Ευρωπαϊκή Κορβέτα MMPC. Στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης ναυτικών συστημάτων Euronaval 2024 που διεξάγεται στο Παρίσι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Navantia (Ισπανία), Fincantieri (Ιταλία), Naval Group (Γαλλία) και της ιταλο-γαλλικής κοινοπραξίας Naviris, υπέγραψαν την αρχική συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας που έχει ως στόχο να καθορίσει την εκτέλεση της δεύτερης φάσης (Call 2) του προγράμματος της πολλαπλών, ρόλων κορβέτας περιπολίας (MMPC: Modular and Multirole Patrol Corvette).
Είχε προηγηθεί, τον Μάιο του 2024, η επιλογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης που είχε υποβληθεί στις 22 Νοεμβρίου 2023 από κοινοπραξία των τριών ευρωπαϊκών ναυπηγείων Navantia, Fincantieri και Naval Group. Στην νέα κοινοπραξία αυτή αναμένεται να ενταχθεί και η ελληνική μηχανολογική εταιρεία HYDRUS.
Η συμφωνία επιχορήγησης που σχετίζεται με τη δεύτερη φάση θα συζητηθεί με την εκτελεστική διοίκηση του κοινού οργανισμού συνεργασίας στους εξοπλισμούς (OCCAR-EA), που έχει εξουσιοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με βάση την αρχική πρόσκληση (Call 1) του προγράμματος MMPC το 2021 και στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), η δέσμευση της βιομηχανίας εντείνεται στη δεύτερη φάση και υποστηρίζεται από την επιλογή της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χρηματοδότηση έως 154,4 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ευρωπαϊκού ταμείου άμυνας (EDF: European Defence Fund).
Όπως έχει προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαχείριση της φάσης 2 θα αναληφθεί από τον OCCAR-EA, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τη φάση 2, η δέσμευση συγχρηματοδότησης της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας αντικατοπτρίζει τη κοινή επένδυση στους κοινούς στόχους ασφάλειας και άμυνας που περιγράφονται από την PESCO και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η δεύτερη φάση του έργου MMPC στοχεύει στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού των κορβετών και στην ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών που θα επιτρέψουν στα πλοία να φιλοξενήσουν πολλά συστήματα και ωφέλιμα φορτία και να εκτελέσουν ευρύτερο φάσμα καθηκόντων και αποστολών. Επιπλέον, η δεύτερη φάση του έργου θα περιλαμβάνει την έναρξη της παραγωγής δύο πρωτοτύπων των κορβετών για ισάριθμες εκδόσεις, της μακράς εμβελείας πολλαπλού ρόλου (LRM: Long Range Multipurpose) και της πλήρους μαχητικών δυνατοτήτων πολλαπλού ρόλου (FCM).
Τα πρωτότυπα θα αποτελέσουν τη βάση για την ναυπήγηση μελλοντικού στόλου προηγμένων κορβετών με τελικό στόχο την επέκταση της ομοιοτυπίας, της διαλειτουργικότητας και της τυποποίησης μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των διαφόρων κρατών-μελών και συμβολή σε πέντε βασικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή αυτονομία: οικονομία, άμυνα, τεχνολογία, βιομηχανία και ασφάλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου