Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Μήνυμα Πούτιν στη Δύση ενόψει της επιστροφής Τραμπ το πυραυλικό χτύπημα στην Ουκρανία -Η ανάλυση του Guardian


Με τον Ντόναλντ Τραμπ επί θύραις του Λευκού Οίκου ήταν θέμα χρόνου ο Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαπολύσει τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας.

Ο Τζο Μπάιντεν και o Ρώσος πρόεδρος επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για την Ουκρανία ενόψει πιθανών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στη σκιά του Τραμπ, σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian.

Ούτε στο Κίεβο, ούτε στη Μόσχα γνωρίζουν τα σχέδια του Τραμπ, αλλά η κλιμάκωση του πολέμου τις τελευταίες ημέρες θα καθορίσει το νέο status quo όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος θα ορκιστεί τον Ιανουάριο και θα έχει να επιλέξει μεταξύ σκληρών διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν ή να συνάψει συμφωνία που θα είναι εις βάρος της Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο παραδέχθηκαν προ ημερών ότι δεν γνωρίζουν τι σχεδιάζει ο Τραμπ και ως εκ τούτου οι Ουκρανοί εστιάζουν στη βελτίωση όσο το δυνατόν περισσότερο των θέσεών τους στα πεδία των μαχών κρατώντας υπό τον έλεγχό τους εδάφη στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ και ενισχύοντας της δυνάμεις τους σε άλλα μέτωπα.

Αλλά και στην κυβέρνηση Μπάιντεν αγνοούν τι θα κάνει ο Τραμπ, λόγος για τον οποίο σπεύδουν να στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο την Ουκρανία, ώστε να μην καταρρεύσει αμέσως μόλις σταματήσει η βοήθεια από την Ουάσιγκτον και να προετοιμάσουν τους συμμάχους τους στην Ευρώπη να αυξήσουν την υποστήριξη προς το Κίεβο από τη στιγμή που ο απερχόμενος πρόεδρος παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον εκλεγμένο.

Θα ακυρώσει ο Τραμπ τις αποφάσεις Μπάιντεν για ενίσχυση της Ουκρανίας;

Περίπου δύο μήνες πριν αποχωρήσει ο Μπάιντεν από την εξουσία ενέκρινε το μακροχρόνιο αίτημα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων σε ρωσικά εδάφη και άναψε το πράσινο φως για την αποστολή ναρκών προσωπικού στο Κίεβο, δύο κινήσεις που σίγουρα δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τον πόλεμο.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα ο Τραμπ ενδέχεται να ακυρώσει από την πρώτη μέρα της επιστροφής του στο Οβάλ Γραφείο αυτές τις αποφάσεις του Μπάιντεν. Αλλά δεν αποκλείεται και το αντίθετο, αφού θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν.

Το μήνυμα του Πούτιν στη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος, βέβαια, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια καθώς έστειλε στη Δύση ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι μπορεί κι εκείνος να προχωρήσει σε κλιμάκωση.

Με μια προειδοποίηση μόλις μισής ώρας νωρίτερα στις ΗΠΑ η Ρωσία εκτόξευσε κατά της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik, που φαίνεται ότι είναι παραλλαγή του παλαιότερου RS-26. Οι ΗΠΑ είχαν επικρίνει την Ρωσία για την ανάπτυξη του RS-26 υποστηρίζοντας ότι παραβίαζε την συνθήκη για τα Πυρηνικά Μεσαίου Βεληνεκούς που υπεγράφη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για να αποτρέψει μια πυραυλική κρίση στην Ευρώπη. Κι η χρήση του Oreshnik από τη Ρωσία μπορεί να αναβιώσει τώρα αυτούς τους φόβους.

Με απειλητικούς τόνους στο χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πούτιν προειδοποίησε με πλήγματα τις δυτικές χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία ισχυριζόμενος ότι οι αεράμυνες ΗΠΑ και Ευρώπης «αδυνατούν να αναχαιτίσουν τέτοιους πυραύλους».

Τα επόμενα βήματα του Πούτιν

«Θεωρώ την εκτόξευση ως “υπενθύμιση” προς τις ΗΠΑ ότι παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης », δήλωσε ο Τζέιμς Άκτον, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace.

Στην Ουάσιγκτον, λέει ο Guardian, εμφανίστηκαν εσκεμμένα αισιόδοξοι τις τελευταίες μέρες όσον αφορά την πυρηνική απειλή και μολονότι έκλεισε προσωρινά την Τετάρτη η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο την Τετάρτη εν μέσω προειδοποιήσεων για μια μυστηριώδη «απειλή επίθεσης από αέρος», Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είδαν κάποια αλλαγή στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.

Αλλά και η Μόσχα έδειξε να μην επιθυμεί μια κατά λάθος πυρηνική κλιμάκωση προειδοποιώντας τις ΗΠΑ για την εκτόξευση του πυραύλου Oreshnik μισή ώρα νωρίτερα. «Πράγματι, νομίζω ότι είναι λίαν απίθανο να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά όπλα δεδομένης της εκλογής Τραμπ και της πιθανότητας οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία», τόνισε ο Τζέιμς Άκτον.

Όπως αναφέρει, άλλωστε, το δημοσίευμα Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η Ρωσία θα κατέφευγε στην απειλή προσφυγής σε πυρηνικά όπλα αν ο Μπάιντεν άναβε το πράσινο φως στην Ουκρανία για τους ATACMS. Τον Σεπτέμβριο ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς τόνισε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο ότι οι ΗΠΑ είχαν αγνοήσει ρωσικές πυρηνικές απειλές το φθινόπωρο του 2022 δείχνοντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη κατά γράμμα.

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου