στην κυβερνητική ιστοσελίδα.
Όπως αναφέρει το Tass, η βασική αρχή του δόγματος είναι ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν την έσχατη λύση για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας. Ταυτόχρονα, λόγω της εμφάνισης νέων στρατιωτικών απειλών και κινδύνων, η Ρωσία έπρεπε να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους που επιτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων, προσθέτει.
Ειδικότερα, διευρύνθηκε η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή.
«Η λίστα των στρατιωτικών απειλών για την εξουδετέρωση των οποίων είναι αναγκαίες τέτοιες ενέργειες έχει επικαιροποιηθεί. Η επίθεση από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας, θα θεωρείται κοινή επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, η πυρηνική απάντηση της Ρωσίας προβλέπεται σε περίπτωση κρίσιμης απειλής της κυριαρχίας της ακόμη και με συμβατικά όπλα, σε περίπτωση επίθεσης κατά της Λευκορωσίας ως κράτους μέλους της Ένωσης, σε περίπτωση μαζικής εκτόξευσης στρατιωτικών αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων αεροσκαφών και διέλευσής τους από τα ρωσικά σύνορα», καταλήγει το δημοσίευμα αναφερόμενο στο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου