Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επιστροφή Τραμπ φέρνει αβεβαιότητα αλλά και την προοπτική συνομιλιών


Η Ουκρανία συμπλήρωσε την Τρίτη 1.000 ημέρες από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, με τα στρατεύματα να μάχονται σε πολλά μέτωπα, το Κίεβο να πολιορκείται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραυλικές επιδρομές και τους αξιωματούχους να προετοιμάζονται για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Σε μια τελευταία κίνηση υποστήριξης πριν την αποχώρησή του από το αξίωμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων εναντίον στόχων βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας, περιορίζοντας ενδεχομένως τις επιλογές της Μόσχας για επιθέσεις και ανεφοδιασμό του μετώπου.

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ωστόσο ότι η αλλαγή αυτή δεν θα είναι αρκετή από μόνη της για να αλλάξει την πορεία του πολέμου ενώ ενδεχομένως αναμένονται κι άλλες μεταβολές στη στάση των ΗΠΑ όταν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία, έχοντας δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε σήμερα ένα βίντεο με απόσπασμα από τις σημαντικότερες στιγμές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του στην οποία ανακοίνωνε την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Τότε, είχε δηλώσει: "Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε δυνατοί, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα τους νικήσουμε (όλους)".

Έκτοτε, χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες σκοτωθήκαν, πάνω από 6 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και ζουν ως πρόσφυγες στο εξωτερικό και ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή από ξηρά, θάλασσα και αέρα η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τη μεγαλύτερη σύγκρουση στο εσωτερικό της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η προοπτική συνομιλιών οδηγεί σε κλιμάκωση 

Η αίσθηση της κλιμάκωσης είναι αισθητή καθώς η Μόσχα και το Κίεβο πιέζουν να βελτιώσουν τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης πριν από τις όποιες συνομιλίες για μια ειρηνική διευθέτηση.

Ήδη ενισχυμένη από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βορειοκορεατικά βλήματα πυροβολικού και βαλλιστικούς πυραύλους, η Ρωσία έχει τώρα αναπτύξει 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες, μερικοί από τους οποίους το Κίεβο λέει ότι συγκρούστηκαν με τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει ένα μέρος της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Κιέβου δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει τη δυνατότητα να στείλει 100.000 στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα από τα ισχυρότερα στρατεύματα της Ουκρανίας προσπαθούν να κρατήσουν αυτό το μικρό κομμάτι της ρωσικής επικράτειας, το οποίο κατέλαβε τον Αύγουστο ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Η Μόσχα έπληξε την Κυριακή ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, εκτοξεύοντας 120 πυραύλους και 90 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο μεγαλύτερο μπαράζ επιθέσεων από τον Αύγουστο.

Διαπραγματεύσεις στον ορίζοντα

Η επανεκλογή του Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει την κλίμακα της αμερικανικής βοήθειας, θέτει υπό αμφισβήτηση το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά του Πούτιν, αλλά αυξάνει επίσης την προοπτική συνομιλιών για τον τερματισμό των μαχών. 

Ο  Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστεί ο πόλεμος το επόμενο έτος με διπλωματικά μέσα. Αλλά δημοσίως δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα στις διαπραγματευτικές θέσεις των εχθρών.

Το Κίεβο απαιτεί εδώ και καιρό την πλήρη απόσυρση της Ρωσίας από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση ανάλογες με την ένταξη στη συνθήκη αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ, για να αποτραπούν μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει όλες τις φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της από τις επαρχίες που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει μετά την εισβολή της.

Υπάρχουν ενδείξεις πέρα από την απλή επιστροφή του Τραμπ ότι η Δύση προετοιμάζεται για συνομιλίες. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τηλεφώνησε στον Πούτιν την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η κίνηση αυτή μείωσε την απομόνωση του Ρώσου ηγέτη. Είπε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης που κατέληξε σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πριν από μια δεκαετία. Αυτές οι συνομιλίες άφησαν την Ουκρανία χωρίς εγγυήσεις για την αποτροπή μιας ολοκληρωτικής επίθεσης. "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική ειρήνη".

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου