Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Αυστηρό μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα: Η Συρία είναι σε μεταβατική κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να συνάπτει συμφωνίες


Αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στα τουρκικά δημοσιεύματα που θέλουν την Τουρκία να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη νέα ηγεσίας της Συρίας για τον καθορισμό ΑΟΖ. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζουν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί στην ΕΕ.

Σημειώνουν ακόμη ότι πρόκειται για μεταβατική κατάσταση που δε νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία.

Η Αθήνα παρακολουθεί το θέμα και είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και όλες τις γειτονικές χώρες, όπως και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπληρώνουν.

Την είδηση για τις συνομιλίες Τουρκίας-Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μετέδωσε νωρίτερα το τουρκικό μέσο TGRT Haber, επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου.

«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία. Θα ενεργοποιήσουμε τα αεροδρόμια», ήταν τα λόγια του Τούρκου υπουργού.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του TGRT Haber, Φατίχ Ατίκ αναφέρεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, ενώ προαναγγέλλει και συμφωνία της Τουρκίας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ. «Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η αλυσίδα των συμφωνιών με τη Συρία αναμένεται να συνεχιστεί και με την Αίγυπτο. Όταν γίνουν αυτές οι υπογραφές, η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι δυνατότητες κάνουν την Ελλάδα να σκέφτεται λυπηρά περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η γεωπολιτική διάσταση

Η πιθανή αυτή συμφωνία επηρεάζει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη η Άγκυρα έχει ως «οδηγό» της το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο, ωστόσο, αναιρεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.

Η προσέγγιση Άγκυρας-Δαμασκού, που έχει επιταχυνθεί μετά την πολιτική αλλαγή στη Συρία, υποδηλώνει την πρόθεση της Τουρκίας να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, προωθώντας ταυτόχρονα τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα για το ενδεχόμενο ΑΟΖ μεταξύ Συρίας-Τουρκίας

Η Αθήνα πάντως έχει λάβει ήδη τα μέτρα της για παν ενδεχόμενο. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους εταίρους της χώρας μας κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, να υπενθύμισε ότι «κατά την άποψη της Ελλάδος και της ΕΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο».

Όπως είχε αναφέρει, δε, με αφορμή τις δηλώσεις Ακάρ για το ενδεχόμενο συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας για ΑΟΖ που θα αποκλείει ουσιαστικά την Κύπρο, κατά το παράδειγμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, «προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους γι' αυτές τις συζητήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα υπήρξε μια ενημέρωση για κάτι που σε αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών».

Τουρκική αντιπροσωπεία στη Συρία για ενεργειακή συνεργασία

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας θα μεταβεί στη Συρία «σύντομα», προκειμένου να συζητήσει ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ελλείψεις, όπως δήλωσε αργά τη Δευτέρα (23/12), ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Συρίας, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των ενεργειακών σχέσεων. Η τουρκική αντιπροσωπεία θα συζητήσει επίσης την ενεργειακή συνεργασία με τη νέα συριακή κυβέρνηση και μια πιθανή βοήθεια της Τουρκίας στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.

Η Τουρκία παρέχει αυτή τη στιγμή ηλεκτρισμό σε ορισμένα τμήμα της βόρειας Συρίας όπου ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει τέσσερις φορές από το 2016.

 ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου