Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα καθώς το ΓΕΣ σχεδιάζει να αναβαθμίσει την πυραυλική ισχύ του αλλά και να εντάξει την αμυντική βιομηχανία στην ενίσχυσή του. Πηγή εικόνας: Γενικό Επιτελείο Στρατού
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Ο Στρατός Ξηράς με πολύ προσεκτικές κινήσεις, αρκετά σιωπηρά και με διαρκείς διαπραγματεύσεις, δείχνει ότι έχει βάλει σκοπό ν’ αλλάξει μια προς μια τις σελίδες που αφορούν την δική του δυναμική.
Μπορεί κανείς να πει ότι πρωταγωνιστές στις αλλαγές στέφθηκαν τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων και οι ειδικές δυνάμεις στο σύνολό τους, όμως ο Στρατός Ξηράς δεν είναι μόνο οι SOF.
«Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, πολλά δείχνουν ότι είναι σειρά μας να περάσουμε σε μια άλλη εποχή», επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές προερχόμενες από το όπλο του πυροβολικού, το οποίο παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τα τεκταινόμενα στα ενεργά πολεμικά μέτωπα.
Και βλέπει ότι στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά και στη Μ. Ανατολή, τόσο το πυροβολικό μάχης, όσο και το πυραυλικό πυροβολικό διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις καθημερινές επιχειρήσεις.
Ιδίως το πυραυλικό πυροβολικό είναι εκείνο που δείχνει να έχει μεγαλύτερη τρωτότητα, ισχυρότερη εμβέλεια κι όποιος το διαθέτει θεωρείται ο πιο δυνατός στο πεδίο.
Στην ελληνική πραγματικότητα οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί από την αρμόδια διεύθυνση, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δυο διαδικασίες που σχετίζονται με το πυραυλικό πυροβολικό, δείχνουν ότι εφόσον υπάρχει ειλημμένη απόφαση για «συμμάζεμα» των μονάδων ανά την επικράτεια, σε βάθος χρόνου τα πυραυλικά συστήματα του όπλου αυτού, θα φέρουν και μεγαλύτερη οικονομία.
Παράλληλα, λέγεται από τις ίδιες πηγές ότι εκείνος που διαθέτει σύγχρονο πυραυλικό πυροβολικό, εκτός του ότι κρατά ένα «μακρύ χέρι» που προσφέρει στο πεδίο βάθος και ιδιαίτερη ευστοχία, ο δυνητικός αντίπαλος τον βλέπει με μεγαλύτερο σεβασμό…
Υψηλή προτεραιότητα…
Στις 14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στην ιστοσελίδα μας, ο Νίκος Δένδιας θ’ αναπτύξει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανανέωση της «φαρέτρας» των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πέραν του νέου «θόλου» που θεωρείται υψηλότατης προτεραιότητας εξοπλιστικό διακλαδικό έργο, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» το υπουργείο Εθνικής άμυνας αλλά και το Γενικό Επιτελείο, τοποθετούν την απόκτηση επιπλέον των υφιστάμενων συστοιχιών, πυραυλικού πυροβολικού.
Εδώ και μεγάλο διάστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας διαπραγματευτικός μαραθώνιος ανάμεσα σε «Δυτικούς» και «Ανατολικούς» παράγοντες.
Στην ζυγαριά είναι γνωστό ότι τοποθετήθηκε η αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων και η απόκτηση εντελώς καινούριων από το Ισραήλ.
Απόφαση μέσω benefit…
Σε αυτή την ζυγαριά ωστόσο, το που γέρνει η απόφαση έχει να κάνει με τι προσφέρει η μια πλευρά και τι προσφέρει η άλλη.
Σ’ ότι αφορά τα ισραηλινά PULS (σ.σ. Precise & Universal Launching System), σε συνδυασμό με μια σειρά αμυντικών συνεργασιών και διπλωματικών συνομιλιών, αποτελούν «προάγγελο» μιας νέας αμυντικής συμφωνίας η οποία συμπεριλαμβάνει σε αυξημένο βαθμό την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Για την Αθήνα θεωρείται ένα μεγάλο στοίχημα, οι νέες αμυντικές ή εξοπλιστικές συμφωνίες να συνοδεύονται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη της βιομηχανίας του τομέα αυτού.
Και εδώ, μέσω των PULS, σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε υπάρχει «πεδίο δόξης», καθώς οι Ισραηλινοί είναι διατεθειμένοι να συνυπάρξουν επί ελληνικού εδάφους, επενδύοντας στον βιομηχανικό- ερευνητικό τομέα μέχρι και σε γραμμή παραγωγής στην χώρα μας.
Δυο ακόμη σημαντικές παράμετροι που ωθούν τα PULS πιο κοντά στους πυροβολητές του Στρατού Ξηράς είναι, πρώτον ότι οι Ισραηλινοί δείχνουν την διάθεση να ρίξουν ακόμη περισσότερο την τιμή των συστοιχιών, κάτω δηλαδή από τα 400 εκατομμύρια. Και δεύτερον να υπάρξει απευθείας χρηματοδότηση από το Ισραήλ, με ευνοϊκούς όρους.
Οι Έλληνες επιτελείς γνωρίζουν και κάτι ακόμα, ότι το PULS έχει ήδη ενταχθεί στο Δυτικό οπλοστάσιο, με την Δανία να είναι η πρώτη χώρα χρήστης, ενώ υπό παραγγελία βρίσκονται οι συστοιχίες της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Οι συζητήσεις που έχουν γίνει με τους αξιωματικούς του στρατιωτικού επιτελείου έχουν φτάσει μέχρι και στο όχημα- φορέα των συστοιχιών, με τις δυο πλευρές να φαίνεται ότι καταλήγουν και σε αυτό το σημείο σε κάτι που δεν θεωρείται αλλά είναι δοκιμασμένο.
Με τα παραπάνω δεδομένα, πολλά δείχνουν ότι κατ’ ουσίαν το Γενικό Επιτελείο Στρατού και συγκεκριμένα το Πυροβολικό βρίσκεται μπροστά σε τεράστιες αλλαγές, καθώς η τελευταία που το αφορούσε ήταν η προσθήκη των PzR 2000, το μακρινό 2004…
Το ισραηλινό «MLRS» στο επίκεντρο
Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ομιλούν για την απόκτηση συστημάτων που θα εξοπλίσουν δυο Μοίρες Πυροβολικού.
Όπως και στο Πυροβολικό μάχης, κάθε Μοίρα θα διαθέτει τρεις πυροβολαρχίες με συνολικά 18 εκτοξευτές PULS, επιπλέον οι επιτελείς σημειώνουν ότι θα υπάρχει και η πυροβολαρχία Διοίκησης.
Με εμβέλεια των πυρομαχικών ακόμη και στα 300 χλμ, τα ισραηλινά PULS θεωρούνται όντως ένα μακρύ και ευέλικτο, χάρη στο τροχοφόρο όχημα, δόρυ.
Κάθε «κάλαθος» (Pods) έχει 36 εκτοξευτές, με πυραύλους από 35 ως 300 χλμ, αναλόγως του τύπου που θα επιλεγεί και την απειλής βεβαίως που υπάρχει. Οι εκτοξευτές μεταφέρονται πάνω σε φορτηγό. Οι ισραηλινοί πύραυλοι μεταφέρονται από αμερικανικής κατασκευής όχημα, ενώ θεωρείται πλεονέκτημα το γεγονός ότι η μετακίνηση γίνεται με τέτοιου είδους οχήματα και όχι με ερπυστριοφόρα.
Στα PULS οι έλληνες επιτελείς βλέπουν και τα drones που μπορούν να εκτοξεύσουν ως «περιφερόμενα πυρομαχικά».
Από τα MLRS στα PULS…
Πάντως οι συνομιλίες και με τους Αμερικανούς για την αναβάθμιση των περίπου 30 ετών MLRS δεν έχουν σταματήσει, αν και οι Έλληνες επιτελείς ανέλυσαν σε κάθε επίπεδο τις αποφάσεις που φαίνεται ότι έχουν ληφθεί.
Η αρχική πρόταση από τις ΗΠΑ ήταν να εκσυγχρονιστούν 24 από τους 36 εκτοξευτές με κόστος άνω του 1 δισεκατομμυρίου. Η αναθεωρημένη πρόταση αναβάθμισης σε 12 μόλις εκτοξευτές έγινε ώστε να μειωθεί το κόστος περίπου στα 500 εκατομμύρια. Τότε «χτύπησε» η ισραηλινή πρόταση με κόστος κάτω των 400 εκατομμυρίων και συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με ότι σημαίνει αυτό για τις διαπραγματεύσεις και τα συνεπακόλουθα που έπονται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου