Η Ακρόπολη με το Παλαιό Μουσείο (κάτω αριστερά) και τον αύλειο χώρο στον οποίο προβλέπεται σειρά έργων. |
Μια σειρά από έργα που προγραμματίζονται στην Ακρόπολη στην περιοχή πέριξ του Παλαιού Μουσείου.
Το μυκηναϊκό τείχος της Ακρόπολης, ένα τμήμα μόνον του οποίου, σώζεται. Το «Ιερό του Πανδίονος».
Η θεμελίωση του ναΐσκου που ήταν αφιερωμένος στην Ρώμη και τον Αύγουστο. Και βέβαια η διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης και η δημιουργία διαδρόμου επισκεπτών.
Μια σειρά από έργα, που προγραμματίζονται στην Ακρόπολη, στην περιοχή πέριξ του Παλαιού Μουσείου, έναν χώρο που παραμένει μη προσβάσιμος για το κοινό, παρά την ύπαρξη των αρχαίων καταλοίπων, που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Κι αυτό, παρ΄ότι μιλούν, όπως το τείχος της Μυκηναϊκής εποχής, που προστάτευε την Ακρόπολη από το 1200 π.Χ. ως το 480 π.Χ. για την ιστορία της, η οποία δεν άρχισε φυσικά στην Κλασική εποχή αλλά αιώνες νωρίτερα. Σήμερα εξάλλου, η περιοχή λειτουργεί κυρίως ως χώρος συγκέντρωσης και τακτοποίησης αρχιτεκτονικών και άλλων διάσπαρτων μελών από τα μνημεία της Ακρόπολης ενώ και το κτήριο του μουσείου παραμένει κλειστό.
Το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης με διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη γύρω του. |
Η αρχιτεκτονική μελέτη, που κατατέθηκε όμως στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει στόχο να αποκαταστήσει και την προσβασιμότητα στον χώρο αλλά και, για πρώτη φορά, να αναδείξει, πέραν των άλλων, αυτό το τμήμα του μυκηναϊκού τείχους που σώζεται σε μήκος 8 μέτρων (η εξωτερική πλευρά του διατηρείται σε ύψος 2,90 μ. περίπου) καθιστώντας αντιληπτή την διαχρονικότητα της ιστορίας του βράχου της Ακρόπολης.
Η διαδρομή των επισκεπτών
Σημαντική είναι και η διαμόρφωση διαδρομής των επισκεπτών, με την δημιουργία επίσης, ενός ενιαίου χώρου στάσης και ανάπαυλας – καθιστικά και κρήνη – την θέαση της περιοχής του ναού Ρώμης & Αυγούστου και την είσοδο στους χώρους υγιεινής. Σε γενικές γραμμές έτσι, μπαίνει μία τάξη σ΄αυτό το τμήμα του βράχου, που λόγω της συγκέντρωσης των διάσπαρτων αλλά και εξ αιτίας του κλειστού μουσείου βρίσκεται σε μία υποβαθμισμένη κατάσταση.
Τολμηρή ιδέα αλλά χρήσιμη συνιστά η κατασκευή πλατφόρμας πάνω από το μυκηναϊκό τείχος με δάπεδο από άθραυστο τζάμι, που θα προσφέρει στους επισκέπτες την δυνατότητα θέασης της μυκηναϊκής οχύρωσης, η οποία στο συγκεκριμένο σημείο έχει πλάτος περί τα 4 μέτρα.
Παράλληλα διαμορφώνεται και η ανατολική θύρα εξόδου από το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης στον αύλειο χώρο, αποτελούμενη από συρόμενες, αυτόματες υαλόθυρες, με κιγκλίδωμα ασφαλείας.
Η μελέτη εκπονήθηκε από το γραφείο MEAmuse S.A. – P. Tzonos, CEO, M. Scaltsa, για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών.
Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου