“Συνέδριο μακεδονικής γλώσσας” στο ΠΑΜΑΚ… Με το Υπουργείο Παιδείας να…” σφυρίζει αδιάφορα”, ένα περίεργο ” Εργαστήριο” οργάνωσε μέσα σε Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ( ΠΑΜΑΚ) Συνέδριο για την … “μακεδονική ” γλώσσα! Μάλιστα, σε συνεργασία με το Κρατικό Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, από το οποίο έλαβαν μέρος και συγκεκριμένοι καθηγητές!
ΠΗΓΗ europost.gr
Κάποιοι από αυτούς- σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του europost.gr από τα Σκόπια, έχουν στενούς Ακαδημαϊκούς δεσμούς με την νυν υπερ- εθνικίστρια Πρόεδρο των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που διακρίνεται για τον ανθελληνισμό της.
Ο Πρύτανης που ρωτήθηκε σχετικά και είχε προειδοποιηθεί για τον ύποπτο σκοπό της εκδήλωσης, αρνήθηκε να την ακυρώσει- ενώ ήταν αρμόδιος- και περιορίστηκε να δηλώσει ότι “εξαπατήθηκε”!
Και το χειρότερο: Στους συνέδρους διανεμήθηκε βιβλίο στην ” Μακεδονική” γλώσσα, στο οποίο υπάρχουν χάρτες των αλυτρωτιστών Βουλγαρογενών των Σκοπίων, που συνεργάστηκαν με τους Ναζί στα χρόνια της Κατοχής! Πιο αναλυτικά τώρα, το σχετικό ρεπορτάζ καταγράφει τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα ως εξής: Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το αποκαλούμενο «συνέδριο» το Σάββατο για την «Μακεδονική Γλώσσα», το οποίο διοργανώνεται από κάποιο «Εργαστήριο Πολιτισμού, Συνόρων και Φύλου» – «Παράρτημα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Κυρίλλου και Μεθοδίου» των Σκοπίων, διανεμήθηκε ναζιστικό βιβλίο.
Σφοδρές αντιδράσεις
Αντιδράσεις και αναστάτωση έχει προκαλέσει η εκδήλωση στο ΠΑΜΑΚ με τίτλο «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα: Προοπτικές Πολιτιστικής Συνεργασίας: Η Μακεδονική Γλώσσα». Οι Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δηλώνουν πως μέχρι και τις 13/12 δεν είχαν ενημερωθεί για την πραγματοποίηση της σχετικής ημερίδας. Οι αντιδράσεις για τη διοργάνωση της ημερίδας με θέμα τη «Μακεδονική Γλώσσα» δεν περιορίζονται μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά επεκτείνονται και στην ευρύτερη κοινωνία.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τη διοργάνωση ημερίδας από το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις λόγω της θεματολογίας της. Η ημερίδα, με τίτλο στα αγγλικά «The Republic of North Macedonia and Greece: Perspectives of Cultural Collaboration: The Macedonian Language», πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση προς τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρυτανείας: Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκε αποκλειστικά στο Εργαστήριο, χωρίς να έχει υποβληθεί προς έγκριση ή ενημέρωση στη συνέλευση του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.
Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με την Πρυτανεία ή τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, ενώ δεν υποβλήθηκε αίτημα για χρήση πανεπιστημιακής αίθουσας. Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του Πρύτανη, καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη, με τη συντονίστρια της ημερίδας, παρασχέθηκε μόνο ένα γενικό πρόγραμμα, χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής τίτλος.
Η Πρυτανεία επισήμανε πως, αν και σέβεται την ακαδημαϊκή ελευθερία, θεωρεί ότι η έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας αντιβαίνει στις αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Ο Πρύτανης τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της ασφάλειας των συμμετεχόντων και της περιουσίας του Πανεπιστημίου, δεδομένων των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τη θεματολογία της ημερίδας. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε από τη συντονίστρια η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί εκτός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διαπίστωση ότι τέτοιες πρακτικές δεν συνάδουν με τη συνήθη λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια και συνεννόηση εντός των πανεπιστημιακών οργάνων.
Η ανάρτηση του πρώην πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη
Πρώην Πρύτανης ΠΑΜΑΚ: “Λυπάμαι πραγματικά” «Λυπάμαι πραγματικά που το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, του οποίου διετέλεσα πρύτανης, συνδιοργάνωνει την συγκεκριμένη εκδήλωση για το Σλαβομακεδονικό ιδίωμα της Βουλγαρικής γλώσσας που ομιλούν οι Σλαβομακεδόνες γείτονες, που παρεμπιπτόντως έχουν ακόμη το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου στην πιο κεντρική πλατεία τους. Κρίμα… Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ…». Τα παραπάνω αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης στο Facebook, αναφερόμενος στην ημερίδα για τη «μακεδονική γλώσσα» που διεξήχθη το μεσημέρι του Σαββάτου.
Η ανακοίνωση της Πρυτανείας
Η ανακοίνωση της Πρυτανείας σχετικά με το ζήτημα που αναδείχθηκε μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου και που αφορά τη διοργάνωση ημερίδας με τίτλο στα αγγλικά «The Republic of North Macedonia and Greece: Perspectives of Cultural Collaboration: The Macedonian Language» από το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου που λειτουργεί στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διευκρινίζουν τα ακόλουθα:
• Η συγκεκριμένη ημερίδα διοργανώθηκε με αποκλειστική πρωτοβουλία του προαναφερθέντος Εργαστηρίου
• Το θέμα της ημερίδας δεν έχει αναφερθεί στη συνέλευση του Τμήματος
• Ενημέρωση για την ημερίδα δεν υπήρξε ούτε προς την Πρυτανεία ή την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, ούτε ζητήθηκε αίθουσα
• Σε χθεσινοβραδινή επικοινωνία του Πρύτανη, καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη με την υπεύθυνη της διοργάνωσης, για διευκρινήσεις σχετικά με την ημερίδα, έλαβε ως απάντηση ένα γενικό πρόγραμμά της, χωρίς αναφορά στον τίτλο της.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σεβόμενες την ακαδημαϊκή ελευθερία δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή της ημερίδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, διαπιστώνουν απουσία ενημέρωσης των πανεπιστημιακών σωμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών λειτουργιών και εν γένει της ακαδημαϊκής δεοντολογίας του Πανεπιστημίου.
Ο Πρύτανης εντοπίζοντας σημαντικές αδυναμίες στη διοργάνωση της ημερίδας και με σκοπό την ασφάλεια των συμμετεχόντων/ουσών στην εκδήλωση, όπως και του συνόλου των ευρισκομένων στο Πανεπιστήμιο, καθώς και την διαφύλαξη των χώρων και της περιουσίας αυτού, έχει ζητήσει από τη συντονίστρια η διεξαγωγή της να πραγματοποιηθεί εκτός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Τραμπουκισμούς καταγγέλλει ο πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ έξω από την εκδήλωση για τη “μακεδονική γλώσσα”
Τραμπουκισμούς καταγγέλλει ότι δέχτηκε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, όταν πέρασε μπροστά από το αμφιθέατρο όπου πραγματοποιείται η ημερίδα για τη «μακεδονική γλώσσα» την οποία διοργανώνει σήμερα το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου που λειτουργεί στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, κουκουλοφόροι τον τραμπούκισαν, τον έφτυσαν και τον απείλησαν ότι θα σπάσουν το γραφείο του.
Δείτε την ανάρτηση του κ. Ζαπράνη:
Τελικά η εκδήλωση διεξάγεται κανονικά … Και όχι μόνο αυτό. Καθώς είχα μεταπτυχιακό μάθημα στις 2μμ δυστυχώς έπρεπε να περάσω υποχρεωτικά μπροστά από την εισόδου του Αμφιθέατρου που διεξάγεται. Το αποτέλεμα ήταν κάποιοι κουκουλοφόροι με συνθήματα όπως “να ψοφήσει η Ελλάδα” να με τραμπουκίζουν να με φτύνουν και να με απειλούν ότι θα σπάσουν το γραφείο μου.
Ενημέρωσα τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ και περιμένω την αντίδραση του. Είναι σημαντικό για μένα καθώς δεν μπορώ να βγω από το κτίριο του ΠΑΜΑΚ καθώς θα πρέπει να περάσω μπροστά από τους ίδιους ανθρώπους.
Όσο για τον κ. Νίκο Μαραντζίδη που ήταν έξω από το αμφιθέατρο (δεν γνωρίζω γιατί) σας μεταφέρω την στιχομυθία μας και την αφήνω στην δική σας κρίση:
-Εγώ: Για σου Νίκο (δια χειραψίας)
-Μαραντζίδης: Για σου, είσαι καλά;
-Εγώ: Για να πω την αλήθεια, όχι και τόσο μ’ αυτά που βλέπω να γίνονται.
-Μαραντζίδης: Μιλάς ως γλωσσολόγος;
-Εγώ: Μιλώ ως Δραμινός που οι Βούλγαροι σκότωσαν τον παππού του στην τρίτη Βουλγαρική κατοχή. Μιλώ ως αυτός που θεωρεί ότι αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι τόσο αθώες.
Υποσημείωση: Ο κ. Μαραντζίδης προφανώς γνωρίζει ότι ο κ. Ευάγγελος Κυριακού από την Έδεσσα όπως και οι περισσότεροι εκεί μέσα συμμετέχουν ως γλωσσολόγοι… Όχι Νίκο μου. Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκή εκδήλωση. Και το γνωρίζεις. όπως και όλοι μας άλλωστε. Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές ανέφεραν πως δεν είχαν ενημερωθεί όπως ούτε και η Σύγκλητος και ο πρύτανης Στυλιανός Κατρανίδης ζήτησε από τη συντονίστρια της εκδήλωσης, η διεξαγωγή της να πραγματοποιηθεί εκτός των εγκαταστάσεων του ιδρύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου