Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

O Μανόλης Ανδρόνικος ανακοινώνει την ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα – 24 Νοεμβρίου 1977


Το ημερολόγιο έγραφε 24 Νοεμβρίου 1977 όταν ο καθηγητής αρχαιολογίας Μανόλης Ανδρόνικος προέβαινε στην ανακοίνωση της ανακάλυψης του τάφου του Φιλίππου Β΄ στη Βεργίνα. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο της Διεύθυνσης Ειδήσεων και Επικαίρων της ΥΕΝΕΔ, παραγωγής 1977, στο πλαίσιο του οποίου ο Μανόλης Ανδρόνικος μας ξεναγεί στον τάφο του Φιλίππου Β’ και στα σπουδαία ευρήματα του.

Βεργίνα

Ειδικότερα, το ιστορικό και αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ με τίτλο ”Βεργίνα” παρουσιάζει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή της Βεργίνας με περιγραφές των ανασκαφών και ανάλυση του αρχαιολογικού έργου που συντελείται εκεί από τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο.

Δείτε εδώ το σπάνιο ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο Βεργίνα ξεκινάει με πλάνα από την περιοχή της Βεργίνας, τον αρχαιολογικό χώρο και τον ομώνυμο οικισμό. Ο Αχιλλέας Χρυσοχόου αφηγείται την πορεία των ανασκαφών κατά τον 19ο αιώνα στην περιοχή, ενώ προβάλλονται πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο. Ακολούθως βλέπουμε λεπτομέρειες από τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου της Βεργίνας όπως η προτομή του Φιλίππου και το χρυσό οστεοφυλάκιο που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους της περιοχής. Η αφήγηση αναφέρεται στις ανασκαφές που έγιναν κατά την περίοδο 1937-1940 με παράλληλη προβολή πλάνων από τον αρχαιολογικό χώρο. Ο Μανόλης Ανδρόνικος αναλύει το σχέδιο του χώρου του ανακτόρου στην ευρύτερη τοποθεσία και παρουσιάζεται ο σημαντικότερος χώρος του παλατιού, ο «θόλος» όπου θεωρείται ότι ήταν η αίθουσα τελετών των ανακτόρων. Η αφήγηση αναφέρεται στην ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ανακτόρου. Το επόμενο μέρος της ταινίας ασχολείται με την παρουσίαση των Μακεδονικών τάφων της Βεργίνας. Προβάλλονται πλάνα από την είσοδο του πρώτου τάφου και περιγράφονται οι διακοσμήσεις και ο εσωτερικός χώρος.

Επιπλέον, ο Α. Χρυσοχόου περιγράφει το έργο του Ανδρόνικου και τις ανασκαφές στην περιοχή ενώ παράλληλα βλέπουμε πλάνα των ανασκαφών και του αρχαιολογικού χώρου. Ο Μ. Ανδρόνικος μιλάει για τις ανασκαφές και την ανακάλυψη του ελληνιστικού τάφου. Παρουσιάζονται λεπτομέρειες από αγγεία, επιτύμβιες πλάκες καθώς και τα ευρήματα από τον τάφο άνδρα όπου βρέθηκαν κοσμήματα και όπλα, αιχμές από δόρατα και εγχειρίδια, αλλά και από τον γυναικείο τάφο όπου ανακαλύφθηκαν περίτεχνα αντικείμενα και κοσμήματα. Η αφήγηση συνεχίζει με αναφορά στις ανασκαφές του Ανδρόνικου το 1962-1963 και για τις θεωρίες που άρχισαν να διαμορφώνονται σχετικά με την τοποθεσία της μακεδονικής πρωτεύουσας. Προβάλλονται εικόνες από αγγεία, νομίσματα και γλυπτά ενώ η αφήγηση περιγράφει γεγονότα της αρχαίας ιστορίας που συνέβησαν στην ευρύτερη περιοχή. Ο Α. Χρυσοχόου αναφέρει τις ανασκαφές του Ανδρόνικου από τη δεκαετία του ‘70 όπου ανακαλύφθηκαν τέσσερις ασύλητοι τάφοι. Βλέπουμε πλάνα από το εξωτερικό των τάφων και παράλληλα περιγράφονται οι τοιχογραφίες που τους διακοσμούσαν, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζεται το εσωτερικό και οι διακοσμήσεις και οι τοιχογραφίες που βρέθηκαν εκεί.

Ο Ανδρόνικος μιλάει για το συγκεκριμένο τάφο και περιγράφει το χώρο και τα ευρήματα μέσα σε αυτόν, ενώ βλέπουμε λεπτομέρειες από το εσωτερικό του τάφου και τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν όπως αυτά παρουσιάζονται από την αφήγηση: αγγεία, ασπίδα, περικνημίδες, μακεδονική περικεφαλαία, ξίφος, δερμάτινος θώρακας με επένδυση από φύλλα χρυσού, διάδημα, μεταλλικά και ασημένια αγγεία. Ακολούθως παρουσιάζονται εκθέματα από τις διακοσμήσεις των αγγείων από το αρχαιολογικό μουσείο Βεργίνας. Ακολούθως παρουσιάζεται η μαρμάρινη σαρκοφάγος μέσα στην οποία βρέθηκε το χρυσό οστεοφυλάκιο και ο Ανδρόνικος περιγράφει τα περιεχόμενά του, το χρυσό στεφάνι από φύλλα δρυός και τα άλλα αντικείμενα όπως τα πέντε κεφάλια από ελεφαντοστό που μοιάζουν με το Φίλιππο, τον Αλέξανδρο και την Ολυμπιάδα.

Προβάλλεται σχεδιάγραμμα του τάφου και του περιβάλλοντος χώρου. Ο Ανδρόνικος συνεχίζει την περιγραφή του προθαλάμου του τάφου, την ποιότητα κατασκευής του, τις διακοσμήσεις και τις τοιχογραφίες , ενώ βλέπουμε αντίστοιχες φωτογραφίες. Στη δεύτερη σαρκοφάγο που βρέθηκε εκεί υπήρχε δεύτερο χρυσό οστεοφυλάκιο, πιο λιτό από το πρώτο και μέσα σε αυτό τα ευρήματα ήταν μια χρυσή φαρέτρα με αναπαράσταση λεηλασίας πόλης-πιθανότατα της Τροίας, περικνημίδες και άλλα αναθέματα.

Ο Ανδρόνικος εκφράζει την άποψη ότι πρόκειται μάλλον για βασιλικούς τάφους, ενώ θεωρεί ότι η σειρά των ανακαλύψεων στην ευρύτερη περιοχή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου. Η αφήγηση μας δίνει στοιχεία για το βασίλειο αυτό ενώ παρουσιάζονται εικόνες από τα τοπία της περιοχής. Η ταινία κλείνει με τον Χρυσοχόου ο οποίος αναφέρεται στο ρόλο του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία.

Δείτε εδώ το σπάνιο ντοκιμαντέρ.

Ημερομηνία παραγωγής: 1977

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Θάνος Σόϊμος

Έρευνα-παρουσίαση-αρχισυνταξία: Αχιλλέας Χρυσοχόου

Αρχαιολογικό κείμενο-ανάλυση από τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο

Πηγή: Δ. Αγραβαράς, ΕΡΤ

ΠΗΓΗ http://anaskafi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου