Εν όψει των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών των ΗΠΑ, φαίνεται να έχει ξεσπάσει το κίνημα 4Β και στη Δύση. Αποτελεί ένα κορεάτικο κίνημα πλήρους αποχής από τους άνδρες. Αμέτρητες, πλέον, γυναίκες δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σκοπεύουν να απομακρυνθούν από το ανδρικό φύλο και να δώσουν τέλος σε οποιαδήποτε επαφή -ερωτική ή μη- διατηρούσαν έως τώρα με άνδρες, ώστε να τους… τιμωρήσουν που ψήφισαν κόντρα στις δικές τους επιθυμίες.
Οι ενέργειες αυτές, ωστόσο, δεν αποτελούν κάποια πρωτοποριακή μέθοδο. Διαχρονικά, έχουν υπάρξει αρκετές ιστορικές καταγραφές, οι οποίες μαρτυρούν ότι οι γυναίκες ανέκαθεν εργαλειοποιούσαν τον σεξ με σκοπό να ασκήσουν πίεση στο ανδρικό φύλο ώστε να υποταχθεί στα θέλω τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κίνημα The Kiss of Prohibition, κατά τη Βικτωριανή εποχή, όπου γυναίκες αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους να μην έχουν καμία απολύτως ερωτική επαφή με άνδρα αν εκείνος κατανάλωνε την οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ. Μάλιστα, το μότο του κινήματος ήταν «Χείλη που αγγίζουν ποτό δεν θα αγγίξουν ποτέ τα δικά μου».
Συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή αποτελεί τη τελευταία γραμμή ενός ανώνυμου ποιήματος από τη Women’s Christian Temperance Union (WCTU), η οποία κατέληξε τόσο δημοφιλές μότο που τελικά το υιοθέτησαν οι γυναίκες της εποχής στο επιχείρημά τους να επιβάλλουν στους άνδρες… ποτοαπαγόρευση! Ωστόσο, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια ξεκάθαρη απειλή προς τους άνδρες: αν καταναλώνετε αλκοόλ, ξεχάστε το σεξ και άλλες ερωτικές περιπτύξεις.
Η παραπάνω φωτογραφία έχει σαρωθεί από το Mother [Eliza Daniel] Stewart, Memories of the Crusade, a Thrilling Account of the Great Uprising of the Women of Ohio in 1873, Against the Liquor Crime (Columbus: Wm. G. Hubbard & Co.:273- )
Σύμφωνα με τα BOTTLES, BOOZE, AND BACK STORIES, η προέλευση της φωτογραφίας λέγεται ότι ανάγεται τουλάχιστον στον Μάρτιο του 1873 και ίσως ήδη από το 1869. Το μότο όμως έχει αναφερθεί σε άρθρα εφημερίδων, περιοδικά και βιβλία. απεικονίζεται σε πλακάτ, πινακίδες και επαναλαμβάνεται σε ποιήματα και τραγούδια. Το «Χείλη που αγγίζουν το ποτό…» είχε μετατραπεί σε έμβλημα της εποχής.
Ακολουθεί μια συλλογή με αφίσες και εικόνες της εποχής:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου